Askere Gitmek İçin Başvuru Nereye Yapılır?

featured

20 yaşını dolduran kişiler askere gitmek için başvuru nereye yapılır, askerlik yoklaması nasıl yapılır diye merak ediyorsanız bu sayfayı inceleyebilirsiniz.

 

20 yaşını dolduran her Türk vatandaşı askere gitmek için gün saymaktadır. Eğer 20  yaşını doldurduktan sonra askerlik tecili yapılmak istenmiyor ve askere gidilmek isteniyorsa, bu durumda kişi askere gitmek için nereye başvuru yapılır diye merak etmektedir. Önceki yıllarda askerlik yoklaması çok uzun ve uğraş gerektiren bir işti ancak artık vatandaşlık işlemlerinin online ortama taşınmasıyla beraber askere gitmek için başvurular da kolaylaştı. Sizler için askerlik yoklamasının nasıl yapılacağını, askere gitmek için başvuru yol haritasını araştırarak bu sayfamızı hazırladık.

 

Askerlik Yoklaması Nedir?

20 yaşına gelerek askerlik çağına gelmiş olan her erkek Türk vatandaşının eğitim ve sağlık durumlarının incelenmesiyle beraber askerliğe uygun olup olmadığına karar verilmesi aşamasıdır. Askere gitme yaşı olarak kabul edilen 20 yaşına gelen her erkek birey askerlik görevini yerine getirmek zorundadır. Önceki dönemde 12 ay uzun, 6 ay kısa dönem olarak yapılan askerlik, yeni askerlik yasasıyla beraber 6 aya düşürülmüştür. Yoklama süreleri içinde yoklama yaptırmayan kişiler “asker kaçağı” durumuna düşecektir.

 

Askerlik Yoklaması Nasıl Yapılır?

Geçtiğimiz yıllarda sisteme koyulan e-yoklama ile artık tüm askerlik işlemleri e-devlet sistemine taşınmıştır. E-devlet sistemi üzerinden askerlik yoklama başvurusu yapıldıktan sonra aile hekimine giderek askerlik muayenesi olunuyor. Askerlik yoklaması yapmak isteyenler için yapılacak aşamalar ise aşağıdaki gibidir:

  • İlk olarak askerlik yoklaması yaptırabilmek için e-devlet’e giriş yapmanız gerekmektedir. E-devlet şifreniz yoksa en yakın PTT’den şifrenizi kolaylıkla alabilirsiniz. Askerlik şubesine gitseniz bile işlemleri yapmanız için sizi e-devlet’e yönlendireceklerdir. (E-devlet giriş: https://giris.turkiye.gov.tr/Giris/)
  • E-devlet sitesine giriş yaptıktan sonra ise arama kutusuna “Asal Yoklama İşlemleri” yazarak “Asal Yoklama Başvurusu” sayfasına gidiniz.
  • Bu sayfadan bilgilerinizi doldurarak askere sevk işlemlerinizi ve askerlik tecil işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
  • Sonraki aşamada ise Asal Yoklama Başvurusu sayfasında, sizden bilgileri doldurmanız istenecektir. Bilgileri doldurduktan sonra fotoğraf yükleme işlemi karşınıza çıkacak bu sayfada JPEH veya JPG formatında vesikalık fotoğrafınızı yüklemeniz gerekiyor.
  • Fotoğraf yüklemesi yaptıktan sonra, kayıtlı olduğunuz aile hekimine giderek, askere gitmek için muayene olunuz.
  • Aile hekiminizde muayene olduktan sonraki 1 iş günü sonrasında e-devlet sistemi üzerinden askerlik ile ilgili başvurunuzu görüntüleyebilirsiniz. Ayrıca e-devlet üzerinden Askerlik Durum Belgesini de çıkartabilirsiniz.

 

Askerlik Tecil Bozdurma Nasıl Yapılır?

Okuldan dolayı zaten askerlik teciliniz varsa mevcut tecilinizi bozarak siz de askere gidebilirsiniz. Askerlik tecili bozma işlemleri de e-devlet üzerinden yapılmaktadır. Asker kaçakları mutlaka askerlik şubesine giderek askere sevk işlemlerini yapması gerekmektedir, asker kaçakları e-devlet üzerinden başvuru yapamazlar. Askerlik tecilinizi bozduktan sonraki ilk celp döneminde siz de askere gidebilir ve askerlik görevinizi tamamlayabilirsiniz. Daha detaylı bilgi almak istiyorsanız askerlik tecil bozdurma sayfamıza da bakabilirsiniz.

 

Askere gitmek için başvuru yapmak ve 2020 yılında askere gitmek istiyorsanız, bu sayfamızda yer alan güncel bilgilerden yararlanabilirsiniz. Askere gitmek için başvuru işlemlerinin tümüne ASAL yoklama başvurusu denilmektedir ve bu işlemler E-devlet internet sitesi üzerinden yapılabilmektedir. Milli Savunma Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından askerlik yoklama işlemleri “e-yoklama” adı altında geçtiğimiz yıllarda e-devlete taşınmıştır.

 

Asal Yoklama Başvurusu İçin Tıklayın (E-devlete yönlendirilirsiniz.)

Düz taban askerlik muafiyeti

Askerlik Tecil Ettirme

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir