Kredi Başvurularında Kredi Notu Neden Önemlidir?

featured

Günümüzde bankalar kredi başvurularında başvuru yapan kişinin kredi notu sorgulamasını yaparak kredi değerlendirmesini yapmaktadır. Peki kredi notu neden bu kadar önemlidir ve kredi notuna bakmadan kredi veren bankalar var mı?

 

Günümüzde kişilerin maddi anlamda değerlendirmelerini yapabilmek için en önemli araç kredi notudur. Peki kredi notu neden bu kadar önemlidir ve kredi notu olmaksızın kredi veren kuruluşlar var mıdır, bu konu hakkında kredibankalar.com olarak araştırmalarımızı yaparak sizlere ilettik. Yakın zamanda Türkiye’de büyük bankaların ortak olarak kurdukları Kredi Kayıt Bürosu (KKB) günümüzde tüm bankalar hatta rent a car firmaları, alışveriş merkezleri ve pek çok kuruluş tarafından kullanılmaktadır. Bunun nedeni ise Kredi Kayıt Bürosu’nun bağımsız ve kesin sonuç vermesinden dolayıdır.

Eş, dost, yakın arkadaşlarımız bile borç istediklerinde, borç isteyen kişinin ne kadar güvenilir olup olmadığını düşünürüz ve buna göre hareket ederiz. Bankalar da birer ticaret merkezi olduklarına göre güvenmedikleri kişilere para yani kredi vermek istemezler. Eğer kredi notu olmasaydı bankalar kredi değerlendirmelerini daha uzun süreçlerde yapacaklar, belki kredi başvuru sonucu aylar sonra verilebilecekti. Ancak kredi notu sayesinde aynı gün kredi alınabilmektedir. Ancak bir çok kişi, kredi notunun sıfır olmasından yakınarak kredi alamamaktadırlar. Bunun için pek çok farklı çözüm alternatifleri bulunmaktadır, kredi notunu yükseltme çalışmaları yaparak kısa zaman sonra kredi notu 0 (sıfır) olan kişiler de bankalardan kredi alabilirler. Şimdi konunun daha açıklanabilir olması adına alt başlıklar halinde ilerleyelim.

“Kredi Notu Nedir?”

Kredi Kayıt Bürosu’nda Türkiye vatandaşı olan herkesin bilgileri gizli olarak tutulmaktadır. Kişilerin sadece finansal geçmişi, mal varlıkları gibi bilgiler analiz edilerek sonucunda kredi notu hesaplanmaktadır. Pek çok kriter değerlendirilerek kredi notu hesaplanır ancak daha önce bankalarla hiçbir şekilde teması bulunmayan, kredi kartı kullanmayan ve kredi çekmeyen kişilerin kredi notu sıfır olarak sisteme işlenir. Kredi notu sıfır olan kişiler bankalardan kredi alamazlar ancak kredi notunu yükseltebilmek için farklı yöntemleri kullanarak, geçmişleri temiz olduklarından dolayı kısa zamanda kredi notunu arttırabilirler. Bu kişiler öncelikle kredi notu sorgulaması yaparak kredi notunu öğrenebilir ve sonrasında findeks kredi puanını arttırmak için yöntemleri uygulayabilir.

“Kredi Notu Nasıl Sorgulanır?”

Kredi notu sorgulamak için pek çok farklı alternatif yöntemler bulunmaktadır. Bunlar arasında bankaların internet bankacılığını kullanmak, sms ile kredi notu sorgulamak, findeks.com üzerinden sorgulama gerçekleştirmek olabilir. Günümüzde en çok kullanılan yöntem findeks üzerinden sorgulama yapmak olsa da, en pratik yöntem sms göndererek sorgulama yapmaktır. Aşağıda yer alan bağlantıdaki konudan kredi notu sorgulama hakkında geniş kapsamlı bilgilere ulaşabilir ve kredi notunuzu öğrenerek daha doğru ilerleme gerçekleştirebilirsiniz.

Bağlantı: Kredi notu sorgulama

“Kredi Notu Nasıl Yükselir?”

Kredi notunu yükseltebilmek için pek çok alternatif yöntem bulunmaktadır. Kredi notu sıfır olarak gözüken kişilerin notu daha hızlı ilerlerken, kredi notu kötü seviyede yer alan kişilerin notları finansal duruma ve hareketliliğe göre artmaktadır. Kredi notunuzu arttırmak istiyorsanız öncelikle bankanızın internet ve mobil bankacılığından sürekli olarak işlem yapmalı ve banka hesabınızı hareketli halde göstermelisiniz. Bunlara örnek olarak eft-havale işlemleri gerçekleştirmek, internet üzerinden alışveriş yapmak, sık sık kredi kartını kullanmak ve ekstreleri gününde ve gecikmeden ödemek, blokeli kredi kullanmak, internet bankacılığından e-vadeli hesap, döviz alım satımı veya altın alım satımı gibi işlemler yapmak. Faturaları otomatik fatura talimatı vererek internet bankacılığı üzerinden ödemek olarak sayabiliriz. Ayrıca kredi notu yükseltme sayfasına da göz atarak diğer uygulamalara da göz atabilirsiniz.

“Bankalar Sizi Kredi Notu İle Tanır”

Kredi notunun asıl amacı, bankaların kredi başvurularını net olarak değerlendirmek istemelerinden dolayıdır. Sonuç olarak bankalar güvenilmez ve parayı geri ödemeyecek kişilere borç para vermezler. Verilen kredilerin zamanında geri dönmesi için de kredi notu oldukça önemli bir uygulamadır. Kredi sicili kredi notunu oluşturduğundan dolayı eğer kredi notunuz 1300 seviyesinin altında yer alıyorsa kredi ve kredi kartı başvuruları banka tarafından reddedilebilir. Eğer bankalardan red yiyorsanız tekrar başvuru yapmamaya dikkat edin çünkü her red gelen başvuru sonrasında kredi notu düşürülmektedir. Eğer böyle bir durumla karşılaşıyorsanız kredi notunuzu yükseltebilecek teknikleri uyguladıktan sonra kredi notunuzu sorgulayarak, eğer iyi seviyeye geldiyse tekrar başvuru yapınız.

Öneri: Eğer kredi notunuzu kesin olarak yükseltmek istiyorsanız bankalardan blokeli kredi kullanabilirsiniz. Blokeli kredisayfasına göz atarak daha ayrıntılı bilgi sahibi olabilirsiniz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir