Kredi Kartı Borcumdan Dolayı Maaşıma Haciz Gelir Mi?

featured

Kredi kartı borçluları her geçen gün artmaktadır. En çok kredi kartı borcumdan dolayı maaşıma haciz gelir mi? diye merak edilmektedir. Peki maaşa haciz işlemleri hangi durumlarda uygulanır?

 

Kredi kartı borcu olan vatandaşlarımıza her geçen gün yenisi eklenmektedir. Gereksiz harcamalar, bütçe planlaması yapılmadan gereksiz ürün alımları ve kredi kart kullanımlarıyla birlikte çok kişi kart mağduru olmaktadır. Borcunu ödeyemeyen kişilerin merak ettiği bir şey ise kredi kartı borcumdan dolayı maaşa haciz gelir mi olmaktadır. Bizde kredi kartını ödeyemeyen kişilere ne gibi yaptırımlar uygulanacağı hakkında araştırmalar yaptık ve bu sayfamızı hazırladık. İşte kredi kartı borçlu durumu ve yapılabilecek işlemler.

Maaş hesabına bloke koyulabilir mi?
Artış gösteren kredi ve kredi kartı borçlu sayısıyla beraber bankaların uyguladıkları hesaba bloke uygulaması da yaygınlaşmaya başladı. Bankalara ulaşan haciz ihbarnamelerine göre, borçlu hesabının tüm hesaplarına bloke uygulamaktadır. Peki maaş hesabına bloke koyulabilir mi? Şimdi gelelim bunu sizlere açıklamaya.
Hayır, hiçbir banka maaşın tamamına bloke uygulayamaz, kanunen böyle bir seçenek yoktur. Borçlunun maaş hesabının tamamına bloke konulması yada haciz edilmesi, borçlu kişinin temel ihtiyaçlara bile ulaşabileceğini zorlaştıracağından dolayı maaş hesabına bloke konulmaz ve haciz uygulanmaz. Ancak burada dikkat etmeniz önemli bir nokta vardır. Maaş hesabına bloke konulmaması, maaş hesabına haciz uygulanamayacağı anlamına da gelmemektedir.

 

Kredi kartı borcumdan dolayı eşimin maaşına haciz gelir mi?
En çok merak edilen konulardan birisi de eşin borç üzerinde sorumluluğudur. Evli çiftler için hayat müşterek ama kredi borçları için de aynı şeyi konuşabilir miyiz? Evlilik devam ederken eşlerden birinin üstlendiği borç için diğer eşin herhangi bir sorumluluğu yoktur. Yani eşin kredi yada kredi kartı borcundan dolayı haciz çıkması durumunda diğer eşin üzerine kayıtlı mallara el konulması söz konusu değildir. Bu durum kredi kartı, kredi ve kamu borçları için de geçerlidir. Eğer evlenmeden önce kredi alındıysa yada kredi kartı borcuna girilmişse yine aynı durum söz konusu. Yani kredi yada kredi kartı borcunuzdan dolayı eşinizin maaşına herhangi bir haciz işlemi uygulanamaz.

Bankaların başvuruları sonrasında icra müdürlükleri, alacağın tahsili için çalışanın işyerine haciz talebi gönderebilir. İşverene ulaşan haciz talebi sonrasında ise borçlu çalışan kişinin maaşının 4/1’ine kadar olan kısmına icra dosyasına ödemek zorundadır. Yani kredi ve kredi kartı borçlarınızdan dolayı maaşın 4’te 1’ine kadar olan kısmına aylık periyorlarda borcunuz bitene kadar işvereniniz aylığınızdan keserek icra müdürlüklerine ödemek zorundadır. 2022 yılında kanunen borçlu ve alacaklı durumu bu şekilde işlemektedir. Bu durum tüm kredilerde geçerliliğini koruduğu gibi, kredi kartı borçluları için de aynı şey uygulanmaktadır. Maaş hesabına bloke koyulabilir mi diye araştıran kişiler bu sayfadaki bilgilerden yararlanabilirler.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir