Kredi Çekerken Hayat Sigortası Yaptırmak Zorunlu Mu

featured

İnsanlar nakit ihtiyaçlarından dolayı bankalardan kredi çekiyor. Kredi çekerken de banka otomatik olarak hayat sigortası yapmakta. Peki kredi çekerken hayat sigortası zorunlu mu?

 

Nakit ihtiyaçlarımızda ilk olarak bankaların kapısını çalıyoruz. Bankalardan kredi kullanırken de otomatik olarak hayat sigortası yapılıyor bu da kredi masrafları olarak ekleniyor. Yani tüketiciyi olumsuz olarak etkileyen kredi çekerken hayat sigortası zorunlu mu? Yaptırmazsak kredi alabilir miyiz yada bankalar hayat sigortası olmadan kredi verirler mi?

Kredi Çekerken Hayat Sigortası Yaptırmak

Öncelikle şunu söyleyelim yasalara göre “kredi kullanırken hayat sigortası yaptırmak” ile ilgili birşey yoktur. Ancak bankalar kredi vermek için tüketicilerin hayat sigortası yaptırması gerektiğini belirtirler. Bunun da en önemli nedeni sigortadan banka hem kar etmektedir, hem de vereceği parayı riske atmak istememektedir. Yani bankalar kullandırdıkları kredilerde kişilere hayat sigortası yaparak krediyi riske atmamak için çözüm üretirler. Yine hayat sigortası yaptırmak istemiyorsanız bunu nazik bir dille bnaka yetkilisine bildirebilirsiniz. Ancak yine bankanın “Kredi verebilme kriterleri” göre hareket eden banka personelleri de, size yardımcı olmak isteyecek ancak yine sigorta olmadan büyük ihtimalle kredi çekemeyeceksiniz.

Hayat Sigortası Geri Alınabilir Mi?

Bir çok kişi, krediyi erken kapatma yada kredinin bitmesinden sonra yapılan hayat sigortası geri alınır mı diye sormaktadır. Evet, krediyi erken kapatmanız yada bitirmeniz sonucunda sigorta şirketine ödenen hayat sigortasını da iade almak mümkündür. 2016 yılında 125 bin üzerinde kişi hayat poliçelerinde biriken paraları yada araçlarında meydana gelen hasar bedellerini sigorta şirketlerinden almadılar. Yine banka hesabında unutulan paralar gibi, parası olan kişiler sistem üzerinden sorgulama yaparak öğrenebilmektedir. Vatandaşın hayat sigortalarından almadıkları paraları da “Güvence Hesabı” sistemine devredilmesi kararlaştırılmış. Yine herhangi bir alacak olması durumunda sigorta şirketleri alacaklıyı bilgilendirmektedir. Yine paranın alınmaması durumunda ise para güvence hesabı’na aktarılmakta. Ayrıca 2016 yılında toplamda sigortalarda unutulan miktar 28 milyon tl olarak açıklandı.

Güvence hesabında paranız varmı diye sorgulamak için tıklayın.
*Bankalarda hayat sigortası yaptırmak, yasalara göre bir dayanağı olmasa da bankalar verilen kredileri güvenceye almak için kredi kullanan kişilere hayat sigortasını yaparlar.

Yine bankalardan kredi kullanırken pek çok kalem masrafla karşılaşmaktayız. Dosya masrafı (son zamanlarda kredi tahsis ücreti oldu), kredi masrafları, BSMV, KKDF gibi masraflar da kredilere ek olarak kesilmektedir. Biz kredibankalar ekibi olarak masrafların en aza indiği veya masrafsız olan kredileri tüketicilere sunuyoruz. Sizde sitemizde yer alan konuları takip ederek en uygun krediyi tercih edebilirsiniz. Bu sayfamızda, kredi çekerken hayat sigortası zorunlu mu diye merak edenler için yol gösterici bilgileri sunduk. Bankalar, herhangi bir yasayı dayanak göstermeden hayat sigortalarını, kredi çekebilmek için zorunlu* olarak sunarlar.

Kredi çekmek için kaç ay sigortalı olmak gerekiyor 2018

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir