Maaş Hesabına Bloke Konulabilir Mi, Haciz Gelir Mi?

featured

Kredi ve kredi kartı borçlularında gün geçtikçe artış olmaktadır. Bu haberimizde maaş hesabına bloke konulabilir mi 2021 yılında diye araştıranlar için net bilgilere ulaştık.

 

Borç yiğitin kamçısıdır atasösümüzü o kadar benimsemiş olacağız ki; Türkiye’de BDDK’nın açıkladığı verilere bakılırsa kredi kartı borçlu sayısı 497 bin kişi oldu. Bireysel kredileri ödeyemeyip yasal takibe düşen kişi sayısı ise yılın ilk 6 ayında 712 bin kişi olmuş. Bu rakama bakılarak ülkemizde ne kadar kredi kullanıldığını ve insanların kaçının borçlu durumda olduğunu anlamak zor olmaz. Bu ufak detayları geçerek şimdi de kredi borcundan dolayı maaşa bloke konulabilir mi 2021 yılında diye araştıran kişiler için asıl cevaba geçelim.

Maaş hesabına bloke konulabilir mi?
2018 yılında kredi ve kredi kartı borçlarınızı ödeyemez duruma düştüyseniz bu sorunun cevabını merak ediyorsunuzdur. Ancak fazla endişelenmeyin çünkü bankalar sizin kredi ve kredi kartı borçlarınızdan dolayı maaşınızın tamamına bloke ve haciz uygulayamaz. Bunun nedeni ise, hesabının tamamına bloke koyulduğu taktirde borçlu kişi temel ihtiyaç malzemelerine bile ulaşmakta güçlük çekecektir. Bundan dolayı yasalara göre alınan maaşın tamamına haciz uygulanamaz. Ancak burada da dikkat edilmesi gereken bir husus var.

Buna da bakın: Kredi kartı borcundan dolayı maaşa haciz gelir mi?

Banka, ilk olarak alacağını tahsil etmek için yasal süreci başlatır. İcra müdürlükleri ise bankanın adına hareket ederek alacağın takibi için çalışanın işyerine icra talebi yollar. İşveren ise kendisine gelen icra talebine uyarak çalışanının maaşının 4’te 1’ine kadarını icra dosyasına ödemek zorundadır. Yani bankalar maaş hesabının dörtte biri kadarına (1/4) bloke uygulayabilmektedir. Borcunuz bitene kadar bu kesintiler uygulanmaya devam edecektir. Peki bir bankaya değilde, bir kaç bankaya borcunuz olduğunu varsayalım. Birden fazla bankaya olan borçlar sonrasında ise yine maaşın 1/4’üne kadar bankalara borç ödenmeye devam edilecektir. Yani bankalar maaşınızın 4’te 1’inden fazlasına el koyamayacak ve yasal bir hak iddia edemeyecektir.

Kredi borcu için yasal süreç nasıl işlemektedir?

Kredi borcunuzu 3 ay ödemezseniz yasal takibe girersiniz. Kredi borcunuzu ödemezseniz bankaların takibinin yanı sıra Merkez Bankası’nın kara listesine de girmiş olursunuz. Bunun yanı sıra kredi notunuz düşürülür ve bir başka kredi çekmeniz de zorlaştırılır. Aynı zamanda bu sürecin sonu icra takibine kadar dayanmaktadır.

3 aylık sürede borcunuzu öderseniz sadece gecikme faizlerini ödersiniz. Eğer 90 günlük sürede borç ödenmezse bu sefer icra takibi başlar. Ayrıca 90 gün boyunca mail, telefon ve posta yoluyla banka sizi bilgilendirmek için uyarılar gönderir. 90 gün sonunda size ek olarak 1 hafta süre verilir ve sizinle iletişime geçilir. Bu 7 günlük sürede ise borcunuzu ödemek için kredi yapılandırma talebinde bulunabilirsiniz. Eğer yapılandırma yapmazsanız hukuki süreç devam edecektir. Hukuki sürecin başlaması durumunda avukatlık olur ve kara listeye girersiniz. Bu da 5 yıl süreyle kredi ve kredi kartı alamayacağınız anlamına gelmektedir.

Avukatın baskılarına rağmen ödeme yapmayacaksanız o zaman haciz işlemleri başlar ve maaşınızın 1/4’üne el konulur. İşvereniniz her ay düzenli olarak maaşınızın 1/4’ünü icra müdürlüğüne yatırmak zorunda kalacaktır. Eğer sigortalı olarak çalışmıyorsanız ve banka sizin üzerinize maaş haczi yapamıyorsa, bu defa üzerinize kayıtlı mallara haciz uygulanabilmektedir. Ancak eşinizin üzerine kayıtlı bir taşınmaza yada maaşa haciz ve bloke işlemi uygulanamaz. Eğer banka hesaplarınızda para varsa yine alacaklı olan banka hesaplarınıza bloke koydurarak parayı alacaktır. Maaş hesabına bloke konulabilir mi diye merak eden kişilere bu konumuzu sunduk. Bu konuyla ilgili aklınıza takılanları aşağıda bulunan yorum bölümüne yazabilirsiniz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir