Ekspertiz Evin Yüzde Kaçına Kredi Veriyor

featured

Konut kredisi peşinat hesaplamak isteyenlere özel olarak ekspertiz evin değerinin yüzde kaçına kredi verir diye merak edenlere bu sayfamızı hazırladık.

 

2016 yılında öncesine kadar konut kredisi peşinat değeri %30 isteniyordu. Yani 100 bin liralık bir eve 30 bin lirasını peşin olarak vermek zorundaydık. 2016’dan sonra çıkarılan bir yasa ile bu rakam %20’ye düşürülmüştür. Ekspertiz evin değerini belirler, banka ise bu değerin %80’ine kadarını kredi olarak kullandırabilir. Bakın burada dikkat etmeniz gereken nokta kullandırır demiyoruz kullandırabilir diyoruz. Yani yasalara göre bakacak olursak ekspertiz tarafından 100 bin lira değer biçilmiş bir eve banka en fazla 80 bin lira konut kredisi verebilir. Bu rakamın üstünde kredi verebilmesi için ekspertizin evin değerini daha yüksek göstermesi gerekmektedir. Ekspertizler, bankalardan ayrı çalışan firmalar olduklarından dolayı bu durumu banka düzeltemez ancak bankanın ekspertizin verdiği değere itiraz etme hakkı  vardır. Ancak itiraz sonucunda da yüksek bir rakam değişmez en fazla 5 bin TL daha oynayabilir.

Ev Kredisi Peşinat Oranı

Yukarıda da belirttiğimiz gibi bankalar evin değerinin %80’ine kadarını konut kredisi olarak verebilir. Konut kredileri 120 ay’a kadar (10 yıl) vadeli (taksitli) verilebilmektedir. Tabi ki ne kadar fazla peşinat öderseniz, taksit ödemeleri de o kadar düşecektir. örnek olarak 200.000 TL ekspertiz değeri olan bir evi kredili alabilmek için 40 bin TL peşin olarak vermek zorundasınız. Geri kalan 160.000 bin TL’lik kısmı için ise bankadan konut kredisi alabilirsiniz. Bir kişinin konut kredisi alabilmesi için kredi sicili, kredi notu iyi olması ve aylık net geliri (Sg
k kayıtlı) olması gerekmektedir.

Konut Kredisi peşinatı için nasıl birikim yapabilirim?

Konut kredisi başvurusu yapılmadan önce bütçenizi iy analiz etmeniz gerekmektedir. Şuan da konut kredisi faiz oranları 2018 yılında 0,98’den başlamaktadır. Bu rakam şubat ayında 1,20’lere kadar çıksa da hükümetin çağrısından sonra devlet bankaları konut kredisi faizlerini düşürdüler. Eğer peşinatınız ev kredisi alabilmek için yeterli değilse, aylık gelirin %30-40’ını ev kredisine yatırır gibi bankaya yatırabilirsiniz. Bu durumu sürekli yaparak kredi ödemesi için de bir büçe planlaması gerçekleştirmiş olursunuz. Ev kredisi peşinatı için ihtiyaç kredisi alabilirsiniz ancak kredi limitinize göre size kredi verilecektir. Yani aylık net gelirinize göre bankalar kredi vermektedir.

– Konut kredisi evin değerinin yüzde kaçını veriyor?
– Evin tamamına kredi veren bankalar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir