Kredi Notu Niye Düşer Nasıl Yükselir

featured

Kredi notu neden düşer diye merak edenler için bu sayfamızı hazırladık. Peki kredi notu düşmesine neden olan şeylerin yanı sıra kredi notu nasıl yükselir?

 

Bankalardan yeni bir kredi çekebilmek için kredi notunuzun yüksek olması gerekmektedir. Tüm bankaların ortak olarak kullandığı kredi notu ile kişilere kredi değerlendirmesi yapılmaktadır. Yani kredi başvurusu yapan kişinin ilk olarak kredi notu incelenmektedir. Peki kredi notu neden düşer ve nasıl yükseltilir. Sizler için bu iki sorunun cevabını araştırdık ve kaynak niteliğinde bir makaleyi bu konumuzda hazırladık.

KREDİ NOTU NEDEN DÜŞER?

Kredibankalar.com olarak hazırladığımız bu içeriğimizde kredi notunun düşme nedenlerine değindik. Konunun alt kısımlarında ise kredi notunuzu yükseltmek için önerilerde bulunduk. Kredi puanının düşmesine neden olan en önemli şey, kredi ve kredi kartı ödemelerinin düzensizliğinden dolayıdır. Düzensiz ödemelerin yanı sıra art arda yapılan başvurular sonucunda olumsuz yanıt alınmasıyla birlikte de kredi notu düşmektedir. Kredi borcunun ödenmemesi durumunda da (3 ay art arda) hakkınızda yasal işlem başlatılır ve şiddetli olarak kredi notunuz düşürülür. Ayrıca kredi kartlarının sürekli olarak asgarisini ödemek veya borçları ertelemek de, az da olsa kredi notuna olumsuz etki yaratmaktadır. Eğer banka borcunuzdan dolayı yasal takibe girdiyseniz kredi notunuz hemen düşer ve kara listeye bile girebilirsiniz.

İLGİLİ LİNK: Kredi notu sorgulama

Kredi başvurusu yapmadan önce bankalara sms ile kredi başvurusu yada internet üzerinden kredi başvurusunda bulunmadan, kredi notunuzu sorgulayarak buna göre başvurunuzu yapabilirsiniz. Kredi notunuzu bilmeniz, finansal durumunuzu gözlem altında tutmanızı ve planlamalar yaparak ileride oluşabilecek kredi başvurusuna red yeme ihtimalinizi düşürecektir. Ayrıca bir yakınınızın kredisine kefil olduktan sonra eğer kredi ödenmezse bu durumda sizin de kredi notunuz etkilenecektir. Kredi notu, kredi ve kredi kartı borçlarının yanı sıra fatura ödemeleri gibi bankaya finansal hareketlilik katan işlemlerden de etkilenmektedir. Fatura ödemeleri gibi resmi ödemelerin yapılmaması sonrasında kredi notunuz azda olsa düşürülecektir. Kredi notu neden düşer diye merak edenler yukarıda yer alan bilgileri inceleyerek kredi notunun niye düştüğünü öğrenebilir.

KREDİ NOTU NASIL YÜKSELTİLİR?

Kredi notunu yükseltebilmek için pek çok farklı yol bulunmaktadır. Yukarıda saydığımız olumsuz işlemleri olumluya çevirerek kredi notunuzu yükseltebilirsiniz. Yani banka borçlarınızı zamanında ödeyerek, bankadan internet bankacılığı açtıktan sonra internet bankacılığını kullanarak e-vadeli yatırım işlemlerini kullanmak, internet bankacılığından dolar, euro, altın alım satımı yapmak veya fatura ödemelerini internet bankacılığından yapmak kredi notunuzu yükseltecektir. Kredi notunu yükselten bir diğer etken ise, bankada blokeli kredi kullanmak olacaktır. Belirli bir miktar parayı yatırarak bu paraya bloke koydurup kredi çekebilir ve düzenli ödemeler yaparak kredi notunuzu yükseltebilirsiniz.

İlgili: Blokeli kredi çekmek

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir