Konut Kredisi Şartları Nelerdir?

featured

Bu sayfadan konut kredisi şartları nelerdir, 2021 yılında konut kredisi alma şartları inceleyebilirsiniz.

 

Türkiye’de 2007 senesinde yasa olarak kabul edilen mortgage yani konut kredisi, bir çok kişi için avantajlı olmaktadır. Konut kredisi alma şartları 2021 yılında ev kredisi kullanacak kişiler tarafından merak ediliyor. Kira öder gibi ev sahibi olmak isteyen kişiler bankaların uygun faizli kredilerine göz atarak konut kredisi başvurusu yapmaktadır.

 

Konut kredisi şartları nelerdir?

İlgili yasalar gereğince konut kredisinin en önemli şartları arasında peşinat gelmekedir. Banka, evin değerinin tamamını yasaya göre kredi veremez. Alınacak konutun değerinin en fazla %80’ine kadarına kredi çekebilirsiniz. “Ev değerini fazla gösteririm bende” diye düşünenlere de not geçelim; alınacak evin değerini banka belirlemekte ve evin değerini belirlemek için banka personelleri çalışmaktadır (ekspertizler). Konut kredisi çekme şartları arasında diğer bir kriter ise bankadan bankaya farklılık göstermekle beraber, kredi notunuz gelmektedir. O halde konut kredisi alırken hangi şartlar aranır ve nelere dikkat etmek gerekir, gelin birlikte bakalım. Konut kredisi şartları:

  • Kredi notunun iyi olması.
  • Kredi sicilinin temiz olması.
  • Gelir belgesi olması.
  • Kredi limitinin yeterli olması.
  • Konutun değerinin %20’sini peşin olarak verme.
  • Evin yaşı.
  • Evin inşaat durumu.
  • Krediyi kullanacak kişinin yaşı.
  • Kat irtifakı ve kat mülkiyeti tapusu.

 

Tüm bankalar:  Konut kredisi faiz oranları 2021
 

Kredi notunuz: Her bankaya göre değişiklik göstermektedir, genellikle 1100 üzerinde notu olan kişiler kredi çekebilmek için uygun nota sahiptir. Kredi notu kaç olmalı sayfamıza da göz atabilirsiniz.

Kredi limitiniz: Aylık gelirinize göre bankalarda maksimum verilebilecek bir limit bulunmaktadır. Bu limiti aşmadıysanız kolaylıkla konut kredisi çekebilirsiniz.

Peşinat ödemesi: Konut kredisi alabilmek için, konutun değerinin %20’sini peşin olarak ödemelisiniz. Yani 100 bin tl’lik bir ev için, 20 bin tl peşin olarak bankaya yatırmalısınız.

Konut kredisi bina yaş sınırı: Her banka için farklılık göstermekle beraber, genellikle en fazla 20 yıllık bina yaşı olan evlere kredi verilir.

Kredi başvurusu yapan kişinin yaşı: Konut kredisi alabilmek için kişinin yaşı 18 ile 70 arasında olmalıdır. Çoğu banka 70 yaş üstüne kredi vermiyor.

İnşaat durumu: Konut kredisi kullanma şartları arasında evin inşaat durumu da yer almaktadır. Henüz inşaatı başlamamış bir evi satın almak istiyorsanız, inşaat firması ile anlaşmalı bankaya başvuru yapmanız gerekmektedir. Konut kredisi gibi, belirli günlerde taksit ödemesi yapılması gereken kredilerde, art arda 2 taksit ödemesi olmaması durumunda en fazla 30 gün ek süre tanınır. Bu 30 günlük süre sonrasında ise banka yasal yollara başvurarak verdiği borç parayı alacaklıdan almak isteyecektir. Gerekli görülmesi halinde üzerinde ipotek olan konuta banka el koyar ve satışını gerçekleştirir. Tabi bu bankalar için son çare olmaktadır, eğer siz kredi ödemesini ödememekte ısrarcı olursanız en son bu işlem uygulanır.

Taşınmazsın özellikleri: Bankalar taşınmaz mallarda  bazı kriterleri göz önünde bulundurur. Bunlar inşaat kalitesi, bina yaşı, binanın özellikleri (ısıtma, tapu kaydı) ve benzeri bilgiler yeminli uzmanlar tarafından bankaya ulaştırılmaktadır. Hazırlanan raporlar neticesinde konut kredisi başvurusu verilir yada reddedilir.

 

Konut Kredisi Kullanırken Nelere Dikkat Etmek Gerekiyor?
Değişken faizli konut kredilerinde, faizlerin güncel oranlarına dikkat etmek gerekir. Güncel faiz oranları karşılaştırılarak en uygun faizli konut kredisi bulunmasının yanı sıra, ev kredisi faizlerini incelerken “yıllık toplam masraflar” da dikkat edilmelidir. Bu rakam da konut kredilerinin uzun vadeli çekildiği için, oldukça yüksek faiz ödemesi olacağı anlamına gelir.

Taksit ödemelerinin yapılmaması durumunda ise, akdi faiz oranının yüzde 30 fazlasını gecikme faizi olarak banka tahsil edecektir. Bu para ise anapara borç tutarı üzerinden hesaplanır. Bu konuyu toparlayacak olursak; konut kredisi şartları arasında maaşlı olarak çalışan olmanız, emekli yada işyeri sahibi olmanız gerekiyor. Banka sigortası işlemeyen yada emekli olmayan, düzenli geliri olmayan kişilere kredi vermemektedir. Bunun yanı sıra taşınmaz ipoteği göstererek 2. konutu alabilmeniz için de kredi çekmeniz mümkündür. Ev kredilerinde, kredi ödemesi bitene kadar taşınamazın üzerine ipotek koyulmaktadır. Kredi ödemesi bittikten sonra ipotek kaldırılır ve ev tarafınıza geçer. Bankalar bazı durumlarda ek belgeler ve kefil talep edebilmektedir. kefil olmak konusundan detaylı bilgilere ulaşmanız da mümkündür. İlgili konu kefillikle ilgili yasal bilgiler içermektedir.

Konut kredisi şartları arasında peşinat şartı da aranmaktadır. Tüm bankalar verilecek konut kredisi için, konut değerinin yüzde 20’sini peşin olarak ister. Alınacak konutun tapu belgesiyle birlikte, kredi başvurusu yapacağınız bankaya giderek başvurunuzu yapabilirsiniz. Başvuru yaptıktan sonra, ekspertiz 1 hafta içerisinde konutu incelemeye gider ve değerini belirler. Konut kredileri, ihtiyaç kredisi gibi sadece bankada değerlendirilmez, başvuru yaptıktan sonra banka sizin kredi notunuz, kredi siciliniz ve bazı bilgilerinizi inceler. Evin kredi durumu da incelendikten sonra ilgili adrese ekspertiz yönlendirilir. Ayrıca konut kredilerinde en fazla vade sayısı da 120 ay ile sınırlandırılmıştır.

 

Konut kredisi evin değerinin yüzde kaçını veriyor?

Emekliler ne kadar konut kredisi çekebilir?

Peşinatsız konut kredisi veren bankalar

Faizsiz konut kredisi veren bankalar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir