Banka İpoteği Nasıl Kaldırılır

featured

Konut kredisi yada taşıt kredilerine uygulanan ipotek ve rehinlerde, banka ipoteği nasıl kaldırılır? diye merak edenler için bu araştırmayı yaptık. Sizde bu sayfa aracılığıyla banka ipoteği kaldırma yöntemlerini öğrenebilirsiniz.

 

Bankalardan konut kredisi alımlarında, tüm bankalar kredi karşılığında taşınmaza yani eve ipotek koyarlar. Kredi ödemesi bitene kadar da bu ipotek banka tarafından kaldırılmaz. Peki banka ipoteği nasıl kaldırılır ve kredi bittiğinde otomatik olarak ipotek kalkıyor mu? İpotek hakkında tüm detaylı süreçleri bu sayfada başlıklar halinde hazırladık.

BANKA İPOTEĞİ KALDIRMA

Bankalar konut kredilerinde, krediyle alınan konuta kredi ödemeleri bitinceye kadar ipotek uygularlar. İpotek sonucunda banka olası bir kredi ödemesinin gerçekleşmemesi durumunda evi yasal olarak alabilir ve satışını yaparak kredisini kurtarabilir, bu yasal olarak şarttır. İpoteksiz konut kredisi almak ise kesinlikle mümkün değildir. Mevcut olan ipoteğin kaldırılması için de ipoteğe ilişkin kredi borcunun tamamiyle bitmesi gerekmektedir. Borç bitiminde ise banka şubesine bizzat giderek ipotek kaldırma işlemlerini başlatmanız gerekmektedir. Bankaya ipotek kaldırma işlemleri de her bankada değişiklik göstermektedir. Banka kredi borcunun kapatıldığını öğrenince işlemleri başlatır ve konut sahibine ipotek yazısı verilir. Verilecek ipotek fek yazısı belli bir ücret karşılığında verilebilmektedir. Bankadan alınacak ipotek fek yazısını en yakın sürede Tapu Müdürlüklerine iletmeniz gerekmektedir. Bazı bankalar ipotek fek yazısını tapu müdürlüklerine kendileri de iletebilmektedir.

İPOTEĞİ TAPUDA KALDIRMA İŞLEMLERİ

Kredi borcunuz bittikten sonra kredi kullandığınız bankadan ipotek fek yazısı (ipoteğin kalkması ile ilgili belge) almanız gerekmektedir. Tapu müdürlüklerine giderek kimlik belgeniz ve ipotek fek yazısıyla müracaat ederseniz yapılacak işlemler neticesinde konut üzerindeki ipotek kaldırılacaktır. Konut kredilerinde nasıl ipotek uygulanıyorsa, taşıt kredilerinde de kredili araçlara rehin işlemi uygulanmaktadır. Kredi ödemesi bitene kadar taşıtlara da rehin uygulanmakta ve taşıt kredisi bittikten sonra rehin kaldırılabilmektedir. Ruhsatta yer alan “rehinlidir” yazısını borç bittikten sonra kaldırabilmek için de, yine ilgili bankaya başvurmak gerekiyor. Yapılacak işlemler sonrasında da rehin kaldırılmaktadır.

Kredi Borcu Biten Evin İpoteği Nasıl Kaldırılır?

Özellikle ülkemizde pek çok kişi konut kredisi faizlerinin düşürülmesi ve 0,90 seviyelerine çekilmesinden sonra ev kredisi için başvuru yapmaktadır. Ev almak isteyenlere özel olarak verilen kredilere ise konut kredisi denilmektedir. Konut kredileri, evin değerinin %80’ine kadar çıkabilmekte ve geri kalan kısmı ise evi alacak kişi “peşin” olarak vermek zorundadır. Borç bitiminde ipoteği kaldırabilmek için de bu konuda yer alan bilgileri kullanarak, banka şubesine başvuru yapıp daha sonrasında ilçenizde bulunan Tapu Müdürlüğü’ne giderek ipoteği kaldırabilirsiniz. İpotek kaldırıldıktan sonra evi ister kredili ister nakit olarak satabilirsiniz.

Konut kredisi evin değerinin yüzde kaçını veriyor?
Konut kredisi şartları nelerdir?
İcralık eve kredi çıkar mı?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir