Boşanma Durumunda Kredi Borçları Ne Olur

featured

Boşanma sonrasında mal paylaşımı ile birlikte borç paylaşımı da yapılmaktadır. Peki boşanma durumunda kredi borcu ne olur? Sizler için araştırdık ve bu konuyu sunduk.

 

Evlilik gibi boşanmak da herkesin yasal olarak hakkıdır. Geçinemeyen çiftler boşanmak için mahkemeleri doldurmakta. Peki boşanma sonrasında mal paylaşımı yapıldığı gibi, evlilik esnasında çekilde konut, ihtiyaç yada taşıt kredisi borçları ne olur? Evlilik birliği, bilindiği gibi sadece duygusal bağ dışında ekonomik olarak da ortak hareket edilmesi gereken bir kurumdur. Bundan dolayı eşlerin ortak ekonomik durumları da boşanma sonrasında ortadan kalkıyor. Hukuk sistemlerine göre, evlilik sırasında malların nasıl idare edildiği, boşanma sonrasında malların eşlere nasıl dağıtılacağı, kredi borçlarının nasıl olacağı hakkında pek çok düzenleme yer almaktadır. Bu hukuk kurallarının tümüne ise Mal Rejimi denilmektedir. 1 Ocak 2002 yılında yürürlüğe girmiş 4721 sayısı medeniz kanuna bakılırsa, eşler arasındaki ortaklık birbirinden farklı olarak dört mal rejimini kapsamaktadır.

Boşanma sonrasında konut kredisi ne olur?

Mal paylaşımı sırasında bu dört rejime göre mal ayrılığı yapılmaktadır. Boşanma durumu gerçekleştiği taktirde, krediyle alınan konutların paylaşımı da hukuk çerçevesindedir. Eğer anlaşmalı olarak boşanıyorsanız siz kendi aranızda mal paylaşımı belirlediyseniz boşanma sırasında da bu rejimler uygulanır. Fakat bir anlaşma söz konusu değilse, bu defa mallara katılma rejimi uygulanmaktadır. Evlilik sırasında kredili alınmış konut kredilerinde boşanma sonrasında kredili alınmış ev paylaştırılır. Fakat boşanma sürecine girilmişken alınan bir konut kredisi, alan kişinin üzerinde kalır. Ancak buna göre de mal rejimi kapsamında edinilmiş olan malı olduğundan dolayı karşı tarafa ev tutarı oranında bir pay verilmesi kararı alınır.

Boşanma sürecinde kredi borçları

Evlilik süreci devam ederken kullanılan bireysel krediler de yine hukuk çerçevesinde düzenlenir. Kullanılan ihtiyaç kredilerinde ise, kredi borcu krediyi çeken kişiden alınır. Ancak eş kendi rızası olmadan kredi çekildiğini iddia ediyorsa dava açma hakkı vardır ve hukuka göre borçlu da değişebilmekedir. Boşanma sırasında bir diğer sorun ise kredi kartı borçlarıdır. Yine 2002 yılında alınan karar doğrultusunda Türk Medeni Kanunu 224. Maddesine bakılırsa, borcu olan eşlerin her biri kendi borcundan sorumlu tutulmaktadır. Bu nedenle kredi yada kredi kartı borçları hangi nedenle kullanıldıysa borçlu olan kişiden tahsil edilir. Yine hukuka göre evlilik süresinde alınan malların da ayrı olduğu bilinmektedir. Yani evlilik süresinde mal kimin üzerindeyse onun sayılır.

Eşimin borcundan dolayı kredi çekemiyorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir