Yanlış Hesaba Para Yatırma (İade Nasıl Yapılır)

featured

İnternet bankacılığı ve mobil bankacılığını kullanarak yapmış olduğunuz para aktarımını, yanlış hesaba gönderdiğiniz durumda ne yapmanız gerektiğini yazımızı okuyarak öğrenebilirsiniz.

 

Günümüzde, yapmış olduğumuz para aktarımlarını bankaların çeşitli elektronik ortamlarından gerçekleştirebiliyoruz. Gerçekleştirmiş olduğumuz para aktarımları yani havale ve eft işlemlerini neredeyse her gün elektronik ortamlardan yapıyoruz. Atm’ler, internet bankacılığı ve mobil bankacılığını kullanarak yapmış olduğumuz para aktarma işlemi yaparken oldukça dikkatli olmamız gerekiyor. Lakin, ufak bir dikkatsizlik yanlış hesaba para aktarmamıza sebep olabilir. Peki, bir anlık dalgınlığınızla yanlış hesaba para yatırdınız, bunun için ne yapmanız gerekiyor? Yanlış hesaba para yatırma konusunda paylaştıklarımızı okuyarak bilgi sahibi olabilir, böyle bir durumla karşılaştığınızda nasıl davranmanız gerektiğini öğrenebilirsiniz. Atm, internet bankacılığı ve mobil bankacılığını kullanarak gerçekleştirmiş olduğunuz para aktarma işlemlerini yanlış hesaba yaptığınız durumda, ne yapmanız gerektiğinizi yazımızın devamında öğrenebilirsiniz.

 

 

Yanlış hesaba gönderilen para nasıl alınır?

 

Yanlış hesaba para gönderdiğinizde, ilk olarak bu durumu bankaya bildirmelisiniz. Eğer para gönderilen hesap aynı bankadaysa işlemler daha hızlı gerçekleşebilir. Fakat farklı bankalar arası yanlış eft yaptıysanız işlemler birkaç güne sarkabilir. Bankaya durumu bildirdiğinizda para gönderilen kişiyle iletişime geçilerek paranın yanlış gönderildiği ve iadesi talep edilir. Banka zaten bu paraya bloke işlemi koyacaktır. Eğer karşı taraf iadeyi onaylarsa para tekrar gönderici kişinin hesabına transfer edilir. Eğer yanlış hesaba para yatırılan kişi parayı iade etmek istemez ise, bankanın yapabileceği bir şey yoktur. Siz para gönderilen hesap sahibini bankadan öğrenerek kişiye haksız zenginleşme davası açabilir ve paranızı alabilirsiniz. Bu süreçte bankanın paraya bloke koymasını da mutlaka talep edin.

Yaşamımızda para transfer işlemini neredeyse hemen her gün yapıyoruz. Bahsettiğimiz gibi elektronik ortamlardan yapılan para aktarımını, dalgınlığımız ve dikkatsizliğimiz sonucunda yanlış hesaba yollayabiliyoruz. Para aktarımı sırasında sizden istenilen bilgileri (IBAN/ Hesap numarası) yanlış girmeniz durumda aktaracağınız para, yanlış hesaba yollanabiliyor. Yanlış hesaba para yatırma hakkında paylaştıklarımızı okuyarak, çeşitli olumsuzlukların yaşanmasına engel olabilirsiniz. Peki yanlış hesaba para yatırmanız durumunda ne yapmanız gerekiyor.

 

Elektronik ortamlardan yapmış olduğunuz para aktarımında yollamış olduğunuz para yüklü miktarda ise, müşterisi olduğunuz bankanın müşteri hizmetlerini arayarak, yollamış olduğunuz yanlış hesabın bloke edilmesini isteyebilirsiniz. Yanlış hesabın sahibi sizinle aynı bankanın müşterisi ise işleminizi daha kolay bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Müşterisi olduğunuz banka ile iletişime geçerek kolaylıkla sorununuzu halledebilirsiniz. Aşağıda yer alan bankaların sayfasına giderek hemen müşteri hizmetlerini arayabilirsiniz.

Akbank müşteri hizmetleri444 25 25
Denizbank müşteri hizmetleri444 0 800
Finansbank müşteri hizmetleri: 0850 222 0 900
Garanti müşteri hizmetleri: 444 0 333
Ziraat Bankası müşteri hizmetleri: 0850 220 00 00
Halkbank müşteri hizmetleri: 0850 222 0 400
Vakıfbank müşteri hizmetleri: 0850 222 0 724

Tüm bankalar müşteri hizmetleri numaraları için tıklayın.

Yollamış olduğunuz hesabın sahibi ile farklı bankaların müşterisi iseniz, zaman kaybetmeden bankanızla iletişime geçmeniz gerekmektedir. Banka, diğer banka ile iletişime geçerek, konuyu iletip, para iadesi isteyecektir. Hesabına yanlış para yolladığınız kişi de aranarak, vereceği talimat doğrultusunda hesabınıza ya iade yapılır ya da yapılmaz. Karşı tarafın kabul etmemesi durumda sebepsizce zenginleşme davası açabilirsiniz. Bu gibi aksiliklerle uğraşmak istemiyorsanız, elektronik ortamlardan para aktarımı gerçekleştirirken olduğunca dikkatli davranmalısınız. Yanlış hesaba para yatırma gibi bir olumsuzlukla karşılaştığınızda da bahsetmiş olduğumuz gibi, bankanızla iletişime geçerek sorununuzu iletip, yardım isteyebilirsiniz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir