Türkiye’de Hizmet Veren Bankaların Sahibi Kim

featured

Türkiye’de hizmet veren Banka kuruluşlarının kime ait olduğunu araştırdık. Bu konuda bankaların sahipleri hakkında bilgilere ulaşabilirsiniz.

Günümüzde bir çok kişi banka sahipleri 2019 yılında kimlerdir diye merak etmektedir. Ülkemizde hizmet veren bankaların kime ait olduklarını merak ediyorsanız aşağıda yer alan bilgileri inceleyebilirsiniz.

Ziraat Bankası sahibi kimdir? (Devlet Bankası)
Ziraat Bankası’nın tamamı Hazina Müsteşarlığı’na ait olup, bir devlet bankası olarak hizmet vermektedir. Ziraat Bankası kimin? diye gelen sorulara yanıt olarak bir devlet bankasıdır diyelim. Ziraat Bankası, Türkiye’deki 3 devlet bankasından birisidir. Ayrıca devlet bankaları konumuzdan daha ayrıntılı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Halk Bankası sahibi kimdir? (Devlet Bankası)

Halk Bankası da devlet bankaları arasında hizmet vermektedir. %51’i Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na ait olup, geri kalan kısmı ise halka açıktır. Yani Halk Bankası kime aittir? diye gelen sorulara ise devlet bankası olarak açıklayabiliriz.

Vakıfbank kime ait? (Devlet Bankası)

Vakıflar Bankası olarak geçen ve bilinen ismiyle Vakıfbank, devlet bankaları arasında hizmet vermektedir. %58’lik büyük kısmı Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne aittir ve geri kalan %16’lık kısmı ise Vakıfbank çalışanlarının Vakfına aittir. %25’lik kısmı halka açık olup, “Vakıfbank sahibi kimdir?” diye gelen sorulara ise devletindir diye yanıt verebiliriz. Vakıfbank devlet bankası mı konusundan daha ayrıntılı bakabilirsiniz.

İş Bankası sahibi kimdir?

Türkiye İş Bankası, 1924 senesinde Atatürk’ün önermesiyle “milli banka” unvanında kurulmuştur. Günümüzde İş Bankası ortaklık yapısına bakıldığında ise; %28 Atatürk hisselerinin (Chp), %40’ı Munzam Sandığı’nın ve geri kalan %32’si ise halka açıktır. Atatürk’e ait olan paylar ise Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumu’na aktarılmaktadır. “İş Bankası kimin?” diye gelen sorulara ise bankanın tek bir sahibinin olmadığını ve ortaklık yapısıyla işletildiğini söyleyebiliriz.

Garanti Bankası sahibi kimdir? (Türk-İspanyol ortaklık)

1946 yılında kurulan Garanti’nin %25’i İspanyol bankası BBVA’ya verilmiştir. Doğuş Grubu %20 payına sahip olduğu Garanti Bankası, %55’lik kısmı ise halka açıktır. Garanti Bankası kimin diye gelen sorulara ise Türk&İspanyol ortaklığında işletilmektedir diye cevaplayabiliriz.

Akbank’ın sahibi kim? (Yerli Banka)

Akbank 1948 yılında Adana’da yerel bir banka olarak hizmete başlamıştı. O yıllardan sonra hızla yükselişe geçen banka, Türkiye geneline yayıldı. Yakın zamanda Abd merkezli Citybank grubu %10’luk pay sahibi olsada, 2015 yılında City grubu Akbank’tan çekilme kararı aldı ve bankanın tamamı tekrardan Sabancı Holding’e geçmiş oldu. %49’luk kısmı Sabancılara ait ve %51’lik kısmı ise halka açıktır.

Yapı Kredi Bankası kimin? (Türk-İtalyan ortaklığı)

YapıKredi Bankası, 1944 yılında kurulmuş ve %41’i İtalyan bankası olan Unicredit’in, %41’i Koç Grubu’nundur. Geri kalan %18 hissesi ise halka açıktır. Eğer “Yapı Kredi sahibi kimdir?” diye soruyorsanız İtalyan Unicredit ve Türk Koç Grubu’nun ortaklığında diyebiliriz.

QNB Finansbank sahibi kimdir? (Katar merkezli)

Türk İş Adamı Hüsnü Özyeğin’in 1987 yılında kurduğı Finansbank, 2006 senesinde Yunanistan merkezli NBG’ye satılmıştı. 2016 yılına gelindiğinde ise Katar merkezli QNB grubu bankanın %99.81 hissesini satın alarak bankanın tamamını almış oldu. Böylece Finansbank Katar’lıların şirketine ait bir bank olarak işletilmeye devam edilmektedir.

Denizbank sahibi kimdir? (Dubai)

Türkiye’de hizmet veren bankalar arasında yer alan Denizbank, ortaklık yapısıyla işletilmektedir. %0,15’i halka açık olan bankanın %99,85’i Rusya merkezli Sberbank’a aitti ancak 2019 yılında yapılan satışla birlikte Denizbank artık Emirates NBD şirketine geçmiş oldu. Söz konusu şirket Dubai merkezli olarak tüm dünyada hizmet veren en büyük finans kuruluşları arasında yer alıyor. “Denizbank kimin?” diye gelen soruları ise Ruslarındır diyebiliriz.

TEB’in sahibi kimdir? (Tük-Fransız)

Ortaklık yapısıyla işletilen bir diğer banka olan Teb Bankası, %50’si Çolakoğlu Grubu’na, %50’si de Fransız şirketi olan BNP’ye aittir. Ayrıca Teb hisselerinde %0,02 payına Kocaeli Ticaret Odası da sahiptir. “Teb Bankası sahibi kim?” diye soracak olanlara ise yine yanıtımız ortaklık yapısıyla yönetildiğidir. Teb devletin mi? konusundan daha ayrıntılı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Şekerbank’ın sahibi kim? (Türk-Kazak)

1953 yılında Türkiye’de pancar üreticilerine destek olmak amacıyla kurulan Şekerbank, uzun yıllar boyunca devlet tarafından işletilmiştir. 1993 senesinde özelleştirilen banka, günümüzde ortaklık yapısıyla işletilmektedir. %19,37’si Kazak şirketi olan Samruk Kayzna’ya ait ve %35,44’ü Şekerbank personeli Munzam Yardımlaşma Sandığı Vakfı’na aittir. Geriye kalan %9,43 Şekerbank A.Ş’ne, %34,19’u halka açıktır. “Şekerbank sahibi kim?” diye soracak olanlara ise tek bir sahibinin olmadığını ve ortaklık yapısıyla işletildiğini söyleyebiliriz.

HSBC Bankası sahibi kim? (İngilizler)

2001 yılında Demirbank’ın tüm hisselerini alarak adını HSBC olarak değiştiren İngiliz şirketi faaliyetlerine Türkiye’de başlamıştır. “Hsbc kimin?” diye soranlara ise İngiltere merkezli bir şirketin diyebiliriz.

Odeabank’ın sahibi kimdir? (Lübnan şirketi)

Türkiye piyasasına 2013 yılında başlayan Odeabank, Lübnan merkezli Audi grubuna ait bir bankadır. Odeabank kimin? diye soracak olanlara ise Lübnan merkezli bir banka olduğunu söylemek mümkündür.

Burgan Bank sahibi kim? (Kuveyt merkezli)

2012’de Eurobank’ı satın alarak Burgan Bank adıyla Türkiye piyasasına girmişlerdir. Kuveyt merkezli banka grubu faaliyetlerine devam etmektedir.

Abank sahibi kim? (Katar-Türk)

Alternatif Bank 1991 yılında kurulmuştur. Büyük hissesi Anadolu Grubu elinde olan banka 2013 senesinde Commercial Bank of Qatar’a devredilmiştir. Abank’ın büyük bir kısmı şuanda Katarlıların elinde işletilmektedir.

İng Bank kimin? (Hollanda)

Oyak Bank’ın tüm hisselerini 2007 yılında satın alarak Türkiye piyasasına giren İng Bank, Hollanda merkezli bir bankadır. Yani “İng Bank sahibi kim?” diye soracak olanlara yanıtımız Hollanda merkezli bir bankadır diyebiliriz.

Bu konuda görüldüğü gibi 3 devlet bankasının yanı sıra, diğer bankaların büyük kısmı yabancı ortaklığı elindedir. Çok az sayıda bankanın yerli sermaye elinde olduğunu görmekteyiz. Ayrıca 1984 yılında Uzanlar tarafından kurulan Adabank’a TMSF tarafından el koyulmuştur. Ayrıca Bank Asya’nın Fetö’ye (Fettullahçı Terör Örgütü) ait olduğu tespit edilmesinden sonra 2015 yılında devlet tarafından el konulmuştur. Siz de bu sayfamızda yer alan bilgileri inceleyerek banka sahipleri hakkında güncel bilgilere ulaşabilirsiniz.

 

Bankalar listesi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir