Devlet İmplantı Karşılıyor Mu? (Dr. Tülay Korkmaz)

featured

SGK implantı karşılar mı, devlet implant tedavisini karşılıyor mu diye araştırmalarımızı yaparak bu sayfamızı hazırladık. İmplant tedavisi, son yıllarda en çok tercih edilen ve en iyi diş tedavi yöntemi olarak kullanılmaktadır. Son dönemlerde değişen teknolojiler ile tedavi yöntemlerinde de çığır açacak değişiklikler meydana geliyor. Özellikle diş tedavisinde kemik içi implant uygulaması ve tedavileri, köprü kullanımının yerini alan bir tedavi şekline girdi. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) sigorta kapsamında olan kişilerin sağlık giderlerinde olan diş tedavisi, sadece sözleşmeli olan resmi sağlık kurumunda yapılması halinde karşılanıyor.

Devlet İmplantı Karşılıyor Mu?

SGK’lı olarak çalışan veya emekli kişiler, implant yapan devlet hastaneleri ile üniversite hastanelerinde implant ücreti SGK tarafından karşılanıyor. Ancak implant tedavisini devletin karşılaması için bazı şartlar aranmaktadır. Herkesin bildiği gibi SGK tarafından vatandaşların sağlığı açısından öncelikli olan ve lüks olarak kabul edilmeyen tedavi ücretlerini karşılamaktadır. SGK, implant tedavisini karşılaması için de, 2010 yılında Resmi Gazete’de yayımlanan Sağlık Uygulama Tebliğinde yer alan maddelerin karşılanması gerekiyor. Normal şartlarda, kemik içi implant masraflarını SGK karşılamamaktadır. Ancak implant tedavisi ücretlerinin SGK tarafından karşılanması durumları ise şunlardır:

  • Maksillofasiyal travma, kist ve tümörlere bağlı olarak eğer maksiler ve mandibuler kemikte aşırı doku kaybı görülür ise; devlet implant tedavi masraflarını karşılamaktadır.
  • Alt ve üst çenede tek taraflı serbest sonlu dişsizlik var ise; implant diş tedavisi devlet tarafından karşılanmaktadır.
  • Konjenital diş eksikliği olan hastaların tedavi masrafları devlet tarafından karşılanmaktadır.
  • Dudak damak yarığı gibi doğuma bağlı anormallikler sonucunda diş ve ilgili kemik doku defektleri var ise; implant bedelini devlet karşılamaktadır.

Genel olarak bakıldığında implant uygulamaları Üniversite hastaneleri tarafından yapılmaktadır. Günümüzde SGK ile implant tedavisi olmak isteyen sıra almış yüzlerce kişi bulunmaktadır. Bundan dolayı üniversite hastanalerinde implant tedavisi için aşağıdakiler yapılması gerekir.

  • İmplant tedavisi olmak isteyen hasta, öncelikle randevu alması gerekmektedir.
  • Randevu almış hasta diş hekimliği fakültesine başvuru yapar.
  • Muayene sonrası tedavi olacağı bölüme sevki yapılır.
  • Kontroller gerçekleştirilir ve tedaviye karar verilir.
  • Eğer diş implant tedavisi yapılacaksa, randevu verilerek belirlenen günde hasta tedavi olur.
  • Diş Hekimliği Fakültelerinde implant tedavisindeki yoğunluktan dolayı bu süre ayları bulabilmektedir.
  • Eğer hasta isterse, raporu alarak özel hastanelerde implant tedavisi olabilir.

İmplant Fiyatları 2023

İmplantın da dolar üzerinden yurt dışından alınması ile birlikte, 2023 implant ücretlerine de zam gelmiştir. Buna göre günümüzde implant tedavi ücretleri genel olarak 10.000 TL ile 70.500 TL arasında değişmektedir. İmplant tedavisinin devlet tarafından karşılanması için hastanın durumunu bakılmaktadır. Bundan dolayı impalant tedavisinin devlet tarafından belirlenen hususları SGK tarafından karşılanmaktadır. Özel hastane implant fiyatları ise birbirine yakınlık göstermektedir.

Sigortasız muayene ücretleri

Kol ağrısına hangi bölüm bakar?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir