Kredi Borcu Hapis Cezası Var Mı? 2022

featured

Kredi borcunu ödeyemeyen bir çok kişi, banka borcu ödenmezse hapis cezası varmı diye merak etmektedir, peki kredi borcu ödenmezse hapis cezası var mıdır?

Artık günümüzde herkes kredi çekebilmektedir. 3 ay düzenli sigortası olan ve kredi notu iyi olan kişilere bankalar kolaylıkla kredi vermektedir. Kredi çekmek kolay ama ödemesi de, plansız harcamalarda zor olabilmektedir. Bir çok kişi, banka borcundan dolayı hapis cezası var mı diye soru yöneltmektedir; bizde Türkiye’deki yasal düzenlemeleri inceledikten sonra bu konuyu sizlere sunduk.

 

Kredi Borcu Ödenmezse Hapis Cezası 2022

İlk olarak banka borcumu ödeyemiyorum diyen kişilere şunu belirtelim; eğer banka borcunuzu ödeyemeyecek duruma düştüyseniz bankaya giderek bunu belirtin ve kredide yapılandırma isteyin. Öyle bir durumda banka size yardımcı olmak isteyecektir, sonuçta sizin üzerinizden para kazanıyorlar. Eğer öyle bir şey mümkün değilse kredi ödemesi için farklı yolları deneyebilirsiniz. (Ek iş bulma, ev üzerine ek kredi çekebilme, kredi ile telefon alıp satma vs.) Eğer yine kredi borcunuzu ödeyemiyorsanız, 3 ay art arda kredi borcunuzu ödemezseniz banka size yasal işlem başlatacaktır. Bu sürede size ek olarak gecikme faizi de uygulanmaktadır. Eğer bu durumda yapılandırma yapmışsanız sadece gecikme faizini ödeyerek bu durumdan kurtulabilirsiniz. Yapılandırma başvurusunu yine bu 3 aylık süre içerisinde yapmanız sizin yararınıza olacaktır.

Güncel içerik: Banka borç sorgulama

“Kredi Borçları İçin Hapis Cezası Yoktur”
Borcu olan kişiye verilen 90 günlük süre sonunda banka ödeme alamazsa bu durumda yasal yollara başvuracak ve bankanın avukatları devreye girecektir. Ayrıca bu süre bazı bankalarda 2 ay olarak kısıtlanabilmektedir. İdari takip süreci başladıktan sonra ise, banka yine size yapılandırma teklifi sunacaktır. Bankanın tekliflerini değerlendirmeniz sizin yararınıza olacaktır, zira kabul etmezseniz daha ağır yaptırımlar uygulanabilir. Eğer kabul ederseniz yine süre kazanırsınız ancak yine borcunuzu ödeyemiyorsanız yasal süreç devam eder. Yasal süreçten kastımız ise maaşınıza haciz konulabilir, bankadaki hesaplarınız boşaltılabilir ve üzerinize olan ürünlere haciz uygulanabilir. Ayrıca şunu da belirtelim, banka kredi borcundan dolayı herhangi bir hapis cezası verilemez, bu durum Anayasamızın 39. Maddesinde belirtilir: “Hiçbir kişi, herhangi bir sözleşmeden kaynaklı doğabilecek taahhüdü yerine getirmediği için özgürlüğü kısıtlanamaz.” Yani banka borcundan dolayı hapis cezası yoktur fakat burada da dikkat etmeniz gereken bir husus vardır.

 

Kredi borcu ödenmezse hapis cezası
Eğer avukat yapılandırma görüşmesinde size borcunuzu ödememeniz durumunda hapis cezası ile ilgili bir sözleşme imzalatırsa, bu durumda hapis cezası alabilirsiniz. Yani burada avukatlar uyanık davranarak sözleşmeyi size bir an önce imzalatmak isteyecek ve siz borcu ödememeniz durumunda size baskı için kullanacaklardır. Eğer öyle bir sözleşme imzalarsanız ve borcunuzu ödemezseniz hapis cezası almanızın da önü açılır. Avukatla görüşme yaparken bu tür belgelerin imzalanmaması konusunda da dikkat ediniz.

İlgili haber: kredi ödenmezse ne zaman takibe düşer

Yukarıda da belirttiğimiz gibi, herhangi bir sözleşme imzalamadıysanız hapis cezası almazsınız ancak; banka tarafından yapılan yasal süreçler sonrasında maaşınızın belli bir kısmına el konulabilir, üzerinize kayıtlı ev, araba, arsa ve benzeri şeylere banka tarafından el konulabilir. Ayrıca dip not olarak belirtelim banka borcunu 5 yıl ödememeniz durumunda, banka kredi borçlarını Varlık Şirketi’ne devretmektedir. Yine Varlık Şirketleri de Bddk onaylı çalıştıklarından dolayı bu borcunuzu sicilinizi temizlemeniz için ödemeniz gerekmektedir. Kredi borcunun yanı sıra kredi kartı borçlarında da aynı durum geçerlidir. Kredi ödenmezse hapis cezası var mı diyenler için bu konumuzu hazırladık. Ayrıca ilgili konulara da bakarak daha detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir