Askere Gitme Yaşı 2022 – Askere kaç yaşında gidilir?

featured

Askerlik yaşı kaçtır, 2022 yılında askerlik kaç yaşında başlıyor, askerlik yaşı hesaplama ile ilgili tüm detaylar bu sayfada.

 

2021 yılında 1111 sayılı Askerlik Kanunu’na göre askerlik yaşı kaç oldu, askerlik kaç aya düştü, kısa dönem kaç aydır, bedelli askerlik kaç gün yapılıyor? Askerlikle alakalı güncel ve doğru bilgilere sitemizden ulaşabilir, aklınıza takılan tüm detayları konunun altında bulunan yorum bölümünden yazabilirsiniz. Askere gitme yaşı 2022 yılında malumunuz yeni askerlik sistemine göre bir çok kanun değişmiştir. Biz de yeni Askerlik Kanunu’nda yer alan maddelere göre sizleri bilgilendireceğiz.

Askere Kaç Yaşında Gidilir?

Askerlik yaşı, nüfus kaydına göre belirlenmektedir. 20 yaşına giren tüm erkek T.C. vatandaşları askere gitmeye mecburdur. 1111 Sayılı Askerlik Kanunu’nun 2. maddesinde askere alma yaşı açık şekilde belirtilmiştir. 20 yaşına girdiği Ocak ayının ilk gününden itibaren her Türk vatandaşının askerlik hükümlerini yerine getirmesi gerekmektedir. 20 yaşına giren her T.C. vatandaşı erkek olan kişinin askerlik yoklaması, muayene ve sevk işlemleri başlayarak celp dönemleri açıklanır. Askerlik yaşı gelen her vatandaşın bilmesi gereken önemli askeri terimler bulunmaktadır. Konuya daha iyi hakim olabilmeniz açısından maddeler halinde askere alma yaşı, askere gitmek için gerekenler, tecil işlemleri gibi askerlikle ilgili bilgileri sıraladık.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

ASKERLİK TECİL ETTİRME

Askerlik celp dönemleri

 Her T.C. vatandaşının askerlik yaşı 2022 20 yaşında başlamaktadır. 20 yaşına gelen her Türk vatandaşı, vatan görevini tamamlamak için askere gitme zorunluluğu vardır. 2021 yılında yeni kanuna göre askerlik süresi 6 aya düşürülmüştür. 6 ay askerlik görevini tamamlayan askerler isterlerse terhis olabilir veya askerlik görevine devam ederek 2.000 TL ücret karşılığında askerlik yapmaya devam edebilir.

Askerlik Yoklaması Nedir?

Askerlik çağına gelen her Türk vatandaşımızın askere alınması için uygun koşulları sağlayıp sağlamadığının belirlenmesi aşamasıdır. Sağlık ve diğer durumlar incelenerek inceleme sonrasında askere alınıp alınmayacağına karar verilir. Örneğin belli bir seviyede özürlü olan vatandaşlarımız askere gidemez ve askerlikten muaf tutulur.

Askerlik Muayene İşlemleri

Askere gidecek kişinin, askerliğe elverişli sağlık durumunun olup olmadığına karar verilen aşamadır. Bu aşamada aile hekimine kontrole gidilir, önceki yıllarda devlet hastanelerinde de muayene işlemleri yapılıyordu ancak günümüzde bu durum tecili bozduktan sonra e-devlet üzerinden başvuru yapılarak aile hekimine gidilir ve muayene sonrasında askere gitmeye elverişli olup olunmadığına karar verilir. Aile hekimi genel sağlık taraması yaparak bu duruma karar vermektedir.

Askerlik Kaç Yaşına Kadar Ertelenebilir?

Üniversite öğrencilerinin askerlik erteleme işlemi 29 yaşına kadar olabilir. Ancak herhangi bir eğitim durumu olmayan kişilerin 20 yaşından itibaren askere gitmesi zorunludur. Lisans eğitimine devam edenler 29 yaşına kadar, yüksek lisans eğitiminde ise 35 yaşına kadar askerliği ertelemek mümkündür. 2020 yılında yeni askerlik sistemine göre askerlik 6 aya düşmüştür. Ayrıca 20 yaşını doldurmuş ve 33 Bin TL ücreti ödeyenler de bedelli askerlikten yararlanabiliyor. Bakaya ve yoklama kaçağı durumunda olanların da bedelli askerlikten bir defaya mahsus yararlanmasının da bu yasayla önü açılmış oldu ve cezaları da silindi. 6 aylık askerlik görevini tamamlayanlar eğer isterlerse askerliğe ücretli olarak devam edebilecek. Askerlik hizmetine devam edenlere 2 Bin TL maaş verilecek. Kilis, Hatay, Ağrı, Van, Şırnak, Mardin, Şanlıurfa ve Iğdır’da görev yapan askerlere ise ek olarak 1.000 TL maaş verilecek.

Yeni askerlik kanununa göre, bitirdiği okulun dengi ve alt seviyede bulunan bir bölüme kayıt yaptıranların askerliği ertelenmeyecek. Lise ve dengi okullardan mezun olan kişilerin askerlikleri istemeleri halinde 3 yıl ertelenebilecek. Mesleki ve teknik lise mezunları için ise ek 3 yıl, fakülte ve yüksekokul ile MYO’dan ilişiği kesilenler, mezuniyet veya ilişiği kesilmesinin tarihinden itibaren 2 yıla kadar askerlik ertelenebilecek. Bu erteleme süresi ise lise mezunları için 22 yaş, mesleki lise mezunları için 25 yaş, fakülte, yüksekokul ve MYO’dan ilişiği kesilenler ve mezunları için 29 yaşına kadar devam edilebilecek. Yurt dışındaki öğrenim kurumlarından mezun olanların talep etmeleri halinde denklilik işlemlerini tamamlayabilmeleri için ek 1 yıl erteleme hakkı verilecek. Bu ertelemenin süresi ise 32 yaşını tamamladıkları yılın sonunu geçemeyecek. Sitemizde askerlikle ilgili güncel kanunlara dayanan bilgilere ulaşabilirsiniz. Siz de bu sayfamızdan askere gitme yaşı ile ilgili tüm güncel bilgilere ulaşarak aklınıza takılan soruların cevaplarını bulabilirsiniz.

Kaynakça:

Resmi Gazete askerlik kanunu

https://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.3.1111.pdf

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir