Banka Kredisi Devam Eden Ev Satılır Mı

featured

Konut kredisi kullanılan evlere bankalar ipotek koymaktadır. Peki ipotekli banka kredisi devam eden ev satılır mı? Kredisi olan ev nasıl nakit alınır…

 

Türkiye’de satılan evlerin %40’ı, konut kredisi kullanılıp alınıyor. Böyle olunca insanlar da konut kredisi olan ev nasıl satılır diye merak etmekte ve sorular yöneltmektedir. Kredi Bankalar olarak sizlere rehber niteliği taşıyan bu makaleyi hazırladık. Böylece kredi borcu olan evin satışı hakkında tüm merak ettiklerinizi bu konu içeriğiyle öğrenebilirsiniz.

Kredi Borcu Olan Ev Satılır Mı?

Bu soruya evet olarka yanıt veriyoruz. Konut kredisi borcu devam ederken evi satabilir yada alabilirsiniz. Gerekli nakit para karşılandığı sürece, konut kredisi istenilen zaman kapatılabilir ve ev üstündeki ipotek kaldırılabilir. Kredi borcu devam eden evin satışı ile ilgili kredili alımlara göre satış süreçlerini inceledik.

Kredili ev satışı

Kredili Evi Krediyle Almak

Konut kredisi borcu devam eden bir evin satılması ve alıcının da konut kredisi kullanması durumunda, bankalar arası yazışma ile satış süreci gerçekleşir. Mevcut kredi borçlusu olarak gözüken banka ile yeni kredi kullanılacak banka aynıysa süreç daha hızlı şekilde işler. Maddeler halinde bu sürecin nasıl işlediğini ve kredili evi krediyle nasıl alabileceğimizi açıkladık:

İlgili: Konut kredisi evin değerinin yüzde kaçını veriyor?

1. Yeni alıcı olan kişinin konut kredisi başvurusu onaylanması durumunda, eve eksper gönderilir ve gelen rapor doğrultusunda evin hangi banka tarafından ipotekli olduğu tespit edilir.
2. Kredi başvurusu yapılan banka şubesi, kredi borcu olan banka şubesinden kredi borcunun kapatılıp, ipotek kaldırıldı yazısının verilmesi için resmi bir yazı talep eder.
3. Yazı gönderildikten hemen sonra tapuya gidilerek satış işlemi gerçekleşir. Bu işlemden hemen sonra yeni kredi kullanılan bankanın ev üzerinde ikinci derecede ipoteği başlatılır.
4. Tapu satışı yapıldığına dair belgeler bankaya ulaştıktan sonra kredi açılışı başlar.
5. Kredinin tamamı, kredi kullanan kişiye verilmez ve eski kredi kullanılan bankaya borç tutarı kadar miktar gönderildikten sonra kalan tutar kişiye nakit olarak verilir.
6. Kredinin kapatılmasından sonra ipotek kaldırma yazısı şubeden alınıp tapuya verilir. Bundan sonra da eski bankanın ipoteği kalkar ve yeni bankanın ipoteği başlar.

kredili evi satmak

Ayrıca şunu da belirtelim, kredi borcu olan evi krediyle satabilirsiniz ancak yakın akrabalar olmamak şartıyla. Yakın akrabalara satışı olan konutlara bankalar hileli olabileceği gerekçesiyle kredi vermezler. İpotekli ev satılabilir mi sayfasına da bakarak daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Kredi Borcu Olan Evin Nakit Satışı

Kredi borcu olan evi krediyle değilde nakit olarak satmak istiyorsanız, “blokeli çek” yöntemi kullanılır. Ancak alıcı ve satıcı birbirine güveniyorsa blokeli çek kullanılmayabilir. Bu yöntem ile satıcıya kredi borcu dışında ödenecek olan miktar bankaya yatırılır. Bunun karşılığında blokeli çek alınır, sonrasında ise süreç bu şekilde işler:

1. Konut kredisi borcunun devam ettiği bankada, güncel kredi anarapor borcu ve erken ödeme cezasıyla birlikte toplam kapama tutarı öğrenilir.
2. Hesaplanan konut kredisi haricinde kalan evin değeri, alıcı tarafından bankaya yatırıldıktan sonra blokeli çek işlemi başlar. Alıcının hangi bankaya bu parayı yatırdığının bir önemi yok ama işlemleri hızlandırmak adına konut kredisi kullanılan bankaya yatırılırsa daha iyi olur.
3. Yatırılan tutarın karşılığında bankadan “blokeli çek” alınır ve hesaba yatırılan tutar belirtilen bloke süresine kadar hesapta kalır.
4. Tapu üzerinde ipotekli ev satış işlemi başlar ve blokeli çek satıcıya verilir.
5. Satıcı olan kişi blokeli çek karşılığında alacağını bankadan çeker.
6. Konut kredisi olan bankaya belirlenen miktar yatırılır, sonrasında tapudaki ipoteği kaldırmak için yazı alınır.
7. Bankadan alınan yazı ile tapudaki ipoteği kaldırabilir ve işlemi tamamlayabilirsiniz.

Bunlara da bakın:
Babamın evini konut kredisiyle alabilir miyim?
Konut kredisi için kredi notu kaç olmalı?
Konut kredisi faiz oranları 2018

Hatırlatmak gerekirse bankalardan blokeli çek almak için komisyon ödemelisiniz. Ödenecek ücret ise her bankaya ve yatırılan tutara göre değişiklik gösterebilmektedir. Sizler için bu konuyu kredisi olan ev satılır mı diye soranlar için hazırladık. Sizde bu konu üzerinden konut kredisi devam eden ev satışı hakkında tüm merak edilenleri öğrenebilirsiniz. Ayrıca sormak istediklerinizi aşağıdaki yorum bölümüne yazabilirsiniz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir