Kredi kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler

featured

Bankalardan kredi kullanırken tüketiciler bazı önemli noktalara dikkat etmeden krediyi kullanabiliyor. İşte biz de kredi çekerken dikkat edilmesi gereken şeyleri araştırdık.

 

Kredi kullanmak için çoğu zaman tüketiciler sadece faiz oranına dikkat etmektedir. Kredi kulalnırken cebinizden çıkacak toplam paraya baksanız gelir-gider tablonuzu daha dengede tutabilirsiniz. Bunun için de iyi bir hesaplama yapmanız gerekmektedir.

Kredi kullanırken ilgili bankadan kredi masraflarını, kredi komisyon ve diğer masrafları detaylı bir şekilde öğrenmeniz yararınıza olacaktır.
Kredi kullanırken nelere dikkat edilmeli?
Bankaların sunmuş oldukları ödeme planlarında kredilerin maliyeti detaylı bir şekilde tüketicilere aktarılmaktadır. Kredi kullanacak olan kişiden; faiz oranı dışında, tahsis ücreti, erken ödeme durumunda alınacak masraf tutarı, sigorta bedelleri, konut kredisiyse ipotek kaldırıldığı sırada uygulanan fek ücretleri, araç kredisinde ise araç rehin işlemi için ödenen masraflar da detaylı bir şekilde öğrenilmelidir.
Kredi faizlerinin hesaplanması da faiz oranının yıllık üzerinden hesaplanışıdır. Yani %1.20 faizli bir kredi çekiyorsanız yıllık maliyeti de basit bir örnekle %14.40 olarak hesaplanacaktır. Diğer masraflar da kredinin içine katıldığı zaman ise bu oran örnek vermek gerekirse %15.45 olur. Bu oranı da 1 yıla böldüğünüz taktirde faiz oranı %1.29’a çıkmış olacaktır. Yani burada dikkat etmeniz gereken önemli nokta başka bir bankanın %1.20 faizli masrafsız kredi kampanyası varsa; bu diğer bankayı karşılaştırdığınız zaman %1.20 faiz düşük gibi gözükse bile kredi kullanırken toplam maliyeti arttığı için zararlı olan siz olursunuz.
Sigorta Masrafları
Kredi çekerken dikkat edilmesi gerekenler bahsedecek olursak diğer bir konuysa bankaların sundukları sigorta poliçeleridir. Bankalar kredilerini güvence altına almak adına kredi çeken kişilere sigorta uygularlar. Konut kredisinde sadece zorunlu deprem sigortası zorunludur ve ev sigortasıyla birlikte hayat sigortası tercihinize kalmış bir durumdur. Bankalar tüketicilerden çoğu durumda bu poliçelerin hepsini uygularlar. Bankalar, teminat kapsamında olan konutun deprem, yangın gibi hasarlara karşı sigortalı olmasını talep edebilmektedir. Diğer yandan kredi almak isteyen kişinin vefatı durumunda kredi tutarını sigortadan almak için hayat sigortası talep edebilirler. Krediler arasında karşılaştırma yaparken de bu gibi durumları da sigorta ürünlerini de eklemeniz yararınıza olacaktır. Yani kredi tutarınıza sigorta ücretlerini de eklemeniz gerekmektedir.
Bankalardan kredi çeken kişiler sözleşmelerin uzun olması ve bankadaki işlemlerin biran önce son bulması adına sözleşmedeki maddeleri okumadan genellikle imzalarlar. Bu sözleşmelerin dikkatli şekilde incelenmesi tüketicilerin lehine bir durumdur. Bu sözleşmelerle birlikte diğer banka ürünleri için de onay vermiş olabilirsiniz. (Yeni bir kredi kartı vs.)
Kredi kullanırken dikkat etmeniz gerekenler, önemli bir konu ise bankaların sizlerin kullanımına açtıkları ürünlerin masraflarıdır. Kredi kullanırken bankanız size vadesiz olarak TL hesabı açmaktadır. Kredi ödemelerini ise bu vadesiz TL hesabı üzerinden yatırı, otomatik kredi taksitleri tahsil edilmektedir. Bu hesap aktif olarak kullanılıyor göründüğü için bankalar 6 ayda bir hesap işletim ücreti tahsil edebilirler. Siz tam olarak kredi ücreti yatırmanıza rağmen yatırdığınız paradan hesap işletim ücreti tahsil edilebilir vve krediniz eksik yatabilir. Böyle bir durumla karşılaşmamak adına da bankadan önceden bilgi alınması gerekmektedir. Çoğu banka 2 adet otomatik fatura talimatı verildiğinde hesap işletim ücreti almamaktadır. Bu gibi kampanyalara başvurabilirsiniz. Faturalarınızı otomatik ödemeyle bankaya devrederseniz hesap işletim ücreti banka tarafından kampanya kapsamında ücret alınmayacaktır.
Kredi kullanırken size uygulanacak olan sigortanın vadesini ve sigorta primlerinin ne zaman son bulacağını öğrenmelisiniz. Genellikle sigortalar yıllık olarak yapılakta olup, hesabınızdan otomatik olarak düşmektedir. Bu gibi durumda da kredi ödemeniz gecikebilir. Sigorta ödemelerini de takip etmek yararınıza olacaktır.
Diğer yandan bankadan kredi kullanırken kredinin erken kapanması durumunda ne kadar ceza ile karşı karşıya kalacağınızı da öğrenmelisiniz. Ayrıca kredi bittiğinde ipotek kaldırma ücretini, rehin ücretini, diğer masraflar hakkında da bilgi alın.
Toplam masraflarla beraber kredinin faiz oranını öğrenmek dhaa gerçekçi olacaktır. Kredi kullanmadan önce dikkat edilmesi gereken şeyler bunlardan ibarettir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir