Merkez Bankası Kredi Notu Güncellemesi

featured

Bir çok kişi kredi notunun düşük olmasından dolayı kredi çekemezken Merkez Bankası kredi notu güncellemesi ne zamanda bir olur diye merak etmektedir. İşte Merkez Bankası’ndan kredi notu güncellemelerine dair herşey…

 

Kredi notu, günümüz finans hayatımızda çok önemli bir yere sahiptir. Merkez Bankası kredi notu güncellemesi ne zaman olur veya nasıl olur diye merak edenlere bu konumuzu hazırladık. Sizde bu sayfa üzerinden Merkez Bankası kredi notu düzeltmeleri hakkında tüm detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Merkez Bankası Kredi Notu Güncellemesi

Kredi notunuzu sorguladınız ve oldukça düşük olduğunu gördünüz. Kredi notunun düşük olmasının tek nedeni geçmiş ödemelerinizi düzensiz yapmanız, bankalarla avukatlık olmanız veya daha önce hiçbir şekilde banka ürünlerini kullanmamanızdır. Eğer bankalarla avukatlık olmuşsanız kredi notunuzu kolay kolay düzeltemezsiniz ve uzunca bir dönem bankalardan kredi çekemezsiniz. Diğer bir seçenek ödemelerinizi zamanında yapmamışsanız, kredi yada kredi kartı ödemelerinizi gününde yapmayıp sürekli ertelemişseniz yine kredi notunuz şiddetli olarak düşecektir. Peki düşen kredi notu hangi aralıklarla güncellenir ve düzeltilir?

Merkez Bankası Kredi Notu Sorgulama

Kredi Notu, Merkez Bankası’nda değil Kredi Kayıt Bürosu’nda kayıtlı tutulmaktadır ancak Merkez Bankası’yla bu kurum ortak hareket etmektedir. Tüm bankaların kullanımına açılan kredi notu günümüzde oldukça önemlidir. Kredi notu sorgulamaları ise Merkez Bankası’ndan değil; Findeks.com yada bankların internet şubesi üzerinden sorgulamasını yapabilirsiniz. Eğer kredi notunuzu bilmiyorsanız kredi notu sorgulama kategorisi üzerinden gerekli bilgilere ulaşabilirsiniz.

Kredi Sicili Nasıl Temizlenir?

Eğer kredi yada kredi kartı borcunuzu 90 gün süreyle ödememişseniz banka tarafından yasal takibe girersiniz. Yasal takibe girenlerin malesef ki kredi sicili 5 yıl boyunca temizlenmez ve bu kişiler kara listeye girer. Bu 5 sene içerisinde yapılan kredi ve kredi kartı başvuruları sicilinizin bozuk olmasından dolayı işleme alınmaz ve reddedilir. 5 yıl geçtikten sonra yine kredi notunuzu yükseltmeniz gerekir ki bu işlemi yapmadan kredi çekmeniz yine mümkün olmayacaktır. Borçları zamanında ödemek, nakit blokeli kredi çekmek, internet bankacılığını sık sık kullanmak kredi notunuzu artıracaktır. Aşağıdaki linkten tüm detaylarıyla kredi notu yükseltme tekniklerini öğrenebilirsiniz.

Kredi Notu Ne Zaman Güncellenir?

Kredi notum ne zaman yenilenir diyenlere de bir cevabımız olacak. Sanıldığı gibi “kredi notu 3 yada 5 yılda bir sıfırlanır” yanlış bir tanımlamadır. Kredi notu, yapılan finansal hareketler sonucunda otomatik olarak oluşturulur. Ülkemizde bu işlemi yapan tek yetkili kurum Kredi Kayıt Bürosu ve ona bağlı Findeks’tir. Bankalar, kredi notunu başvurularda en önemli kredi değerlendirme ölçütü olarak kabul ederler. Kredi notu her yapılan işlem sonrasında düzenli aralıklarla yükselir yada düşer. Eğer kredi notunuz düşükse bankalarda farklı işlemler yaparak yükseltme için çaba gösterebilirsiniz. Yine aşağıdaki konu size aydınlatıcı bilgiler verebilir. Yani yapacağınız işlemler sonucunda Kredi Kayıt Bürosu tarafından otomatik olarak kredi puanınız güncellenecektir.

Ödemelerin kredi notuna yansıması değişiklik gösterebilir ancak her ödeme döneminde otomatik olarak kredi notunuz da güncellenir. Yani ayda 1-2 defa kredi notu otomatik olarak güncellenmektedir. Ne kadar çok farklı ödemeler bulunuyorsa ve düzenli ödemeleriniz fazlaysa o kadar kredi notunuz yükselecektir.

Kredi Notu İçin Af Çıkar Mı?

Kredi Notu, bankalar tarafından kurulan özel bir kurum olan Kredi Kayıt Bürosu tarafından işleme alındığından dolayı herhangi bir af çıkması beklenemez. Diğer yandan finans kurumları sisteminde de yer alan bilgiler kullanılacağından dolayı herhangi bir sicil affı çıksa bile kredi notunu etkilemez. Sonuç olarak kredi notunuzu yükseltmek için af beklemek yerine kredi notunuzu yükseltmek için teknikleri uygulamak sizin yararınıza olacaktır.

Ücretsiz kredi notu sorgulama

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir