ÇKS Belgesi Çıkartma Şartları

ÇKS belgesi nasıl çıkartılır diye merak ediyorsanız, ÇKS başvuru şartlarını ve aklınıza takılacak tüm sorulara bu sayfadan yanıt bulabilirsiniz.

Daha önceki yıllarda olduğu gibi tarımsal ve hayvancılık alanında faaliyet gösteren veya hayvancılık yapmak isteyen, Ziraat Bankası’ndan, TKDK’dan veya devletim diğer kurumlarından hibe kredi, faizsiz kredi ve diğer hayvancılık kredilerine başvuru yapmak isteyenlerin alması gereken en önemli şey ÇKS (Çiftçi Kayıt Sistemi) belgesi almasıdır. Peki ÇKS belgesi çıkartma, ÇKS almak kolay mı, ücreti var mıdır, hangi şartlar ile beraber ÇKS belgesi alabiliriz? Aklınıza takılacak tüm soruları araştırarak bu sayfada ÇKS belgesi alma yollarını sıraladık.

 

ÇKS Belgesi Nasıl Çıkartılır?

Türkiye’de tarımsal faaliyetlerde bulunmak isteyenlerin alması gerektiği ilk belge ÇKS belgesidir. ÇKS belgesi almadan bir kişi çiftçi sayılmaz ve Ziraat Bankası’ndan veya diğer bankalardan, devlet teşviklerinden ÇKS belgesi olmadan yararlanmazsınız. Ayrıca hayvancılıkla uğraşmak ve teşvik almak isteyen kişilerin de İşletme Belgesi alması gerekmektedir. Her türlü hayvancılık yapmak isteyen kişilerin kayıt edildiği sisteme de İşletme Belgesi denilmektedir. Çiftçi belgesi olarak da bilinen ÇKS belgesi ile her türlü tarımsal faaliyetlerde devletten ve bankalardan destek alabilirsiniz. Gıda Tarım  ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından başlatılan bu uygulama ile toprak ve ekimle uğraşan çiftçilerin devletten destek almaları için ÇKS belgesine sahip olmaları istenmektedir. Çiftçilik belgesi bulunan herkes devletin vermiş olduğu hayvancılık ve tarımsal desteklerden yararlanabilir. ÇKS belgesi çıkarma listesi:

  • İlk olarak e-devlet sitesine şifrenizle giriş yapınız.
  • E-devlet ana sayfasında yer alan arama butonuna Çiftçi Kayıt Sistemi Başvurusu yazınız.
  • İlgili sayfaya geldikten sonra başvuru formunu doldurun.
  • Daha öncesinde ÇKS başvurunuz bulunuyorsa ekrana bilgileriniz yansıtılacaktır.
  • Bu sayfadan ÇKS belgenizi kolaylıkla çıkartabilir ve sorgulama işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.

 

ÇKS Belgesi Başvurusu Nasıl Yapılır?

ÇKS’de kayıt güncelleme yapacaksanız yukarıda yer alan e-devlet bağlantılarını takip edebilirsiniz. İlk defa çiftçi kayıt sistemine kayıt yaptıracaksanız, bu süreçte istenilen belgelerle birlikte Tarım İl / İlçe Müdürlüklerinden kaydınızı gerçekleştirmelisiniz. Öncelikle tarımsal faaliyet gösterdiğiniz arazinin tapu fotokopisini çektirmeli, Tapu Sicil Müdürlüğü’ne giderek aslına uygundur kaşesi bastırmalısınız. Tapu Sicil Müdürlüğü işlemlerini tamamladıktan sonra C formuna arazilerinizin tapu bilgilerini doldurduktan sonra bunu muhtara onaylatmalısınız. Başvurunuzu, ÇKS başvuru tarihleri arasında istenilen belgeleri tamamlayarak Tarım İl Müdürlüğü veya Tarım İlçe Müüdrlüklerine bizzat yapmalısınız.

 

ÇKS İçin Gerekli Belgeler

ÇKS yani Çiftçi Kayıt Sistemine kaydınızı yaptırmak için Tarım ve Orman Bakanlığı’nın istediği belgeler bulunmaktadır. Bu belgeleri sunmayan kişilerin kaydı olumsuz değerlendirilmekte ve iptal edilmektedir. 2020 yılında ÇKS için istenilen belgeler bu şekildedir:

  • ÇKS kaydı için başvuru dilekçesi,
  • Çiftçi belgesi
  • Tapu fotokopisi,
  • T.C. Nüfus cüzdanı fotokopisi,
  • Tarımsal faaliyet raporları,
  • Arazi bilgileri formu,
  • Arazi kira ise kira sözleşmesi,
  • Döner sermaye makbuzu,
  • İstenilecek diğer belgeler.

 

ÇKS Nereden Alınır?

ÇKS belgesi, Tarım İl Müdürlüklerinden veya yukarıda adresini paylaştığımız e-devlet üzerinden alınabilir. Her yıl farklı dönemlerde açılan Çiftçi Kayıt Sistemi başvuruları, 2020 yılında ÇKS kayıtlarını güncelleme ve ÇKS kaydı yaptırmak için il/ilçe tarım müdürlüklerine başvuru yapmanız gerekmektedir. E-devletten ön başvuruyu tamamladıktan sonra gerekli belgeler listesi ekrana çıkacaktır. Gerekli belgeler birlikte il sınırlarında yer alan araziler için il müdürlüğüne, ilçe sınırlarındaki araziler için de ilçe müdürlüklerine başvuru yapmanız gerekmektedir. Birden fazla ilçe sınırlarında tarımsal faaliyetine devam eden çiftçilerin ÇKS’ye kayıt yaptırmaları için başvurulan tarım arazisinin yer aldığı yerleşim yerlerinden herhangi birinin ilçe müdürlüğüne giderek, arazi merkez ilçede bulunuyorsa il müdürlüğünden ÇKS kaydı yapılabilir.

 

ÇKS Belgesi Ücreti 2021

ÇKS belgesi her yıl olduğu gibi 2020 yılında da ücretli olarak verilmektedir. ÇKS belgesi için başvuur veya güncellemelerde tek sefere mahsus alınacak ücret aşağıdaki gibidir:

  • 1 – 10 dönüm arazisi olanlardan: 6 TL
  • 11 dönüm – 50 dönüm arazi için: 13 TL
  • 51 dönüm – 100 dönüm arası çks yenileme için: 20 TL
  • 100 dönümden fazla arazi ve tarla için çks güncelleme ücreti: 26 TL’dir.

 

Akrabanın Tarlasını Kullananlar İçin ÇKS Başvurusu

Ekilen arazinin sahibi siz değilseniz, anne, baba veya yakın akrabalarınız ise bu durumda arazi kullanımı Muvafakname belgesi doldurmalı ve arazi sahiplerine imzalatmalısınız. Tapuların fotokopilerini çektirip tapu sicil müdürlüklerinden aslına uygundur kaşesi bastırmalısınız. C formuna arazi bilgileri ve ekilen ürünlerin listesini doldurarak formu muhtara onaylatmalı ve bu formlarla beraber başvurunuzu Tarım İl veya İlçe Müdürlüklerinden tamamlamalısınız.

 

İlgili sayfa: Çiftçi Kayıt Formları (ÇKS belgesi almak için gerekli belgeleri bu sayfadan çıkartabilir ve yazdırabilirsiniz.)

 

ÇKS Son Başvuru Tarihi 2021

ÇKS, her zaman alınabilen bir belge değildir. Bakanlığın kararları doğrultusunda her yıl farklı tarihler arasında yapılan başvurular kabul edilmektedir. Bu yıl normalde 30 Haziran 2020’de bitmesi planlanan ÇKS kayıtları, Korona virüs salgını dolayısıyla, Ziraat Odaları Birliği (TZOB) tarafından gelen talep doğrultusunda ÇKS kayıt son tarihi 1 Eylül olarak güncellenmiştir. Siz de 1 Eylül’e kadar ÇKS kayıt güncelleme ve yeni kayıt işlemlerinizi e-devletten veya diğer alternatif yöntemlerle tamamlayabilir ve ÇKS belgenizi alabilirsiniz. Çiftlilerin E-devletten veya Tarım İl / İlçe Müdürlüklerinden yaptıkları ÇKS kaydı başvurusu esnasında verdikleri bilgilerin doğruluğu çiftçilerin sorumluluğu altındadır. Verilen bilgilerin aksinin ispat edilmesi sonrasında alınacak cezai işlemleri de çiftçi kabul etmiş sayılır. ÇKS kaydı süresince başvuru yapan çiftçi tarafından doldurulan form ve belgeler il/ilçe müdürlükleri tarafından teslim alınarak açılacak dosyalarla saklanacaktır. E-devlet üzerinden başvuru yapan çiftçilerin bilgileri ise Bakanlık tarafından saklanmaktadır.

Sizler için tarımsal ve hayvancılıkla alakalı güncel bilgileri sitemizde hazırlamaya devam ediyoruz. Bu sayfamızda yer alan güncel bilgileri inceleyerek siz de Çks belgesi nasıl çıkartılır, Çks belgesi alma yolları hakkında bilgilere ulaşarak ÇKS başvurusunu gerçekleştirebilir ve Çiftçi Kayıt Sistemi’ne siz de kayıt olabilirsiniz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir