EFT ve Havale Nedir Arasındaki Fark

featured

Bankadan bir kişiye para transferi yapmak isteyenler EFT yada havaleyi tercih etmeliler. Peki eft ve havale arasındaki farklar nelerdir, eft nedir?

EFT NEDİR?

Para transferi yapmak isteyen bir çok kişinin merak ettiği şey eft nedir? Sorusudur. Elektronik Fon Transferi yani EFT, dünyada tüm bankalarca kullanılan bankalar arası para transfer yöntemidir. Dünyada en güvenli para gönderim şekli günümüzde EFT olarak kabul edilmektedir. EFT, ödeme yapılacak bankadan farklı bir banka hesabına para transfer işlemini kapsamaktadır. Örnek olarak Vakıfbank’tan Ziraat Bankası’na para yollamak için EFT tercih etmelisiniz. EFT işleminizi bankanızın internet şubesinden, şubelerinden, telefon bankacılığından, mobil bankacılıktan yada atmlerden gerçekleştirebilirsiniz.

EFT Saatleri

2018 yılında eft yapacaksanız öncelikle eft saatleri hakkında bilgi almak için konuya bakabilirsiniz. Bilindiği gibi eft her banka için farklı saat dilimlerinde gerçekleştirilmekte ve haftasonlarında yapılamamaktadır.

HAVALE NEDİR?

Aynı banka arasında yapılan TL cinsinden para transfer işlemlerine ise havale denir. Yani Garanti Bankası’ndan Garanti Bankası’na yada Vakıfbank’tan Vakıfbank hesabına yapılan para transfer işlemleri havale ile gerçekleştirilir. Havale yada eft İban numarası veya hesap numarasıyla yapılabilir. Havale işlemini de banka şubesinden, internet şubesinden, atmlerden, mobil bankacılıktan ya da telefon bankacılığından gerçekleştirebilirsiniz.

Havale Ne Zaman Hesaba Geçer?

Havale işleminde gerçekleştirilen para trasnfer işlemleri anında karşı tarafa iletilmektedir. Bazı yoğunluk anlarında yarım saati de bulabilir.

Havale Saatleri

Havale ile para transfer işlemlerinizi 7/24 istediğiniz bir zamanda yapabilirsiniz. Haftasonları ve tatil günlerinde de havale işlemi yapılabilir. Ayrıca cebe havale işlemini de istediğiniz zaman yapabilirsiniz.

Virman Transfer Nedir?

Virman işlemini de bir çok kişi bilmemektedir. Virman ise aynı banka içerisindeki hesaplarınız arasında yapılan para transferlerine denilmektedir. Virman da aynı anda hesaba geçer. Virman işlemlerinden bankalar herhangi bir ücret talep etmezler.

EFT ile Havale Arasındaki Farklar

Eft ile havalenin farklı; EFT farklı bankalar arasında para gönderimi olurken, havalede ise aynı banka şubelerinden farklı hesaplara yapılan transfer işlemine denilmektedir. EFT ve havale de İBAN no yada hesap numarası ile gönderilebilir. EFT işlemini sadece Merkez Bankası’nın açık olduğu eft saatleri içerisinde, havaleyi ise istediğiniz zamanda (tatil günleri, mesayi saati dışı dahil) yapabilirsiniz. Hafta sonları ve tatil günlerinde eft yapamazsınız ancak havaleyi yapabilirisiniz. Havalenin yanı sıra haftasonlarında cebe havale ile para gönderebilir yada alabilirsiniz. Ayrıca havale ücreti eft’ye göre daha düşük tutulmaktaıdr. havale 2 TL’ye kadar alınırken, eft ücreti ise 2-5 – 8 TL arasındadır. Ayrıca bankalar geç eft adı altında ek komisyon talep edebilirler.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir