Kredi Borcu 1 Ay Gecikirse Ne Olur

featured

Bazı durumlarda kredi borcumuzu ödemeyi geciktirebiliyoruz. Peki kredi 1 ay gecikirse ne olur?

 

Bankalardan çektiğimiz kredilerin ödemesini bazı maddi sıkışıklık durumlarında geciktirebiliyoruz. Peki kredi borcu 1 gün, 1 hafta 1 ay gecikirse ne olur? Banka tarafından yasal işlem mi başlatılır yoksa farklı yaptırımları var mıdır? İşte bu konumuzda kredi bankalar araştırma ekibi olarak yukarıda yer alan soruların cevaplarını arayacağız.

KREDİ BORCU 1 AY ÖDENMEZSE NE OLUR?

Kredi borcunun 1 ay gecikmesi ve ödenmemesi durumunda, banka taksitin ödenmesini geçtiğini bildirmek için ilk olarak size ulaşmaya çalışır. Telefon, mesaj, e-posta gibi araçlarla size ulaşarak kredi borcunuzu ödemeniz istenir. Eğer kısmi bir ödeme yapıldıysa, yine kalan borç tutarında gecikme yaşandığından dolayı size ulaşılıp bilgi verilir. Genel olarak 1 hafta veya 1 ay gecikmesi durumunda herhangi bir yasal işlem yapılmaz. Ancak borcun 2 taksit gecikmesi durumunda bankalar yasal işlem başlatmaya karar verebilir.

İlgili: Kredi Ödenmezse Kaç Ay Sonra Takibe Düşer?

Kredi Bir Ay Gecikirse Ne Olur?

Kredi borçlarınızın  gün gecikmesi sadece kredi notunuzu düşürecektir, ancak  ay gecikmesi durumunda adresinize ihbarname geldikten sonra verilen süre zarfında borcu ödemezseniz yasal işlemler başlatılır. Bankalar tarafından verilen süre ise genel olarak 30 gündür yani 3 ay ödeme yapmamakta ısrarcı olursanız banka sizi mahkemeye verir. Yasal süreç başlatıldıktan sonra banka sizi anlaşmalı avukatına vererek bu süreçten sonra avukatla muhatap oluyorsunuz. Yine bu süreç zarfında haciz işlemleri de başlatılabilmektedir. Kredi borcunu ödememeniz durumunda banka borcu varlık şirketine aktarır ve sonrasında borçlarınız yükselerek faizleriyle birlikte varlık şirketi tarafından alınmak istenir.

KREDİ ÖDEMELERİ İÇİN YASAL SÜREÇ

2015 yılında yürürlüğe girmiş Tüketici Kredisi Yönetmeliği ile, birbirini izlemiş 2 taksitin ödenmemesi durumunda kredi taksitlerini iptal edebilme ile birlikte kredinin tamamını talep etme hakkına bankalar sahiptir. Bankalar ise genellikle bu hakkı kullanabilmek için 3 taksit ödemesinin yapılmamasını beklemektedir. Yine burada sizden gecikme gününe göre faiz uygulaması da yapılacaktır. Yani konumuzun özüne dönecek olursak, kredi borcu 1 ay gecikirse ne olur diye soranlara da yanıtımızı açıklamış olduk. Ayrıca şunu da unutmamanız gerekir, kredi borcunuzu 1 gün bile geciktirirseniz banka sizin kredi notunuzu otomatik olarak düşürecektir. Kredi ödemelerinizi sürekli olarak geç öderseniz bu durumda bir sonraki kredi veya kredi kartı başvurunuz büyük ihtimalle olumsuz sonuçlanacaktır. Kredi ve kredi kartı ödemelerinin sürekli olarak geç yapılması, asgari ödemesi yapılması sonucunda kredi notu düşürülmektedir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir