Banka Kara Liste Sorgulama

featured

Sizde bankalardan kredi çekemiyorsanız bir şekilde banka kara liste sorgulama nasıl yapılır diye merak ediyorsunuzdur. O halde gelin birlikte kara listede olup olmadığınız nasıl öğrenilir bakalım.

 

Merkez Bankası’nda kayıtlı tutulan banka kara liste sorgulama için 2018 yılı verilerini sizler için araştırdık. Banka müşterilerini kredi ve kredi kartı borçlarını ödemediği ve yasal takibe düştüğü anda Merkez Bankası bunun tekrardan yapılmasını önlemek için borçlu kişiyi kara listeye alır. Bu durumdan en az 5 yıl boyunca kurtulmak zordur ve kara listeden çıkmak için genellikle sicil affını beklemeniz gerekir. Bir kişinin kara listeyen girip girmemesine Merkez Bankası ve KKB işbirliğinde karar verilir.
Bundan dolayı kredi ve kredi kartı borçlarınızı ödemeyi  geciktirmemeli ve hatta gününden önce ödemelisiniz. Bir kaç bankadan kredi ve kredi kartı kullanmak yerine tek bir bankadan ürün kullanarak ödeme günlerini unutmazsınız. Sizde banka kara listesini sorgulama yaparak kara listede olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz.

Kara Liste Sorgulama

Eğer sizde uzun süre kredi yada kredi kartı borçlarınızı ödemezseniz o zaman kara listeye girmeyecek hiçbir neden göremiyoruz. Durduk yere bir banka müşterisi kara listeye tabiki girmez. Kara listeye girmeniz için Merkez Bankası’nın bir kaç kriteri vardır. Bunları sizler için aşağıya sıralayacağız. Avukatlık olan ve yasal süreci başlayan kişiler kara listeye kayıt edilirler ve bankalardan kredi ve kredi kartı alamazlar. Eğer bu kişilere kredi verilirse Bddk tarafından bankalara ceza kesilmektedir. Ancak bu yasak bir şekilde delinebilmektedir; Eğer kredi borcunuzu ödemiş ve üzerinize kayıtlı ipotek gösterecek bir taşınmazınız varsa (arsa, ev, araba vs.) o zaman ipotek göstererek kredi kullanabilirsiniz. Ancak hem kara listede bulunup, hem de kredi borçlarınızı kapatmamışsanız hiçbir bankadan ipotek yada kefil gösterseniz bile kredi alamazsınız.

• En az 3 ay kredi yada kredi kartı borcunu ödememiş olmak
• Düzensiz ödemeler sonucunda avukatlık olmak
• Kredi borcundan dolayı yasal takibin başlaması
• Borcunuzu ödememekte ısrarcı olmalız

durumlarında Merkez Bankası tarafından kara listeye girmiş olursunuz. Peki kara listede olup olmadığınızı nasıl öğreneceksiniz? Merkez Bankası kara listede olup olmadığınızı öğrenmek için 2 seçenek vardır. Birincisi kredi aldığınız bankaya giderek kara listede olup olmadığınızı öğrenmek istiyor olduğunuzu söylemek. Bir diğeri ise dilekçe yazarak kara liste sorgulaması yapmaktır.

Buna da bakın: Merkez Bankası kara liste sorgulama

Merkez Bankası, vatandaşlara olan bilgileri online ortamlarda sunmaz. Kredi notunuzu Findeks üzerinden sorgulayabilirsiniz, ancak kara listede olup olmadığınızı göremezsiniz. Yani online olarak kara liste sorgulaması yoktur ve hiçbir şekilde öğrenilemez. Bunun yanı sıra kara listedeki durumunuz hakkında bilgiyi bankanızdan öğrenebilir yada Merkez Bankası’na yazacağınız bir dilekçe ile öğrenebilmeniz mümkündür. Dilekçede yer alması gereken bilgiler ise bunlardır;

• Ne istediğinizi net olarak yazmalısınız
• Şahıslar için kişinin adı, soyadı imzası mutlaka bulunmak zorundadır.
• Tüzel kişilerde ise imza sirküsü mutlaka bulundurulmalıdır.
• Vergi ve T.C kimlik numarası dilekçede yer almalıdır.
• Anne kızlık soyadı da eklenebilir.
• Kimlik fotokopiniz
• Vekalet için avukatın bilgileri de yazılabilir

Bu konumuzda sizler için banka kara liste sorgulama yapmak isteyenler için yol gösterici bilgilere değindik.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir