BES İptal Etme 2023 (Bireysel Emeklilik İptali)

featured

BES iptal numarası tüm bankalar için bireysel emeklilik iptal etme işlemlerinin nasıl yapıldığını tüm ayrıntılarıyla bu sayfada açıkladık.

 

Bes iptal numarası tüm bankaların Bes iptal etme işleminin nasıl yapıldığını bu sayfada ayrıntılı olarak hazırladık. Geçtiğimiz yıllarda Türkiye’de uygulamaya konulan Bireysel Emeklilik Sistemi (BES), rağbet görmemesi sonrasında bankaları devreye sokmuış ve yeni yollara başvurmuşlardır. Özellikle hükümetin çıkardığı bir yasa ile bireysel emeklilik artık yeni işe başlayanlara zorunlu hale getirilmiştir. Bankalarda paranın toplanması amacıyla işleyen bu sistemden isteterseniz ayrılabilirsiniz. Siz de bireysel emeklilik iptali için bankanızın BES müşteri hizmetlerine talebinizi ileterek sisteme yatırılan paralarınızı iade alabilirsiniz. 45 yaş altındaki 4a ve 4c SGK’lı çalışan tüm TC vatandaşlarının zorunlu olarak BES sistemine dahil edilmesi 9 ocak 2017 tarihinden yürürlüğe girmiştir. İlgili kanuna göre SGK’lı olarak çalışan kişilerin maaşlarından %3’lük kesinti yapılarak Bireysel Emeklilik Sistemi’ne yatırılıyor ve üzerine %25 devlet katkısı ekleniyor. Bireysel Emeklilik Sistemi’nin pek çok avantajı olsa da dezavantajları da vardır. Günümüzde tüm bankaların bireysel emeklilik sistemleri vardır, siz de maaşınızı hangi bankadan alıyorsanız o bankaya iptal talebi bırakarak 14 gün içerisinde iptal işleminizi gerçekleştirerek paranızı hesabınıza iade alabilirsiniz.

 

Bes İptal Etme

Siz de devletimiz tarafından yeni işe girenlerin işveren tarafından ödenmesi zorunlu tutulan bireysel emeklilik sistemine dahil olduysanız, hangi banka üzerinde maaşınız yatıyorsa o bankanın emeklilik çağrı merkezini arayarak bireysel emeklilik sözleşmenizi iptal edebilir ve paralarınızı hesabınıza iade alabilirsiniz. Ancak bireysel emeklilik sisteminden çıkmadan önce iyi düşünmenizde ve bireysel emeklilik sistemi avatajlarını incelemenizde fayda olacaktır. Yatırılan para kadar %25 devlet katkısı bulunan bu sistemin ileriye dönük olarak pek çok yararı olacak ve emeklilik günlerinizi güvence içerisinde geçirebilieceksiniz. Siz yine de bu sistemden ayrılmak ve yatan paralarınızı almak istiyorsanız bankaların bireysel emeklilik çağrı merkezinden veya banka şubesine giderek iptal işleminizi kolaylıkla yapabilirsiniz. Bankaların en iyi para toplama yöntemlerinden birisi de bireysel emeklilik sistemidir. Bireysel emeklilik sistemi ile aslına bakacak olursak kişinin banka hesabına attığı para, yaşlılık döneminde bankanın zaten bireysel emeklilik sistemine giren kişinin yatırdığı mevcut parayı kişiye taksitle verme sistemidir. Para biriktiremeyen kişiler için iyi bir sistem olan bireysel emeklilik avantajdan çok dezavantaja sahip bir sistemdir. Özellikle devletimizin, bankalarla yaptığı anlaşma sonrasında yeni işe başlayanlara zorunlu kılınan bireysel emeklilik, asgari ücretle çalışan milyonlarca kişinin cebindeki parayı “otomatik” olarak almaktadır. Bize göre çok yanlış bir uygulama olan bu sistemden ayrılmak istiyorsanız, aşağıda yer alan yol haritasını takip ederek hemen BES iptali başvurusu yapabilirsiniz.

 

Bes İptal Etme Numarası

Bireysel emeklilik iptali için pek çok farklı yöntem bulunmaktadır. Bazı bankalar BES iptalini internet ve mobil bankacılıktan kabul etse de, genellikle iptal için başvurular şubelerden veya müşteri hizmetleri çağrı merkezinden alınmaktadır. Siz de otomatik BES iptalini yapmak istiyorsanız, Bireysel Emekliliğinizin bulunduğu bankanın şubesine giderek iptal formu doldurarak paranızı iade alabilirsiniz. Ayrıca aşağıda bulunan bankaların Bireysel Emeklilik Sistemi çağrı merkezi numaraları aracılığıyla iptal için müşteri hizmetlerine başvuru yapabilir, belirli kriterlere göre BES’te biriken paranızı hesabınıza iade alabilirsiniz.

 

Bireysel Emeklilik İptali Telefon Numarası

Akbank Avivasa BES İptali

Akbank bireysel emeklilik iptali için 444 25 25 numaralı Akbank müşteri hizmetlerini arayabilirsiniz.

Odeabank bes iptali

Odebank BES iptali yapmak için siz de Odeabank Müşteri temsilcisi numarası 444 8 444′ü arayabilirsiniz.

İNG Bank bes iptali

İng Bank bireysel emeklilik sistemi (Bes) iptal işlemleri için 444 1 666 numaralı İNG bireysel emeklilik müşteri hizmetlerini arayabilirsiniz.

Ziraat Bankası bes iptali

Ziraat Bankası bireysel emeklilik iptal telefon numarası 0850 222 97 00‘ı arayabilir ve iptal talebinizi bankaya iletebilirsiniz.

Garanti Bankası bes iptali

Garanti Bankası bireysel emeklilik iptali için 444 0 336 numaralı Garanti emeklilik çağrı merkezini arayabilirsiniz.

Yapı Kredi bes iptali

Yapı Kredi bireysel emeklilik sisteminden çıkış için 0850 222 0 444 numaralı Yapı Kredi müşteri hizmetlerini arayabilirsiniz.

Denizbank bes iptali

Denizbank bireysel emeklilik iptali için 0850 222 0 800 numaralı Denizbank müşteri hizmetlerinden iptal edebilirsiniz.

TEB bireysel emeklilik iptali

TEB bireysel emeklilik sisteminden çıkış için 0850 200 0 666 numaralı TEB müşteri hizmetlerini arayabilirsiniz.

Halkbank Bireysel Emeklilik İptali

Halkbank bireysel emeklilik (BES) iptal etmek için 0850 222 0 400‘ü arayabilirsiniz. Siz de Halkbank hesabınızda yapılan bireysel emeklilik sisteminden çıkmak için Halkbank müşteri hizmetlerini arayabilirsiniz.

Vakıfbank BES iptali

Vakıfbank bireysel emeklilikten çıkış yapmak istiyorsanız 444 92 37 numaralı bireysel emeklilik hattını arayabilirsiniz.

Türkiye Finans BES iptali

Türkiye Finans Katılım Bankası’nın bes iptali için müşteri hizmetleri: 0850 222 22 44

QNB Finansbank Bes İptali

QNB Finansbank bireysel emeklilik iptali yapmak istiyorsanız Bes iptali telefonu: 0850 222 0 900

İş Bankası (Anadolu Hayat Emeklilik)

İş Bankası bireysel emeklilik iptali yapmak için telefon numarası: 0850 724 55 00

HSBC Bes iptal etme numarası

HSBC bireysel emeklilik sistemiden ayrılmak istiyorsanız 0850 211 0 111 numaralı müşteri hizmetlerini arayabilirsiniz.

 

Akbank Bireysel Emeklilik İptali

Bir çok farklı ülkede uygulanan “Bireysel Emeklilik Otomatik Katlım” sistemi Türkiye’de de uygulanmaya başlandı. Uygulamadan rahatsız olan kişiler ise Akbank bireysel emeklilik iptali için başvuru yapmak istemektedir. Siz de Akbank Bireysel Emeklilik Sistemi’ne otomatik olarak katıldıysanız, iptal için başvurunuzu Akbank BES çağrı merkezinden veya Akbank şubelerinden gerçekleştirebilirsiniz. Akbank BES iptali yapmak istiyorsanız, otomatik katılım süresinden itibaren 2 ay içerisinde iptal başvurunuzu yapmalısınız. Akbank Bireysel Emekliik sayfamızdan daha ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

 

TEB Bireysel Emeklilik İptali

Siz de en yakın TEB şubesine giderek TEB BES iptal başvuru formunu doldurarak Bireysel Emeklilik Sistemi’nen çıkmak istediğinizi bankaya bildirebilirsiniz. Ayrıca TEB bireysel emeklilik iptali sayfamızdan daha fazla ayrıntıya ulaşarak diğer iptal kanallarından da BES iptalini kolaylıkla tamamlayabilir, biriken paranızın iadesi için talepte bulunabilirsiniz.

 

Ziraat Bankası Bireysel Emeklilik İptali

Bireysel Emeklilik Sistemi’ni müşterilerine sunan bankalar arasında Ziraat Bankası da yer almaktadır. Siz de Ziraat Bankası’nda bireysel emeklilik hesabı açtırabilir ve bir çok avantajdan yararlanabilirsiniz.  Eğer Ziraat Bankası bireysel emeklilik iptali başvurusu yapmak istiyorsanız, %25 devlet katkısından yararlanamazsınız. İptal etmek ve BES’ten ayrılmak istiyorsanız Ziraat Emeklilik müşteri hizmetleri numarası 0850 222 97 00’ı arayabilir ve bireysel emeklilik iptali gerçekleştirebilirsiniz. Yukarıda yer alan bilgilere göz atarak siz de BES’ten çıkış yapabilirsiniz. Bireysel Emeklilik Sistemi’nde bildiğiniz gibi pek çok avantaj bulunmaktadır. Özellikle %25 devlet katkısı, uzun yıllar boyunca devam ettiğinden dolayı emekliliğinizi yüksek maaş alarak rahat bir şekilde sürdürebilir, geleceğinizi garanti altına alabilirsiniz. 100 TL’niz 125 TL, 200 TL’niz 250 TL olacağından dolayı oldukça güzel bir katkıdır. Siz de bireysel emeklilik iptali üzerinden yapmak yerine daha çok avantajlarını göz önüne alarak geleceğinize yatırım yapabilirsiniz. Ziraat Bankası bireysel emeklilik iptali sayfamızdan daha fazla ayrıntıya ulaşarak iptal işlemlerinizi kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz.

 

BİREYSEL EMEKLİLİK NEDİR?

Bireysel Emeklilik Sistemi diğer adıyla BES, uzun yıllar yaptığınız birikimlerin emekli olduktan sonra size ek gelir sağlamasına yardımcı olacak bir emeklilik sistemidir. BES ile sisteme gönderdiğiniz katkı payları, belirlemiş olduğunuz fonlar ile değerlendirilir. BES sisteminde 10 yıl boyunca kalmanız ve 56 yaşını doldurmanız durumunda emekliliğe hak kazanmış olursunuz. 10 yılı aştıktan sonra birikimlerinizi toplu ya da aylık taksitler ile ömür boyu ya da belli bir süre içerisinde alabilirsiniz. BES son yıllarda özellikle para biriktirmekte zorlanan kişiler tarafından %25 devlet katkısı ile beraber ek bir katkı sağlaması nedeniyle tercih edilmektedir. Kısaca BES, hem birikim yapmanızı hem de % 25 devlet katkısı sayesinde paranızı değerlendirmenizi, küçük birikimler ile yıllar sonra toplu para almanızı ve emekli olunca maaş olarak bağlatabileceğiniz bir ek gelir fırsatı sunmaktadır.

 

Bireysel Emeklilik Nasıl İptal Edilir?

Zorunlu Bireysel Emeklilik için yapılan son çalışmalarla beraber, sisteme giren kişinin 3 yıl boyunca ayrılması yasak hale getirilecek. Ancak bu konu henüz netliğini kazanmasa da bir çok haber sitesinde bu konuyla ilgili bilgiler bulunmaktadır. Siz de Bireysel Emeklilik’ten ayrılmak istiyorsanız bankanızın Bes iletişim merkezini arayabilir yada en yakın şubeye uğrayarak kolaylıkla bireysel emeklilik iptali gerçekleştirebilirsiniz. İptal işlemi yasalara göre mevcutken, yeni çıkarılacak yasaya göre artık herkesin bireysel emeklilik sisteminde kalması “zorunlu” olacak. Bunun için henüz bir tarih veya açıklama yapılmazken, söz konusu haberlerde Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıkladığı Yeni Ekonomi Proğramı arasında yer alan Bireysel Emeklilik Sistemi 3 yıl boyunca iptal edilemeyecek. 2017 yılında başlayan uygulamaya 12 milyon kişi “zorunlu” olarak dahil oldu. Bu kişilerin %60’a yakını sistemden çıktı yani BES’i iptal etti. 5 milyon kişi de sistemde kalmaya karar verdi. Çıkışların fazla oluşu ve sistemin beklentileri karşılamaması sonrasında bu adımın atılacağı duyuruldu. Bu yasanın yürürlüğe girmesiyle konumuzu güncelleyeceğiz, siz de şuan için zorunlu BES’ten çıkabilirsiniz. Aşağıda yer alan bankaların Bes müşteri hizmetleri çağrı merkezini arayabilir ve bireysel emekliliğinizi iptal ettirebilirsiniz. Ayrıca bankanızın şubesine giderek de müşteri temsilcisi aracılığıyla iptal işlemi yapılıyor.

 

Bireysel Emeklilik Zorunlu Mu?

45 yaş altındaki milyonlarca kişinin otomatik yani zorunlu bireysel emeklilik katılımı son zamanlarda yeni düzenlemelerle beraber sürdürülebilir hale getirilmeye çalışılıyor. Çalışanlar otomatik olarak BES sistemine dahil olduktan sonra 3 yıl içerisinde sistemden çıkmanın yasak olduğu bir düzen için tartışılıyor. Bireysel Emekliliğin amaçlarına bakacak olursak ise, kişilerin emeklilik dönemlerini refah düzeyi yüksek şekilde geçirmeleri olarak tanımlayabiliriz. Otomatik katılım sistemine göre %25 devlet katkısıyla beraber sistemde para birikiyor. Zorunlu Bireysel Emeklilikte her çalışan için farklı kesinti uygulansa da, genel anlamda bakacak olursak maaşın %3’ü kesinti yapılıyor. Yani 3000 TL maaş alan bir çalışandan 90 TL miktarında Bireysel Emeklilik Sistemi’ne otomatik olarak para aktarılacak. Mevcut yasaya göre 45 yaş altındaki tüm çalışanlar s,steme otomatik olarak dahil edilerek maaşlarından kesinti yapılacak. Sisteme dahil olmamak gibi bir durum söz konusu olmasa da, sistemden çıkmak isteyenler kolaylıkla (şuan için) ayrılabilir. 2 ay içerisinde siz de bankanıza sistemden ayrılmak istediğinizi belirtirseniz, maaşınızdan yapılan kesintileri geri alabilirsiniz. En geç 10 gün içerisinde kesinti yapılan paralar ise hesabınıza aktarılacaktır.

 

BİREYSEL EMEKLİLİK AVANTAJLARI

  • BES birikim yapmanızı kolaylaştırır.
  • Birikimleriniz %25 devlet katkı payı ile desteklenir, yani yapmış olduğunuz her katkı payı için %25 devlet katkısı elde edersiniz. Devlet katkısı limiti maksimum aylık brüt asgari ücretin %25 i kadardır.
  • Bireysel emeklilik sistemi fonunuzu ve şirketinizi değiştirme hakkınız bulunur, herhangi bir ücret ödemeden başka bir şirkete geçiş yapabilirsiniz. Ayrıca fonlarınızı istediğiniz zaman kontrol edebilir, fon yönetimini kontrol edebilirsiniz.
  • BES ödemelerinizi bütçeniz doğrultusunda azaltabilir, bütçenizin yetmemesi durumunda dondurabilirsiniz.
  • Bireysel emeklilik fonları vergiden muaftır.

 

BİREYSEL EMEKLİLİK DEZAVANTAJLARI

  • Bireysel emeklilik sisteminde 10 yıl kalmadan sistemden caymanız durumunda devlet ciddi miktarlarda kesinti yapar. Zor durumda kalmamanız durumunda çıkmamanız daha mantıklıdır.
  • Fonların iyi yönetilememesi durumunda istediğiniz oranda gelir elde edemeyebilirsiniz.
  • BES şirketleri yönetim kesintileri yapar. Bu kesintilerin oranı %8 – %10 aralığında yer almaktadır.
  • Para biriktiğinde değil, yaş geldiğinde emekli olabilirsiniz.
  • Sistemden erken çıkış halinde devlet katkıları iptal olur ya da belirli bir kısmını alabilirsiniz.

 

BİREYSEL EMEKLİLİK YATIRIM FONU NEDİR?

Bireysel emeklilik yatırım fonu, BES sözleşmeleri için ödenen katkı paylarının yatırıma yönlendirildiği bir yatırım fonu çeşididir. Bu fon bireysel emeklilik için başvuran kişinin belirlemiş olduğu stratejiler doğrultusunda birikiminizin değerlendirilmesini sağlar. FON risk bazında düşük, orta ve yüksek olmak üzere3 grupta incelenmektedir. Giriş yaptığınız BES şirketinin dahilinde uzman çalışanlar sizi seçeceğiniz fon konusunda bilgilendirerek istediğiniz risk grubunda yatırımınızı değerlendirmenizde yardımcı olacaklardır. Buna karşılılık, hiçbir yatırım sürekli kazandırmaz ya da kaybettirmez. O yüzden 3 ayda bir fonlarınızın getirilerini kontrol etmelisiniz. 1 yılda 6 kez fon değiştirme hakkınız bulunmaktadır.

 

BİREYSEL EMEKLİLİK İPTAL SONUCU KESİNTİ NASIL GERÇEKLEŞİR?

BES sözleşmesi, teklif formunun imzalanması durumunda 60 gün içerisinde yürürlüğe girer. Sözleşme yürürlüğe girmeden önce Bireysel Emeklilik Sistemi katılımcısının cayma hakkı bulunur. Yürürlüğe girmeden önce cayma durumu gerçekleşmişse, giriş aidatının tamamı veya bir kısmı ödense de katılımcıdan hiçbir kesinti yapılmaz ve aidat 10 iş günü içerisinde kişiye iade edilir. Ancak bireysel emeklilik şirketi, sözleşme de belirtmiş olmak şartı ile cayma durumunda belirlediği oranda kesinti yapma yetkisini de elinde bulundurur.    Kesilecek olan tutar, sistem katılımcısının sisteme girdiği süreç için öngörülmüş olan masraf tutarını aşamaz. BES uzun vadeli bir yatırım amacı olduğundan dolayı, sözleşme imzaladıktan sonra bazı nedenlerden dolayı sistemden çıkmanız gerekirse bazı kesintiler yaşanabilir. Bu kesintiler bireysel emeklilik sisteminde geçirilen süreye göre farklılık gösterir. 10 yılın altında BES iptali söz konusu olduğunda kesinti oranları daha yüksektir.

  • Bireysel emeklilik sistemi katılımcısının planını 10 yıldan önce iptal ettirmesi durumunda, birikimlerin tamamı baz alınarak gelir vergi kanununa göre %15 oranında kesinti yapılır.
  • Bireysel emeklilik sistemi katılımcısı 10 yıllık prim ödemesini gerçekleştirmiş ancak emekliliğe hak kazanmamışken iptal ettirirse birikimlerin tamamından gelir vergi kanununa göre %10 oranında kesinti yapılır.
  • Katılımcı emekli olmaya hak kazanmadan vefat eder yahut malul olursa birikimlerin %25 i muaf tutularak, kalan tutar üzerinden kanuna göre %5 oranında kesinti yapılır. Maddi olarak Bireysel Emeklilik Sistemine ödeme yapmakta güçlük çekiyorsanız, tüm bu kesintilere önlem almak adına ilk etapta sistemi dondurma hakkınızı kullanabilirsiniz.

 

Bireysel Emeklilik İptali Para İadesi

Birçok katılımcı BES iptali başvurusunu yaparken uygulanması gereken süreçte yanlışlık yapıyor. Bu yüzden BES iptali başvurusu yapıldı sanılırken görünenin aksine başvuruda eksikler olduğu için kayda alınmamaktadır. Önemli olan konu iptal başvurusunu sağlıklı bir şekilde yapılıp yapılmadığıdır. Öncelikle iptal talebimizi bankamıza iletmemiz gerekmektedir. Telefon aracılığıyla müşteri hizmetlerini arayarak, size en yakın şubeye giderek, online işlem menüsünden, ya da faks, e-posta yoluyla bildirebilir. Bu işlemlerden sonra Ayrılma Talep Formuna ulaşmamız gerekmektedir. Bankanızın size verdiği süre zarfında kesinti yapılan paranız banka hesabınıza aktarılır. Bu süreç hesabınızın bulunduğu bankaya göre değişkenlik göstermektedir.

 

Bireysel Emeklilik Sistemi ile Emekli Olmak

Bireysel Emeklilik ile emekli olmak için yapmanız gereken kurallara uygun şekilde en az 10 yıl sistemde kalmanız ve 56 yaşını dolmuş olmanız gerekmektedir. Dilerseniz emeklilik tarihini erteleyebilirsiniz. Emekliliğe hak kazanmanız ve bireysel emeklilik hesabınızdaki birikiminizi almak isterseniz toplu para, programlı geri ödeme ya da yıllık gelir sigortası seçeneklerinden birini seçebilir veya hesabınızdaki tutarı belirtilen seçenekler arasında paylaştırabilirsiniz. Emeklilik sözleşmeniz süresinde dilediğiniz zaman birikimlerinizi alarak sistemden ayrılabilirsiniz. Sistemden ayrılmanız durumunda birikiminiz üzerinden katkı payı getirileri ve hak edilen tutara ilişkin getiriler kesinti olarak sisteme işlemektedir. Bireysel Emeklilik İptali için, sisteme kayıtlı olduğunuz tarihten itibaren 2 ay içinde bireysel emeklilik iptal başvurusu yapabilirsiniz. Başvuru onaylandıktan sonra kesinti olunan miktar hesabınıza aktarılır. Banka üzerinden yapılan bireysel emeklilik, bankaya iptal başvurusu yaparak 14 gün içinde iptal işlemi gerçekleştirilir ve katılımcı parasını hesabı üzerinden geri alabilir. Sistemde 3 yıldan az kalan katılımcılar devlet katkısından faydalanamazlar. 3 ile 10 yıl arasında iptal edilen BES için belirli oranda devlet katkısından faydalanmak mümkün.

 

Bu sayfamızda yer alan güncel bilgileri inceleyerek siz de, otomatik olarak katıldığınız veya kendi isteğinizle girdiğiniz  bes iptal etme numarası ile gerçekleştirebilmeniz için bilgileri inceleyebilirsiniz. Bireysel emeklilikten ayrılarak sözleşmede yer aldığı gibi paranızı kolaylıkla iade alabilirsiniz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir