Evin değerinin yüzde kaçına kredi verilir? 2022)

featured

Evin değerinin yüzde kaçına kredi çıkar diye merak edenlere özel olarak bu sayfamızda güncel bilgileri hazırladık.

 

Konut kredileri, ev satın almak isteyen kişilere büyük desteklerde bulunan finansman şeklidir. Bankaların konut kredilerinde faiz oranlarının düşük olmasının nedeni, bireysel kredilere göre uzun vadelerde verildiği içindir. 120 aya varan vadelerle sizde faiz oranlarını inceleyip uygun konut kredisini bulabilirsiniz. Peki konut kredisi yüzde kaç veriliyor? Ev değerinin yüzde kaçını konut kredisi olarak kullanabilirim?

Evin Değerinin Yüzde Kaçına Konut Kredisi Veriyor?
Konut kredisi, ihtiyaç kredisi ve taşıt kredileri ile bankalarda yapılan tüm işlemler Bddk tarafından denetlenmekte ve ilgili kararlar verilmektedir. Şuan için güncel verilere bakacak olursak, yasal olarak bir evin ekspertiz değerinin yüzde 80’ine kadarını bankalar kredi olarak verebiliyor. Kalan yüzde 20’lik kısmı ise tüketici peşin olarak ödemek zorunda. Yani ekspertizin belirlediği değerin %80′,ne kadar konut kredisi alabilirsiniz. Örnek vermek gerekirse, 400 Bin TL’lik değerde bir konut için krediye başvuran kişiye en fazla 320.000 TL kredi verilir. Yine bu oran kişinin aylık geliri, geçmiş ödemeleri, borç durumu, mali durumu, kredi geçmişi, kredi notu gibi kriterlere bakılarak değerlendirilir. Yine aşağıda yer alan evin ekspertiz değerine ne kadar kredi çıkar sorusuna yanıt bulabilirsiniz.

 Ne Kadar Kredi Çıkar
(Evin değeri)
 Verilebilecek en fazla kredi miktarı (%80)
 
150.000 TL’lik ev için;
120.000 TL’ye kadarına kredi çekilebilir.
250.000 TL’lik ev için; 200.000 TL’ye kadar kredi kullanılabilir.
300.000 TL’lik ev için;  
240.000 TL’ye kadar kredi kullanılabilir.
400.000 TL’lik ev için;  
320.000 TL’ye kadar kredi kullanılabilir.
500.000 TL’lik ev için; 400.000 TL’ye kadar kredi kullanılabilir.

Ekspertiz Evin Değerini Nasıl Belirler?
Ekspertizler bankaya bağlı olarak “yeminli personel” olarak çalışırlar. Ekspertizlerin görevi evin gerçek yaklaşık değerini tespit edip bankaya bildirmek, kredi verilip verilmeyeceğini tespit etmektir. Satın alınacak konutun yaşı, konumu, bulunduğu katı, metrekaresi, iç özellikleri yani gayrimenkulun piyasa değerine bakılarak değerleme yapmaktadır. Yine bu işlem bankadan bağımsız olarak yapılmakta olup, yasa geregince bankalar tarafsız gayrimenkul değerlendirme şirketlerine bu işi yaptırır. Eksperler banka personeli olarak görülse de aslında bankaya uzaktan hizmet veren kişilerdir. Konutun değerinin belirlemesi yukarıdaki kriterlerin yanı sıra kira getirisi, aynı yerdeki konutların satış fiyatları da etkili olmaktadır.

Ekspertiz Evin Değerini Yüksek Gösterebilir Mi?
En çok merak edilen sorulardan birisi de ekspertiz ev değerini yüksek gösterebilir mi olmaktadır. Bu işlem kişiler tarafından yüzde yirmilik peşinatı ödememek için düşünülen yasadışı bir işlemdir. Bu kesinlikle mümkün olmamakla birlikte, dediğimiz gibi eksperler banka personeli olarak çalışmazlar, özel şirketlerden bankaya hizmet verirler. Bunu da yeminli ekspertizler yapmaktadır. Herhangi bir yasa dışı yolla evin değerini yüksek göstermek ileride yasal yollarca ceza alabilmenizi de sağlayabilir.

Buna da bakın: Evin tamamına kredi veren bankalar

Evin Yüzde Kaçına Kredi Çıkar?
Bu sayfada belirtildiği gibi evin değerinin %80’ine kadar kredi kullanabilirsiniz. Bir diğer husus ise, ev kredisinde peşinat için ihtiyaç kredisi çekilir mi? Bunun cevabını da şöyle özetleyelim, evin tamamına kredi veren bankalar bazı dönemlerde kampanyalar yapmakta, ev değerinin %100’üne kredi verdiğini belirtmekteler. Bunu da herkese vermiyorlar sadece kredi notu yüksek olan yada ipotek edilecek bir gayrimenkulu olan kişilere veriyorlar. Diğer yandan sorumuzun yanıtını verecek olursak %20’lik peşinat için de ihtiyaç kredisi kullanabilirsiniz; Ancak burada da kredi limitinize ve aylık gelirinize bakılmaktadır. Eğer kredi limitiniz aşıyorsa kredilerden sadece birisini kullanabilirsiniz, yani peşinat için kullanacağınız ihtiyaç kredisi için yasal olarak belirlenen kredi limitini aşmamış olmanız gerekmektedir. Bu konumuzda konut kredisi evin değerinin yüzde kaçını veriyor diye merak edenler için oluşturduk. Ayrıca sitemiz üzerinde konut kredisi faiz oranlarına ulaşabileceğiniz gibi, herhangi bir sormak istedikleriniz de yorum bölümüne yazabilirsiniz.

Konut kredisi için kredi notu kaç olmalı?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir