Türkiye Ziraat Bankası kuruluşu ve hakkında bilgiler

featured

Türkiye’nin en eski bankalarından olan Ziraat Bankası hakkında bilgilere ulaştık. Ziraat Bankası devletin mi, Ziraat Bankası kimin gibi sorulara yanıt arayacağız.

 

T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Türkiye’de bulunan 3 kamu bankasından bir tanesidir. Osmanlı Devleti tarafından 1863 yılında kurulmuştur.

Osmanlı Dönemi

Ahmet Şefik Paşa tarafından 1863 yılında Pirot Kasabası’nda kurulan ilk Memleket Sandığı’yla beraber Türk geleneklerinde bulunan karşılıklı yardımlaşma yani imece geleneğinden esinlenmiştir. 1867 yılında “Memleket Sandıkları Nizamnamesi” yasaya girmesiyle beraber Osmanlı Devleti’nin her alanında sandıklarla uzun yıllar başarılı şekilde hizmet verilmiştir.

1888 yılında Menafi Sandıklarıénın yerine işlevleri devralacak olan modern finans kuruluşu Ziraat Bankası resmen açılmış ve o tarihren itibaren Menafi Sandıkları da banka şubelerine dönüştürülüp faaliyete devam etmiştir.

 

 

1920-2000 dönemi

I. Dünya Savaşı sonrasında ülkenin işğal altında olması nedeniyle banka şubeleri Yunanlılar tarafından İzmir’de kurulan “Ziraat Bankası İdare Merkezi” ne bağlanmıştır. 1920 yılında TBMM tarafından Tbmm’nin kontolündeki yerlerde bulunan banka şubeleri Ankara’ya bağlanmıştır. 1922 yılında İzmir ve İstanbul teşkilatları da Ankara şubesine alınmış ve banka faaliyetine bütün olarak devam etmiştir.

1975 yılında Hamburd’da temsilcilik açan banka, Kırıs’ta 3 şube açmıştır. 1981 yılında Türkiye’nin ilk banka müzesi Ziraat Bankası Müzesi açıldı. 1988 yılında Türkiye’de ilk kez tarımı desteklemek için bir bölge ele alınıp GAP bölge üreticilerine kredi destekleri sağlanmaya başlandı. 2001 yılında Türkiye Emlak Bankası Ziraat Bankası bünyesine alınarak kapatıldı. 2001 ekonomik krizin ardından da diğer kamu bankalarıyla beraber olarak ortak bir yönetim kurulu tarafından yönetilmeye başlanan banka bu uygulamayı 2005 yılına kadar sürdürdü.

Ziraat Bankası devletin mi?

Ziraat Bankası‘nın New York, Bakü, Londra, Soyfa, Tiflis, Bağdat, Girne, Lefkoşa, Güzelyurt, Karakum, Karaoğlanoğlu, Atina, Gönyeli, İskele, Rodos, Gümülcine, Cidde’de şubeleri bulunmaktadır. 2003 Ziraat Bankası’nın 140. yılı kutlaması adına PTT tarafından Ziraat Bankası logolu posta pulu basılmıştır.

Ziraat Bankası sahibi

Ziraat Bankası tarımsal destekleme kredilerin yanı sıra tüm finansal işlemlerde vatandaşlarımıza hizmet vermektedir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir