Kredi Notu Nasıl Yükselir? – 2023 Teknikleri

Kredi notu nasıl yükselir diye merak edenlere bu sayfamızda en hızlı kredi notu arttırma yollarını 2022 yılı bilgileri ile hazırladık.

Kredi notu yükseltme teknikleri 2022 yılında yapmak istiyorsanız, sizler için bu araştırmayı yaptık. Kredi çekmek isteyen ve banka hizmetlerinden yararlanmak isteyen kişiler kredi notunun düşmemesi için elinden geleni yapıyor. Yakın tarihte, bankalar dolandırıcılık yöntemine karşı kredi notunu devreye soktular. Dünyanın her yerinde uygulanan bu uygulama sayesinde, bankada geçmişi olsun ya da olmasın her bireyin kredi notu ile değerlendirmesi bulunuyor. Bankalara göre bir kişiye kredi ve kredi ürünleri verilmesi için kredi notunun iyi seviyede yer alması gerekiyor. Kredi notu yükseltme yöntemleri ayrıca bankaya borcunu ödemeyen ya da zamanında ödemeyen kişiler de listede “iyi durumda olmayan” durumunda adlandırılıyor ve kredi başvurularında red yanıtı veriliyor yani kredi onaylanmıyor.

Kredi Notu Nasıl Yükselir?

Kredi notu yükseltme teknikleri isteyen kişiler öncelikle uzun bir konu olacağı için, kredi notu ile ilgili akıllardaki soruları yanıtlamaya çalışacağız. Kredi notunun ne işe yaradığını, nerelerde kullanıldığını, iyi seviyenin kaç olması gerektiği, kredi notunu yükseltmek için neler yapılması gerektiğini tek tek açıklayacağız. Öncelikle bu konumuzu, bankalarla arası iyi olmayan kişiler ve kredi notunun ne olduğunu a’dan z’ye kadar öğrenmek isteyen takipçilerimiz için hazırladığımızı da belirtelim. Şimdi gelelim kredi notunun ne olduğuna ve kredi puanınızı yükseltme yöntemlerine. Kredi notu yükseltmek isteyen kişiler, bu konuyu dikkatli inceledikten sonra hızlı şekilde yükseltme işlemlerini uygulayabilirler. Kredi puanınız bu uygulamalar sonucunda kısa süre içerisinde yükselebilir.

 

Ödemelerinizi düzenli yapın

Bankalara olan borç ödemelerinizin gününü geçirmeyin. Ödemelerinizi otomatik ödeme talimatı vererek gününü geçirmeden ödemeye çalışın. Kredi veya kredi kartınızın ödemesini geçirirseniz kredi notunuz olumsuz yönde etkilenecektir.

 

Asgari ödeme yerine borcun tamamını ödeyin

Bankalar, birer ticari işletme olduğundan dolayı ödemelerini düzenli almak isterler. Bankalara olan borçlarınızı zamanında ödeyerek kredi notunuzu arttırabilirsiniz. Kredi notunuzun kısa süre içerisinde yükselmesini istiyorsanız, her ay düzenli ödeme yapmaya devam etmelisiniz. Kesinlikle bankalara olan borçlarınızı “birkaç gün gecikse ne olacak” düşüncesine kapılmadan gününde ödemelisiniz. Borcun her geciktiği gün kredi notunuzun düşmesine neden olacaktır.

 

Fatura ödemeleri yapın

Elektrik, su, doğalgaz, telefon ve diğer faturalarınızı bankanızın mobil veya internet bankacılığına girerek otomatik ödeme talimatı verin. Faturalarınız otomatik ödendikçe, kredi notunuz yükselecektir. Eğer bankalardan her ihtiyaç duyduğunuzda borç yani kredi almak istiyorsanız, otomatik ödeme talimatları kredi notunu yükseltecek en önemli faktördür.

 

Sadece kullandığınız hesaplarınız açık kalsın

Eğer bir bankanın hiçbir ürününü kullanmıyor ancak hesabınızı açık tutuyorsanız, bu kredi notunuzu olumsuz yönde etkileyebilir. Sadece kullandığınız bankaların hesabını açık tutmaya çalışın. Ayrıca kullanılmayan kredi kartlarının da yıllık ödemeleri vardır. Kullanmadığınız kredi kartlarınızı kapatabilir ve tasarruf edebilirsiniz.

 

Bankalarla iletişimde kalın

Bankanızın mobil ve internet bankacılığını kullanarak mevduat hesabı açın ve mevduat hesabında sürekli para bırakmaya çalışın. Döviz hesabı, borsa hesabı gibi hesaplar açarak banka hesabınızı aktif olarak kullanmaya özen gösterin.

 

Sürekli kredi çekmeyin

Her kredi çektiğinizde veya kredi başvurusu yaptığınızda kredi notunuz düşecektir. Kredi notunuzun düşmemesi için sürekli olarak kredi başvurusu yapmayın. Sık sık kredi kullanmamaya özen gösterin. Bazı durumlarda bir bankadan kredi çekmeye çalıştığınızda kredi onaylanmayabilir. Bu durumda başka bir bankaya giderek kredi başvurusunda bulunmayın. Her olumsuz başvuru sonucunda kredi notunuzu daha da düşürebilirsiniz. Böyle bir durumla karşılaştığınızda ısrarla farklı bankalara başvuru yapmak yerine, kredinin neden onaylanmadığını öğrenmek için kredi notunuzu sorgulayın.

 

Gelirinize orantılı borcunuz olsun

Aylık gelirinizin en fazla %50’si yani yarısına kadar aylık kredi veya kredi kartı borcu ödemesini geçmemeniz gerekmektedir. Bazı durumlarda kredi notunuz yüksek olsa da, kredi kartı veya kredi başvurunuz olumsuz olabilir. Kredi veya kredi kartı başvurunuzun olumsuz olması ise kredi notunuzu olumsuz yönde etkileyebilir. Böyle bir durumun yaşanması ise gelirinizin borcunuza orantısız olması neden olabilir. Aylık geliriniz, aylık ödemelerinizin altında kalması durumunda yeni başvurularınız için ek gelir belgesi veya kefil istenebilir.

 

Kredi notunuzu belli dönemlerde kontrol edin

Kredi notunuzu belli dönemlerde sorgulayarak kontrol edebilir, tavsiyeleri alabilir ve kredi notunuzu yüksek tutmak için çalışmalara başlayabilirsiniz. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi tüm önerilere dikkat ederek kredi notunuzu en kısa zaman içerisinde hızlı bir şekilde yükseltebilirsiniz. Siz de bazı dönemlerde kredi notunuzu sorgulayarak, kredi notunuzu yüksek seviyede tutmak için yukarıda yer alan önerileri uygulayabilir ve notunuzu yükseltebilirsiniz.

Kredi notu risk aralığı ise:

  • 0-699: En Riskli
  • 700-1499: Az Riskli
  • 1500-1699: İyi
  • 1700-1900: Çok iyi

 

 

Kredi notu nedir?
KKB (Kredi Kayıt Bürosu) üzerinde kayıtlarda tutulan ve 0 ile 1900 arası bir notlanan bir kredi puanı sistemidir. Kredi notunuz, tüm bankalarda geçmişi olsun ya da olmasın Türkiye’de her vatandaşın kredi notu vardır yani tüm vatandaşlarımız KKB verilerinde kayıt altında tutulmaktadır. Kredi notu ilk durumda, bankalar için uygulamaya konsada; günümüzde mağazalar ve taksitle ürün veren yerler ya da, finansal kuruluşlar tarafından sıkça kullanılmaya başlanmıştır. Öncelikle şunu da belirtelim, daha önce hiçbir bankada ürün kullanmamış, kredi çekmemiş ve kredi kartları kullanmayan kişiler sıfır (0) puan olarak gözükür ki, bu puan en alt seviyedir. Yani kötünün de kötüsüdür. Bankalar, bankadan ürün kullanan müşterilerini çok severler. Rakip banka olsun yada olmaksızın herhangi bir bankada ürün/hizmet alıyorsanız (kredi çekmek, kredi kartı kullanmak, para yatırmak, fatura ödemek vs.) sizin kredi notunuz sürekli olarak artış gösterecektir. Bunu aşağıda kısım kısım göstereceğiz.

Ücretsiz kredi notu sorgulama

Kredi notunun düşmesinin nedenleri nedir?

Öncelikle kredi notu yükseltme yöntemlerinden bahsetmeden önce konunun derinlerine inelim ki daha net bir sonuca ulaşalım. Kredi  notunun neden düştüğünden bahsedecek olursak, en önemli neden kredi ödemeleri ve kredi kartlarının ödemelerini (borçları) geç ödememiz ya da hiç ödememizden dolayıdır. Diğer yandan kredi notunun aşağı seviyelere inmesine en çok etkisi olan şey ise, sürekli  gerek internet üzerinden gerekse telefonla ya da bankalara giderek yapılan kredi başvurularıdır. Kredi başvurularının olumsuz sonuçlanmasından sonra tekrardan başka bir bankaya kredi başvuları yapılmasını kesinlikle önermiyoruz. Yada aynı gün birkaç bankaya kredi başvurusu yapılmasına da karşıyız. Eğer aynı anda 3 bankaya kredi başvurusu yapmış ve hepsinden olumsuz yanıt almışsanız aynı zamanda kredi notunuzda büyük bir düşüş yaşayacaksınız. Bu düşüşü yükseltmekte oldukça zamanınızı ve uğraşınızı alacaktır. Unutmayın, kredi notu düşürmek kolaydır ancak yükseltmek zaman alacaktır. Şimdide kredi notunun aşağı seviyelere inmesineneden olan diğer şeylere. Kredi kartlarınızın ödemelerini zamanında yapmamak, düzenli olarak bankacılık hizmetlerini kullanmamak, hesabınızı hareketli tutmamak ve diğer neden ise avukata gitmiş banka borçları. Kredi notunu artırmak isteyen kişiler, işte bu sorunun cevabını birkaç yöntemle sizlere anlatacağız. Bu sektöre uzun yıllarımızı vermemizden dolayı tüm bilgileri kendimizden direk alıp sizlere aktarıyoruz. Peki kredi notunun düşmesine neden olan şeyleri anlattık. Şimdi ise kredi puanını yükseltme yöntemlerine. Öncelikle bunu maddeler halinde sizlere sıralamayı daha uygun ve açıklayıcı görüyoruz. Hem daha açıklayıcı olacak, hem de okuma kolaylığı sağlayacaktır. Kredi notu yükseltme yapmak isteyenler aşağıdaki uygulamalara geçebilirler.

  1. Kredi notunuzu yükselten en büyük uygulama, kredi çekip düzenli ödemelerle borçlarınızı zamanında yatırmaktır. Eğer küçük meblada da olsa bir kredi çeker ve düzenli ödemelerinizi yaparsanız kısa zamanda kredi notunuz yükselecektir.
  2. E-vadeli mevduat hesabı açarak paranızı değerlendirmeye çalışın. Online bankacılık hizmetlerini sık sık kullanın ve e-vadeli hesabı sürekli olarak kullanmaya çalışın.
  3. İnternet bankacılığını aktif ederek sürekli ödediğiniz faturalarınıza otomatik ödeme talimatı verin.
  4. Yine internet bankacılığı üzerinden döviz hesabı açın ve az meblalarda da olsa döviz alın/satın.
  5. Dövize ek alıp, altın hesabında da paranızı değerlendirebilirsiniz.
  6. Bankalar size kredi vermeye yanaşmıyorsa o zaman blokeli paranızla kredi çekin. Bunu linkte vereceğimiz konuda daha detaylı inceleyebilirsiniz.
  7. Kredi kartınız yoksa kredi kartı almaya çalışın. Direk bankaya giderek müşteri temsilcisine durumunuzu anlatın ve düşük limitli de olsa kredi kartlarından almak isteyin. Eğer kredi kartınızı düzenli kullanır ve borçlarınızı zamanında öderseniz kısa zamanda kredi notunuz artacaktır.
  8. Banka hesabınızı sürekli aktif tutun. Para havale edin ya da para alın. Atmlerden hesabınıza para yatırın ya da çekin.
  9. Alışverişlerinizi sürekli banka kartı ya da kredi kartlarınız ile ödemeye çalışın.
  10. Gsm tl yüklemeleri ya da fatura ödemelerinizi internet bankacılığından gerçekleştirmeye çalışın. Kredi notu yükseltme yöntemleri arasında da bu önerileri dikkate almanız gerekiyor.

 

Yukarıda maddelerde yazdıklarımıza da ekleme yapmak gerekirse, kredi notunu yükseltme yapan en büyük uygulama blokeli kredi çekmektir. Blokeli kredi çeker ve ödemelerinizi düzenli yaparsanız, kısa zaman içerisinde kredi notunuzdaki yükselişe şahit olacaksınız. Diğer yandan yukarıdaki maddeleri artırarak ve çoğunu uygulayacak kısa zamanda sizin de kredi notunuzun yüksek seviyelere geldiğine şahit olabilirsiniz. Kredi notu yükseltme teknikleri arayan kişiler için bu konumuzu hazırladık. Akıllarda kalan soruları bize mail yoluyla ya da konunun altındaki yorum bölümünü kullanarak sorabilirsiniz. Kredi puanı düzenli tutarak sizde istediğiniz bankadan kredi çekebilir ve düzenli ödeleriniz ile, kredi notunuzu iyi seviyelerde tutabilirsiniz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir