Çocuk Parası Sorgulama (Yeni Yöntem)

featured

Çocuk parası sorgulama yaparak e-devlet veya PTT’den çocuk parası yatmış mı sorgulamasını kolaylıkla yapabilirsiniz.

 

PTT bir çok işlem gibi, yeni doğum yapan annelerin alması gereken çocuk parası ödemesi de yapmaktadır. Siz de çocuk parası sorgulama işlemini yapabilmek için çocuğun TC kimlik numarasıyla birlikte en yakın PTT kurumuna başvurabilirsiniz. Böylece çocuk paranızı sorgulayabilir ve alabilirsiniz. Siz de her çocuk başına Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından verilen doğum yardımınızı alabilirsiniz. Aşağıda yer alan bilgilere göz atarak doğum parasının ne zaman yattığını öğrenebilir ve paranızı hemen alabilirsiniz. Çocuk parası olarak adlandırılan bu yardım parasını pek çok farklı kurumdan alabilirsiniz. Çocuk parası başvurusu yaptıktan sonra ödemeyi almak için farklı yöntemler ile sorgulama yapılabilmektedir. Bunların başında da Ptt ile sorgulama geliyor, siz de bu sayfadaki bilgileri inceleyerek Ptt üzerinden doğum yardımının yatıp yatmadığını hemen öğrenebilirsiniz.

Çocuk Parası Sorgulama

Günümüzde bir çok kişi doğum parasının ne kadar olduğunu merak etmektedir. Doğum paraları PTT hesabına yatırılır ve nakit olarak PTT’lerden çekilebilir. Doğum parası, SSK’nın yeni doğum yapan SSK’lı çalışan annelere verdiği paradır. Yani SSK’lı olarak çalışmayan ve doğum yapan kişiler bu paradan yararlanamaz. Çocuk parası ne kadar diye soranlara ise yanıtımız; ilk çocuk için 300, ikinci çocuk için 400, üçüncü ve diğer çocuklar için 600 TL çocuk parası ödemesi yapılmaktadır. Bu ödemeyi alabilmek için ailenin başvuru yapması gerekmektedir. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına başvuru iletilmesi sonrasında doğum parası kolaylıkla alınabilir.

E-devlet üzerinden çocuk parasının yatıp yatmadığını hemen sorgulayabilir, paranız yattıysa tüm Ptt şubelerinden kimlik belgenizle çekebilirsiniz. Doğum yardımı parasının yatıp yatmadığını sorgulamak için pek çok alternatif yöntemi kullanabilirsiniz. Telefon ile, müşteri hizmetlerinden veya Ptt’ye giderek paranın yatıp yatmadığını hemen öğrenebilirsiniz. Doğum yardımı, PTT’ye kendi T.C. kimlik numaranız üzerine yatmaktadır. Kimlik belgeniz ile siz de en yakın PTT merkezlerinden çocuk parası yattıktan sonra kesintisiz olarak çekebilirsiniz. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından çocuklar için verilen yardım parasını Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından yürütülmektedir. Yapılan ödemeleri öğrenmek için de E-Devlet sistemi üzerinden sorgulama işlemi yapılabilmektedir. E Devlet üzerinden çocuk yardımı parası sorgulama yapmak için aşağıdaki yolu izleyebilirsiniz.

 

E-Devlet İle Çocuk Parası Sorgulama

  • E-Devlet sistemine giriş yaparak çocuk parası sorgulama sayfasına gidiniz. (https://www.turkiye.gov.tr/aile-bakanligi-sosyal-yardim-bilgileri-sorgulama)
  • Kimlik doğrulama sayfasınında e-devlet şifresi, mobil imza, C kimlik kartı bilgileri, elektronik imza, internet bankacılığı üzerinden giriş yapınız.
  • Sonrasında ise ilgili sayfadan sosyal yardımın durumunun ne aşamada olduğunu sorgulayabilirsiniz.

 

Çocuk Yardımı Sorgulama Numarası

E-Devlet şifreniz yoksa siz de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Alo 144 üzerinden Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından verilen çocuk yardımı parasının yatıp yatmadığını sorgulayabilirsiniz. Alo 144 Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı çağrı merkezini 7/24 arayabilir ve TC kimlik numaranız ile doğum yardımı sorgulamasını anında yapabilirsiniz.

 

Doğum Yardımını Kimler Alabilir?

Ülkemizde sosyal yardımlar arasında yer alan çocuk parası yani doğum yardımı, T.C. vatandaşı olan veya mavi kart sahibi olan doğum yapan her anneye verilmektedir. Doğum yardımını alabilmek için herhangi bir şart aranmamaktadır. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından ödenen bu yardım parasını alabilmek için başvuru yapmanız yeterli olacaktır. Doğum yardımı, süt parası ve SSK’lı çalışan annelerin aldığı iş görmezlik ödeneği (SSK doğum parası) ile karıştırılmamalıdır. Doğum yardımı, doğum yapan ve SSK’sı olsun yada olmasın her kadına verilen bir yardım türüdür.

 

Doğum Yardımı Alabilmek İçin:

  • Çocuğun sağ olarak doğmuş olması gerekmektedir,
  • Annenin T.C. vatandaşı olması gerekmektedir,
  • Memur anneler de bu yardımdan yararlanabilir.

 

Çocuk Parası Başvurusu Nereden Yapılır?

  • Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlüğü’ne,
  • Sosyal Yardımlaşma merkezlerine,
  • Yurt dışı başvurularını konsolosluklarda yapılmaktadır.

Başvurular şahsen veya kargo, posta ile de yapılabilir. Memur anneler kendi kurumları aracılığıyla başvuruyu yapabilir.

  • 1. Çocuk için 300 TL ödeme yapılır.
  • 2. çocuk için 400 TL ödeme yapılır.
  • 3. ve diğer çocuklar için 600 TL ödeme yapılır.
  • İkiz çocuk doğumlarında ise toplam 700 TL ödeme yapılır.
  • Önceden çocuğu olmuş anne ikiz doğurduysa 1.000 TL ödeme yapılır.

Çocuk parası alabilmek için başvuru yaptıktan sonra paranın hesaba yatıp yatmadığını kontrol etmek istiyorsanız, Ptt müşteri hizmetleri 444 1 788’i arayabilirsiniz. Tc kimlik numaranızla birlikte adınıza para yatıp yatmadığını sorabilirsiniz. Ayrıca en yakın Ptt’ye giderek de Tc kimliğinizle sorgulama yapabiliyorsunuz. Ancak eviniz PTT binalarına uzaksa bu durumda Ptt internet bankacılığını kullanabilir veya Ptt müşteri hizmetlerini arayabilirsiniz. Ptt üzerinden sorgulama yapmak istiyorsanız bunun için oldukça büyük bir zaman ayırmanız gerekebilir çünkü, Türkiye’de Ptt oldukça yoğun bir şekilde müşterisi olduğundan dolayı sıra beklemek zorunda kalabilirsiniz. Ptt üzerinden doğum yardımı sorgulama yapmak yerine siz de e-devlet sistemine giriş yaparak veya Alo 144 çağrı merkezini arayarak paranın yatıp yatmadığını daha kolay bir şekilde öğrenmeniz mümkündür.

 

Çocuk Parası Ne Zaman Yatar?

Siz de çocuk parası sorgulaması yaparak doğum yardımının yatıp yatmadığını hemen öğrenebilirsiniz. Bunun içinb en yakın Ptt merkezine kimlik belgenizle giderek hesabınıza para yatıp yatmadığını sorabilir ve para yattıysa gişeden çekebilirsiniz. Bunun yanı sıra  yukarıda yer alan e-devlet kapısına e-devlet şifrenizle giriş yaparak paranın ne zaman yatacağını, ne kadar yatacağını yatıp yatmadığını sorgulayabilirsiniz.

2022 yılında çocuk parası yardımı 18 yaşını doldurmuş doğum yapan annelerin hesaplarına (doğum yardımı başvurusu yapıldığı taktirde) yapılmaktadır. Çocuk parası başvurusu sayfamızda belirttiğimiz gibi, SGK il müdürlüklerine gidilerek başvuru yapılması gerekmektedir. SGK il müdürlüğü’nde yaptığınız başvuru sonucunuzu e-devlet üzerinden görüntüleyebilirsiniz. Doğum parasının ne zaman hesaba yatırıldığını merak edenlere de yanıtımız, doğum paraso için başvurduğunuz sonraki tarihli ayın 25’inde yatmaktadır. Yani başvurunuzu mayıs 2022’de yapmışsanız paranız 25 Haziran’da Ptt hesabınıza yatırılacaktır. Doğum parası alabilmek için hekimizin düzenleyeceği belge sonrasında kendi çalıştığınız işyerine başvuru yapılması gerekmektedir.

 

Çocuk parası sorgulama işlemleri için bu sayfayı incelediniz. Siz de bu sayfada yer alan bilgilerle çocuk parası alma ve sorgulama ile ilgili güncel verilere ulaşabilirsiniz. Aklınıza takılan detayları aşağıda bulunan yorum bölümüne yazarak bizlere sorabilirsiniz.

 

İlginizi çekebilir:

Doğum parası alma şartları

Çocuk parası sorgulama numarası

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir