Kredi Masrafları Nelerdir

featured

Günümüzde ekonomik bir şartlılık olarak artık her tip tüketici kredi çekmektedir. Kredi masrafları 2018 yılı verilerini bu sayfada hazırladık. Sizde kredi kullanmadan önce masraflarının ne olduğunu kontrol ederek, daha az masraflı kredileri tercih edebilirsiniz.

Günümüz ekonomik dünyasında kredi çekmeden yaşamak artık zor bir hal almıştır. Kredi masrafları nelerdir diye merak eden kişilere bu konumuzu hazırladık. Sizde aşağıda yer alan bankaların ek masraflarını inceleyilir ve ihtiyaç kredileri için karşınıza hangi masrafların çıkacağını öğrenebilirsiniz.

İhtiyaç Kredisi Masrafları Nelerdir

Bankalardan günlük ihtiyaçları karşılamak, borçları kapatmak ve alışverişler yapmak için çekilen tüketici kredilerine “ihtiyaç kredisi” denmektedir. En çok kullanılan kredi tiplerinden birisi de ihtiyaç kredileridir. İhtiyaç kredileri de, diğer kredilere göre bazı gizli masraflar çıkarabilmektedir. Çoğu kredi tipinde olduğu gibi ihtiyaç kredilerinde de bu masraflar şu şekilde sıralanabilir: Evrak inceleme ücretleri, dosya masrafları, sigorta giderleri ve benzeri şeylerdir. Burada sizin dikkat etmeniz gereken nokta ise, kredinin faiz oranlarını inceledikten sonra mutlaka yıllık maliyet oranlarına da bakın. Yıllık maliyet oranı diye karşınıza çıkan masraf, diğer tüm masrafların toplanıp hazırlandığı bir tutar olacaktır. Burada da kredinin faiz oranı 1,34 olurken masraflar eklendiğinde bu rakam 1,40 – 1,42 seviyelerine kadar çıkabilmektedir.

Yıllık maliyet oranlarını kredi kullanmadan önce inceleyebilirsiniz. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından alınan karar doğrultusunda, ilgili bankaların internet sitedsinin ana sayfasından yıllık maliyet oranlarına ulaşılması gerekmektedir.

BSMV Vergisi

İhtiyaç kredilerinde alınan bir vergi türüdür. Bsmv kullanılan kredinin aylık faiz tutarının %5’i kadardır ve geri iadesi söz konusu değildir. Bsmv nedir konusundan ayrıntılı bilgiye ulaşabilirsiniz.

KKDF Vergisi

Yine devletimiz tarafından alınan bir vergi türüdür. KKDF’de aynı Bsmv gibi kredi aylık taksitinden alınmaktadır. aylık faiz tutarının %15’i Kkdf olarak kesinti yapılır. Yani kredinizin aylık taksiti 1000 TL olursa, 200 TL KKDF, 50 TL’de Bsmv adı altında devletimiz tarafından kredi kullanılan süre boyunca alınır. Kkdf nedir konusundan ayrıntılı bilgi alabiliriniz.

Kredi Tahsis Ücretleri

Kredi tahsis ücreti adı altında alınan bu kredi masrafları, her krediden bir defaya mahsus alınmaktadır. Kredide masrafsız kredi ibaresi geçiyorsa bu kredi tahsis ücretinin banka tarafından alınmadığı anlamı taşımaktadır. Diğer ücretler zorunlu vergi olarak alınıyor. Kredi tahsis ücreti ise, kullanılan kredi miktarının binde beşi oranına denk gelmektedir. 10.000 TL’lik bir kredide 50 TL kredi tahsis ücreti alınır.

Hayat Sigortası Masrafı

Bankalar, verdiği krediyi garantiye almak için kredi kullanan kişiye hayat sigortası yapar. Hem yaptığı sigortadan para kazanır, hem de verdiği kredinin geri ödenmesini garanti altına alır. Hayat sigortası ise; krediyi kullanan kişinin hayatını kaybetmesi, sakatlık geçirmesi gibi taksit ödemelerinin yapılamayacağı durumda devreye girer ve bu kişinin borcu sigorta şirketi tarafından karşılanır. Bundan dolayı bankalar tüketicilere kredi vermek için hayat sigortasının yapılmasını zorunlu kılmaktadır. Hayat sigortası primleri ise yıllık alınmakta olup, kullanılan kredi tutarı, gelir durumu, sağlık ve bazı kriterler kontrol edilip hesaplanır.

Sizde kredi kullanmadan önce bu konudaki gibi, kredi masrafları 2018 sorusunun cevabını alabilirsiniz. Yukarıda yer alan bankalar tüm bankalarda uygulanmakta olup, ek olarak masrafla da karşılaşmanız mümkündür. Kredi kullanılmadan önce bu masrafları hesaplayarak kredi kullanırsanız, cebinizden fazla paranın çıkmasını da önlemiş olursunuz.

İlgili konu: Taşıt kredisi masrafları

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir