Taşıt Kredisi Masrafları Nelerdir

featured

Bankalardan kredi alırken masraflara dikkat etmek lazım. Taşıt kredisi masrafları 2018 yılında nelerdir diye merak eden kişilere bu sayfayı hazırladık.

 

Sıfır yada ikinci el kredili araç alımlarında tüketicilerin en çok şikayet ettiği şey bankaların sunduğu masraflardır. Peki taşıt kredisi masrafları nelerdir ve hangi masraflar araç kredilerinde karşımıza çıkar. Bu sayfamızda bankaların taşıt kredisi masrafları 2018 ürünlerini sunarken tüketicilerden “yasal olarak” talep ettikleri masrafların listesini hazırladık. Bu masrafları hemen hemen tüm bankalar almaktadır.

Taşıt Kredisi Masrafları 2018

2018 yılının gelmesiyle beraber geçmişe göre taşıt kredisi masraflarında henüz bir değişiklik olmuş değil. Dosya masraflarının yasal olarak kaldırılmasından sonra farklı isimlerde bankalar yine bu ek masrafları da talep etmektedir. Tabi bu masrafların da iadesi hukuken söz konusu değildir çünkü daha önce bankaların dosya masraflarını iade konularından dolayı fazla şekilde ağzı yanmıştır. Taşıt kredisi ek masrafları sadece faizlerle sınırlı tutulamaz. Bu ek masrafları sizlere liste olarak sunuyoruz. Aşağıda yer alan masraflar listesi ise binek ve hafif ticari araçlar için geçerli olmaktadır.

BSMV (Banka Sigorta Muamele Vergili)

Merkez Bankası tarafından tüm bankalarda uygulanan BSMV bir vergi türüdür. BSMV’nin hesaplaması ise aylık faiz tutarı üzerinden yapılmaktadır. Aylık faiz tutarının %5’i Merkez Bankası tarafından Bsmv vergisi olarak kesinti yapılır. Özel ve kamu bankaları farketmeksizin bu vergi türü tüm bankaların taşıt kredisi ürünlerinde kullanılmaktadır.  Bsmv taşıt kredisi masraflarında alınan ek masraflardan bir tanesidir ve devletimiz tarafından alınmaktadır.

Bsmv ile ilgili daha detaylı bilgi almak için tıklayın.

KKDF Vergisi

Kkdf yani Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu yine devletimiz tarafından taşıt kredilerinde alınan bir vergi türüdür. İadesi söz konusu olmamakla beraber, hesaplaması da Bsmv’de olduğu şekilde yapılmaktadır. Aylık faiz tutarının %15’i Kkdf olarak kesilir ve devlete aktarılır. Kamu ve özel bankalar fark etmeksizin bu vergi türü tüm bankaların taşıt kredilerinde uygulanmaktadır.

Kkdf ile ilgili taha detaylı bilgi için tıklayın

Kredi Tahsis Ücreti

Kredi tahsis ücreti olarak bilinen masraf yine taşıt kredilerinde karşımıza çıkmaktadır. Daha önceki yıllarda “dosya masrafı” olarak alınsa da, dosya masrafının alınması yasaklanmasıyla beraber bankaların yeni yöntemi olarak karşımıza çıkıyor. Kredi tahsis ücreti; kullanılan kredi miktarının binde 5’i olarak banka tarafından alınır. Örnek olarak 100.000 TL’lik taşıt kredilerinde 500 TL Kredi tahsis ücreti olarak bankalar tarafından alınır. Bu masraf, her taşıt kredisinden bir defalığına mahsus alınır.

Hayat Sigortası Kesintisi

Tüm kredilerde yaptırılan hayat sigortası, bankanın anlaşmalı olduğu sigorta şirketi tarafından yaptırılır. Bankalar, kredi verdikleri kişilerden alacakları parayı riske atmamak ve sigorta yaparak sigortadan da gelir elde etmek amacıyla bunu yapar. Senelik olarak yapılan hayat sigortaları primlerinde ise kullanılan kredi miktarı, sağlık durumu, gelir belgesi, kişinin yaşı, cinsiyeti gibi kriterlere göre değişmektedir. Bu tür kriterler incelenerek yıllık prim hesabı düzenlenir. Bundan dolayı net olarak sizlere sunacağımız bir sigorta masrafı bulunmamaktadır. Ancak en az 100 TL’yi gözden çıkarmanız gerekmektedir.

Araç Kaskosu

Taşıt kredilerinde bankalar tarafından zorunlu masraflardan bir diğeri ise kaskodur. Yasal olarak kasko yaptırmak zorunlu değildir ancak bankalar kredisini riske atmamak için taşıt kredisi sunduğu kişilere ek olarak kasko masrafı da çıkarırlar. Yıllık kasko ücreti ise aracın cinsine, yaşına, fiyatına gibi kriterlere göre değişebilmektedir. Bu da ortalama olarak 700 TL’den başlamaktadır.  Ayrıca kaskolu taşıt kredilerinin faizleri, kaskosuz alınacak kredilere göre daha uygun tutulabilmektedir. Kişi geçmişinde ne kadar az kazaya karışmışsa ve “güvenilir sürücü” olarak gözüküyorsa, o kadar az kasko masrafı ödeyecektir.

 
Buna da bakın: Taşıt kredisi alma şartları

Araç kredisi masrafları 2018 yılında tüm bankalar tararından yukarıdaki listedeki şekilde uygulanmaktadır. Ayrıca bazı bankalar ek belge talep edebilir, ek masraf çıkarabilir ve verilen masraflar alınmayadabilir. Lütfen taşıt kredisi ürünlerinde, kredi başvurusu yapmadan önce masrafları iyice kontrol ediniz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir