Kredi Notu Nedir? Kredi Notu Kaç Olmalı?

Kredi notu nedir, kredi notu nasıl öğrenilir ve kredi notu risk grubu hakkında tüm detayları bu sayfamızda hazırladık.

Bankaların KKB sistemi üzerinden ulaştığı kredi notu, kredi kullanmak isteyen kişiler için uygulanan bir puanlama sistemidir. 0 ile 1900 arasında verilen bu notlar; kişilerin risk durumunu bankalara sunan sistemdir.

 

Kredi Notu Nedir?

Kredi notu; basit olarak açıklamak gerekirse kredi geçmişinizi ifade eden puanlama sistemidir. Geçmiş dönem kredi ve kredi kartı borç ödemeleriniz, fatura ödemeleriniz, aylık geliriniz, fatura borçlarınız, kredi borçlarınız, kredi kartı borç durumunuz, kredi kartı limitiniz gibi pek çok faktörün bir araya gelmesiyle hesaplanan ve ortaya çıkan puandır. Kredi notu genellikle bankalar tarafından kullanılsa da, rent a car firmaları ve elden taksitle ürün satan mağazalar tarafından da kullanılmaktadır. Kredi notu sadece kredi çekmek istediğiniz zaman değil, araba ve ev almak istediğinizde, beyaz eşya ve cep telefonu satın alırken de karşınıza çıkan bir güven ölçütü aracıdır.

 

Kredi notunu yükseltmenin en önemli yolu, borçları zamanında ve düzenli şekilde ödemektir. 1 ile 1900 arasında değişen bir puanlama sistemine sahip olan kredi notunun risk seviyesi de farklı çalışmaktadır. Kredi notu hesaplanırken aşağıdaki faktörler dikkate alınmaktadır:

  • Mevcut kredi borç durumu %35
  • Kredi ödeme düzeni %35
  • Kredi kullanma yoğunluğu %10
  • Yeni alınan kredi %11
  • Diğer faktörler %9

 

Yukarıda yer alan faktörlerin bir araya gelmesi ile birlikte Kredi Kayıt Bürosu tarafından kredi notu hesabı otomatik olarak yapılır. Kredi notunu etkileyen faktörler dönemsel olarak değişiklik gösterebilir. Yapılan hesaplara göre risk grupları ile belli sonuçlar elde edilmektedir. İşte kredi notu risk grupları:

  • 0 – 699 En riskli grup
  • 700 – 1099 Orta riskli grup
  • 1100 – 1499 Az riskli grup
  • 1500 – 1699 İyi
  • 1700 – 1900 Çok iyi olarak derecelendirilen gruplardır.

 

Kredi notu nasıl öğrenilir?

Kredi Kayıt Bürosu’na bağlı olarak çalışan Findeks, kredi notunuzu öğrenmede en önemli araçtır. Bir çok bankanın uygulamasından da kredi notunuzu kolaylıkla sorgulayabilirsiniz. Ancak Findeks uygulaması veya Findeks.com sitesinden sorgulayacağınız kredi notunuz sonrasında Findeks sitesi notunuzu yükseltmek için bazı önerilerde bulunacaktır. T.C. kimlik numaranız veya vergi kimlik numaranızla sisteme giriş yaparak kredi notunuzun güncel halini dakikalar içerisinde öğrenebilirsiniz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir