Konut Kredisi Masrafları 2022

featured

Ülkemizde konut kredisi faizlerinin düşmesiyle beraber kredi taleplerinde artış oldu. Peki başvuru yaparken konut kredisi masrafları 2018 yılında nedir diye kontrol ediyor musunuz? İşte konut kredisi için masrafkarın ne olacağı hakkında bilgilendirici bir makale.

 

Ev sahibi olmak isteyen kişiler konut kredisi masrafları nelerdir diye merak etmektedir. 2018 yılında tüketiciler bankalardan konut kredisi başvurusu yaparken genellikle faiz oranlarına bakmaktadır. Tabi ki, kredi çekmeden önce faiz oranlarını incelemek doğru bir tercihtir ancak sadece faiz oranlarını incelemekte yanlış bir uygulama olacaktır. Faiz oranlarının yanı sıra kredilerde önemli olan giderler masraflardır.

Konut Kredisi Masrafları 2022
2022 yılında şüphesiz ki binlerce kişi krediyle ev sahibi olacaktır. En uygun faizli krediyi tercih ederek ev satın almanız sizin yararınıza olacaktır. Bunların yanı sıra bankalar tarafından sunulan ek masraflar olacak adlandırılan vergiler ve diğer giderleri de hesaplamakta yarar var. Biz de bu yıl için “yasal” olarak bankalar tarafından konut kredilerinde uygulanan masrafların listesini oluşturduk. Aşağıda yer alan tabloda konut kredisi masraf tutarları hesaplama tablosu yer almaktadır.

Ekspertiz Ücreti

2022 yılında konut kredisi kullanarak ev alacaklar ekspertiz ücreti ödemesi yapacaklar. Alınacak evin değerinin belirlenmesi aşamasında gerçekleştirilen çalışmalar için ödenen ücret ortalama 1.000 TL ile 1.400 TL arasındadır. Bankalar genellikle bu işlem için 1250 TL ödeme alırlar.

İpotek Tesis Ücreti

Krediyle ev alım aşamasında alınan ev bankaya ipotek edilir. İpotek işlemleri sırasında vatandaşların yapması gereken tesis ücreti 2022 yılında değişecek. Genel olarak 200 TL ile 400 TL arasınde değişir. Birçok banka 350 TL yada 355 TL ipotek tesis ücreti talep eder.

Kredi Tahsis Ücreti

Kullanılacak kredinin tahsis edilmesi aşaması için bankalar kredi tahsis ücreti alırlar. Bu ödeme BDDK düzenlemesinde yasal olup belli bir sınırı vardır. Bankalar sınır doğrultusunda yüzde 0.52 oranında kredi tahsis ücreti keserler. 2022 yılında 100.000 TL konut kredisi kullanacak olanlar ortalama 525 TL kredi tahsis ücreti ödemesi yaparlar.

DASK Ücreti

Zorunlu deprem sigortası kapsamında yapılacak olan bu ödemeler için evin deprem faay üstünde olup olmadığı binanın yaşı evin durumu bulunduğu il ilçe gibi faktörler önemli oluyor. Fiyatlar çok değişkenlik gösterse de en ucuz DASK 100 TL bandında olurken fiyatlar 500 TL’ye kadar çıkabilir.

Konut Sigortası Ücreti

Konut sigortası için fiyatlarda 200 TL ile 300 TL arasında değişir. Ancak sigorta kapsamı ve evin içindeki eşyalara göre bu rakam daha farklı seviyelere kadar çıkabilir.

Hayat Sigortası

Konut kredisi kullanırken birçok banka hayat sigortası ürününü zorunlu kılar. Fiyatlar yaşa, kişinin sağlık durumuna göre belirlenir. Ortalama fiyat yıllık 200 TL bandındadır.

Konut kredisi masrafları Masraf Tutarı
Kredi tahsis masrafı Kredi miktanın binde beşi kadar bir ücret alınmaktadır.
Ekspertiz Masrafı Ortalama 700 -1000 TL (100 bin TL Konut Kredisinde)
Konut Sigortası masrafı Yıllık olarak 100 – 200 TL arasında bir ücret talep edilecektir.
Hayat Sigortası Masrafı Bu masraf türü kredi kullanan kişinin yaşı, geliri, kredi miktarı gibi etkenlere göre değişebilmektedir. Genel olarak 100 – 200 TL arasında bir masraf çıkmaktadır.
DASK Zorunlu Deprem Sigortası Primi 100.000 TL’ye kadar değeri olan konutlar için  50 – 200 TL arasında bir ücret alınacaktır.
İpotek Tahsis Ücreti 150 TL civarında bir ücret alınmaktadır.
Erken Ödeme Cezası (Masrafı) Eğer, kalan vade sayısı 36 ayı aşmıyorsa kalan borcun %1’i, kalan vade 36 ayı aşıyorsa kalan borcun %2’si yasal üst ceza olarak alınmaktadır.
Hesap İşletim Ücreti Her banka almasa da bazı bankalar almaktadır.

Konut Kredisi Dosya Masrafı (Kredi tahsis ücreti)
Geçmiş dönemlerde dosya masrafı olarak bilinen bu ek masraf, şimdi ise kredi tahsis ücreti olarak anılmaktadır. “Masrafsız krediler” ise kredi tahsis ücreti yani dosya masrafı alınmayan kredileri kapsamaktadır. Dosya masrafı için de bankalar sözleşme imzalattığından dolayı geri iadesi söz konusu olmamaktadır.

Ekspertiz Ücreti
Tüm bankalarda başvurulan konut kredisi sonrasında bankanın ekspertizi görevlendirilir. Ekspertiz olan kişi, eve giderek bizzat araştırmalar yapar ve evin değerini belirler. Ekspertizin verdiği değerin %75’ine kadar konut kredisi kullanabilirsiniz. Banka ekspertiz için de sizden “ekspertiz masrafı” adı altında ücret alacaktır. Konut ekspertizleri yada diğer ekspertiz ücretleri her banka için değişebilmektedir. Genellikle 500 ile 1500 TL arasında bir ekspertiz ücreti kredi dosyanıza yansıtılacaktır.

Hayat Sigortası
Tüm bankaların verdiği tüm kredilerinde, hayat sigortası yapılması zorunludur. Bunun nedeni de bankanın verdiği borç parayı riske atmak istememesidir. Hayat sigortası, kredi kullanacak kişinin yaşı, mesleği, aylık geliri, evin değeri gibi pek çok faktör hesaplanarak yansıtılacaktır.

Konut Sigortası
Konut sigortası ise oluşabilecek doğal afet, yangın, yıldırım düşmesi gibi durumlara karşı hasar karşılamak adına yapılır. Konut sigortasında verilecek ücretle beraber, alınacak hizmet genişletilebilir. Örneğin cam kırılması, elektrik arızası gibi şeylere de sigorta yaptırabilirsiniz. Bu sigortayı yaptırmak yasal olarak zorunlu olmasa da, bankalar kredi vermek için bu sigortanın yapılmasını zorunlu tutmaktadır.

Zorunlu Deprem Sigortası
DASK deprem sigortası yaptırmak da tüm konutlar için zorunlu tutulmaktadır. Bankalar konut kredisi vermek için bu sigortanın da yaptırılmasını istemektedir. Tüm bu sigortalar bankanın anlaşmalı olduğu kurum tarafından yapılmaktaktadır. Dask sigorta primi ise konutun yaşı, bulunduğu konumu gibi özelliklere bakılarak belirlenir.

İpotek Tesis Ücreti
Tüm bankalar konut kredisi kullandırdığı eve ipotek tesis işlemi yaparlar. Yani ilgili eve banka tarafından ipotek konulmaktadır ve bunun ücretini de sizden alır. Bu ücret ise genellikle 150 – 300 Tl arasında yansıtılır.

Erken Ödeme Cezası
Konut kredisinin erken ödenmesi durumunda cezayla karşı karşıya kalabilirsiniz. İmzalanan sözleşmelerde bu açık şekilde belirtilir. Tüketicinin Korunması Kanunu 37. Maddesinde yer alan bilgilere göre “Erken ödeme cezası faizlerin indirimi yapılarak hesaplanır ve erken ödenen tutarın toplam vadesi 36 ayı geçmeyen kredilerde yüzde biri, 36 ayı aşan vadelerde ise yüzde ikisini geçemez” olarak belirtilmektedir.

İpotek Fekki Ücreti
Konut kredisi borçlarınız bittiğinde ise eve koyulan ipotek kaldırılır. Bunun için de banka tarafından fekki ücreti adı altında masraf almaktadır. Bankadan alınan yazıyı ipoteğin kaldırılması için ilgili tapu müdürlüklerine ibraz etmek gerekmektedir. Verilen ipotek fekki yazısı için de bankalar tarafından ücret alınmaktadır. Çoğu banka bu masrafı almadığını da belirtmekte yarar var. Konut kredisi masrafları 2022 merak eden kişiler için bu konuyu hazırladık. Ayrıca sosyal medyalardan bizleri takip ederek güncel kredi kampanyalarına da ulaşabilirsiniz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir