Kredi Kartının Asgarisini Ödeyince Sorun Çıkarır Mı

featured

Birçok kredi kartı kullanan kişi ödeme döneminde borcu ödemekte zorluk çekince kredi kartının asgarisini ödemek kredi notuna zarar verir mi diye merak etmektedir.

 

Türkiye’de milyonlarca kredi kartı kullanan kişi, bazı durumlarda kart borçlarını ödemekte zorluk çekebilmektedir. Bu durumda minimum ödeme tutarı olan asgari tutan yatırılmakta ancak kredi kartının asgarisini ödeyince ne oluyor dezavantajları da merak edilmektedir. Bizde Kredi Bankalar sitesi olarak sizler için araştırdık ve kredi kartı kullanan kişiler için bu makalemizi yayınladık.

Kredi kartının sadece asgarisini ödemek

Kredi kartı kullanan kişiler için borç ödeme sayfasında “borcun tamamını öde” ve “asgarisini öde” seçenekleri herkesin dikkatini çekmiştir. Banka müşteriden borcu tahsil edebilmek için, asgari ödeme seçeneğini de sunmaktadır. Kartın asgarisini ödemek ise, normal faizin üzerine birde asgarinin faizi eklenip diğer aya aktarılacaktır. Gecikme faizi olarak tabir edilen bu faiz çeşiti Merkez Bankası tarafından 2,02 oranında belirlenmiştir. Akdi faiz oranı, piyasada uygulanan en yüksek faiz oranı olarak gösterilmektedir. 3 ayda bir faizler Merkez Bankası tarafından belirleniyor ve tüm bankalarda uygulanıyor.

Gecikme faizi, kredi kartı kullanan kişiler için dönem ekstresi geldiğinde yer alan asgari tutar ödenmediği zamanlarda yansıtılmaktadır. Asgari ödemeyi yaptığınız zaman, gecikme faizi uygulanmaz.

Akdi faiz ise asgari ödemenin yapıldığı ve dönem borcunun tamamının ödenmediği durumlarda işlenmektedir. Bazı bankalarda bu faiz alışveriş faizi olarakta yansıtılmaktadır. Gecikme faizi ile akdi faiz oranları kart ekstrelerinde yer almaktadır. Burayı toparlamak için özetleyerek; kredi kartı borcunuzun asgari ödemesi yapıldığında, asgari tutar dönem borcundan düşer ve gecikme faizi işlemez. Ancak dönem borcu ödenmediği için akdi faiz yansıtılır ve borcun tamamı ödeninceye kadar devam eder.

Bunların yanı sıra ayrıca %15 KKDF ile, %5 oranında BSMV vergileri de yani toplamda %20’lik faize eklenerek Merkez Bankası tarafından da faiz alınmaktadır. Bsmv ve KKDF vergileri hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız Bsmv nedir? ve Kkdf nedir? konularına göz atabilirsiniz.

Faiz Üzerine Faiz Uygulanamaz Maddesi
Söz konusu kanunda kredi kartı faizleri ile ilgili şu şekilde bir madde yer alıyor: “Temerrüt hali de dahil olmak üzere, kredi kartı uygulamasından doğan borçlarda bileşik faiz uygulanamaz.” Yani banka zaten almış olduğu faizin üzerine faiz ekleyemez. Daha da açıklayacak olursak, 1025 TL’lik dönem borcunuzun 25 TL’si faiz olsun. Eğer asgari tutarı öderseniz gecikme faizi 1025 TL üzerinden yapılamaz, sadece anapara olan 1000 TL üzerinden faiz uygulanır. Bu durum takip durumlarında da geçerliliğini korumaktadır.

Kredi kartı asgari ödemesinde kredi notu düşer mi?
En çok merak edilen konulardan birisi de asgari ödeme durumunda kredi notunun düşüp düşmediğidir. Kredi notunuz düşer ama burada dikkat etmeniz gereken bir nokta var; Eğer borcun asgarisini bile ödemezseniz kredi notunuz birden bire büyük oranlarda düşebilir ancak asgari tutarı ödediğiniz taktirde az miktarda notunuz düşürülecek ancak borcunuzu ödediğinizde yine kredi notunuz artacaktır. Diğer yandan kredi kart borcunuzun asgarisini ödeyen müşterileri bankalar daha çok sever, bunun nedeni de daha çok kar etmeleridir. Yani hiç kimsenin aklına “Ben asgari tutarı ödüyorum, kredi kartım kapanır mı?” gibi soruların gelmesine gerek yok. Eğer asgari tutarı ödüyorsanız, banka para kazanıyor demektir ve para kazandığı müşteriyi hiç kimse kaybetmek istemez.

Asgari tutarın daha altında yatırılan borç sonunda ciddi sorunlar yaşanabilir
Kredi kartının asgarisini ödemek diye soranlar için, Kredi kartı ekstresi geldiğinde, asgari tutarın altında bir ödeme yaparsanız kredi notunuz ve kredi sicilinize olumsuz olarak yansıyacaktır. Bunun nedeni, bankalar düzenli ödeme yapan müşterileri tercih etmeleridir. Eğer asgari tutarı yatırmaz yada daha altında bir rakamı öderseniz kredi notunuz düşürülecek ve bu durum kredi sicilinizde gözükecektir. Bunun sonucunda da yakın zamanda bankalara kredi başvurusu yaptığınızda red yemenizin önünü açacaktır.  Kredi kartı takla attırma nedir?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir