İşsiz Kalan Kişinin Kredi Borcu Ne Olur

featured

Kredi borcu öderken işsiz kalmak herkesin başına gelebilir. Kredi borcu olan kişi işsiz kalırsa ne olur? Sizler için bu konumuzda kredi ödemesi olan kişilerin işsiz kalması durumunda ne yapması gerektiğini yazdık.

Kredi öderken işsiz kalmak herkesin başına gelebilmektedir. Konut, taşıt ve ihtiyaç kredisi kullanan kişiler kredi borcu ödemesi sırasında işsiz kalabilir. O halde böyle bir durum nasıl aşılır gelin birlikte bakalım.

Kredi çekip işsiz kaldıysanız o halde sizler hazırladığımız yol gösterici bilgileri inceleyin. Böyle bir olası durumda eğer ek geliriniz yada krediyi ödeyebilecek maddi birikiminiz yoksa zorluk çekebilirsiniz. Olası senaryolarda bazı bankalar belli bir süre  zarfı için kredi borcunun ödemesini dondurabilir, ancak bu da bankanın insiyatifine ve çalışma politikasına bağlı bir durumdur. Eğer sizde kredi çekip işsiz kaldıysanız ilk olarak bankaya bunu bildirmeyi ve ödeyebilecek gücünüzün “şuan için olmadığını” belirtmelisiniz.

“Farklı alternatifler de mevcut”

Kredi borcunuzu belli süre için dondurulması teklinize banka sıcak bakmıyorsa bu durumda borç yapılandırma isteyebilirsiniz. Kredi yapılandırmasıyla birlikte aylık taksitler düşürülür ve işsiz kaldığınız süre içirisinde uygun bir miktara indirilebilir.
Kredi borcu öderken işsiz kaldığınızda kullanabileceğiniz bir diğer alternatif ise, işsizlik sigortası yaptırmak. Ancak bunu da işsiz kalmadan önce yaptırmak gerekiyor. Sizde kredi kullanırken işsizlik sigortası yaptırarak işsiz kalma ihtimaline karşı kendinizi garantiye alabilirsiniz. Az miktarlara yapılabilen bu sigorta ile olası kötü durumlarda oldukça hayat kurtarıcı niteliği bulunmaktadır. Yukarıda yer alan yöntemler sizin için uygun değilse, belli bir süre sonra banka tarafından yasal takibe alınırsınız. Borcunuz 90 gün ödenmemesi duruunda yasal takip işlemi başlatılır ve akukata verilirsiniz. Bu süreçte de avukat eğer borcu alamazsa borcunuz varlık şirketlerine devredilir.

Kredi Borcu Öderken İşsiz Kalmak

Avukat veya varlık şirketleriyle anlaşmaya çalışın. Eğer avukatlara “borç ödenmezse hapis cezası” ile ilgili bir belge imzalarsanız borcun ödenmemesi durumunda hapis yatabilirsiniz. Genellikle kredi borcu ödenmemesi durumunda maaşa haciz işlemi uygulanır. Sizde tekrardan işe başlayınca maaşın belli bir bölümü otomatik olarak kesilir. Diğer bir olumsuz sonuç ise üzerinize kayıtlı mallarınıza el konulabilir. Ayrıca borcun ödenmediği süre içerisinde gecikme faizi de uygulanmaktadır.

İşsizlik Maaşı Alma Şartları

İşsiz kalan kişiler, son 3 yıl içerisinde 600 gün ve son 4 ay aralıksız çalışmış olmak şartıyla işsizlik maaşı almaya hak kazanıyor. Sizde işsiz kaldığınızda bu şartları tamamlıyorsanız İşkur’a işsizlik maaşı için başvurarak işsiz kaldığınız sürede kredi borcunuzu işsizlik ödeneğinden ödeyebilirsiniz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir