Varlık Şirketine Devredilen Borç Ödenmezse Ne Olur

featured

Bankalar, 2 milyon kredi borcu olan kişinin borcunu varlık şirketlerine devretti. Peki Varlık şirketine devredilen borç ödenmezse ne olur hiç merak ettiniz mi, o halde bu konuyu inceleyin.

 

Türkiye’de hizmet veren bankalar, geçtiğimiz yıl 2 milyon müşteriden alamadığı kredi borçlarını Varlık Yönetim Şirketi’ne devretti. Devredilen tutar ise tam olarak 28.7 milyar TL! Şirketler, borcu ödemek istemeyen kişilere özel kampanyalar ve indirimlerin yanı sıra taksit avantajı da sunuyor. Bankadan kredi çekip 90 gün boyunca ödemeyen bir tüketici bu sürenin sonunda yasal takibe düşüyor yani avukatlık olmuş oluyor. Avukatlar da 2-3 yıl içerisinde borcu tahsil edemezse, kredi ve kredi kartı borçları belli bir ödeme karşılığında varlık şirketlerine devrediliyor. Borç devredildikten sonra ise borcun tamamen muhatabı banka değil varlık şirketi oluyor.

Varlık Şirketine Ödenmeyen Borç Ne Olur?
Varlık Şirketleri aslında yakın dönemde hayatımıza girmiş durumda. Banka borcu hiçbir şekilde tahsil edemiyorsa (maaş hacizi, icra vs.) bu sefer varlık şirketi borç karşılığında belli bir tutarı bankaya ödüyor yani borcu satın almış oluyor. Bundan sonraki süreçte ise sizinle ilgilenecek ve parayı almak isteyecek kurum ise varlık şirketi oluyor. Banka alacaklarını bu şirketlere ihaleye açarak satmaktadır. Türkiye’de 13 adet Varlık Yönetim Şirketi hizmet vermektedir, öncelikle Varlık Şirketi sizi borcunuzdan dolayı ararsa Bddk üzerinde böyle bir firma var mı onu kontrol ediniz. Türkiye’de hizmet veren varlık şirketleri listesi için tıklayın.

Varlık Şirketi Borcu Nasıl Alır, Para Ödenmezse Ne olur?
Öncelikle varlık şirketleri sizden o parayı mutlaka eninde sonunda alacaktır bunu belirtelim. Örnek vermek gerekirse 20.000 TL kredi borcunuz vardı ödemediniz ve sonunda Varlık Şirketi’ne devredildi. Sizi arayıp bu paranın atıyoruz 30 bin lira olduğunu ve vermeniz gerektiğini belirtecekler. Ödemediğiniz taktirde yine parayı almak için indirim, kampanya taksit gibi seçenekleri size sunarlar. Ve hatta ana paranın altında teklif verdikleri bile oluyor borcu kapatmak için yani ne alırsam kar diye çalışan bu şirketler de vardır. Eğer borcunuzu ödeyecekseniz ilk olarak pazarlık yapmaya çalışın. (Bu şirketler büyük ihtimalle bu konuları takip ediyorlardır ve pazarlıkta soğuk davranırlar ama borcu ödemezseniz ardından hemen indirim yaparlar) Çünkü 20.000 TL’lik borcunuzu zaten şirket neredeyse yarı parasına bankadan satın alıyor, yani indirim yapmak zorunda. Ama sizin de borcu ödemeniz için bazı zorunluluklarınız var şimdi de onları anlatalım.

Eşimin borcundan dolayı kredi alamıyorum

Borcum varlık şirketine devredildi diyorsanız sizde borcun ödenmemesi durumunda ne olacağını merak ediyorsunuzdur. Varlık Şirketleri de kredi notunu önemli noktada etkilemektedir. Eğer siz borcu ödemezseniz o zaman hiçbir banka size kredi ve kredi kartı vermez. Hiçbir bankanın ürününü borcu ödemediğiniz taktirde kullanamazsınız ancak borcu ödediğiniz taktirde, yasal takibe düştükten 5 yıl sonra siciliniz temizlenir ve bankalardan tekrardan kredi alabilirsiniz. Eğer ödemeyi yapmamakta ısrar ederseniz bu banka sicilinizde yer alır siz kredi çekemezsiniz ve hatta eşiniz bile kredi alamayabilir.

Varlık Şirketine Devredilen Borç Zaman Aşımı Nedir?
Dediğimiz gibi Varlık Şirketlerine borcu olan kişiler ilk olarak iyi bir pazarlık yapmalı ve ona göre borcu ödemeli. Kredi notunuzun artması ve kredi sicilinizin temizlenmesi için bu borcu ödemeniz gerekmektedir. Bankaların, Varlık Şirketlerine devredilen borçlarından hiçbir şekilde kurtulamazsınız, yani zaman aşımı diye bir şey yoktur. Varlık Şirketi sizden o parayı mutlaka alacaktır. Varlık şirketine devredilen borç ödenmezse diye merak eden kişilere özel olarak bu makalemizi hazırladık. Varlık Şirketleri ile alakalı sormak istediklerinizi aşağıda bulunan yorum bölümüne yazabilirsiniz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir