Emlak Bankası Yeniden Faaliyete Geçiyor

featured

Atatürk’ün talimatlarıyla 1926’da kurulan Emlak ve Eytam Bankası yani Emlak Bankası, 2001 yılında kapatılmıştı. Daha önce bir çok projeye imza atan bankanın yeniden faaliyete geçeceği duyuruldu.

 

Yıl 1926, Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk‘ün talimatları doğrultusunda kamu bankası olarak Emlak Bankası hizmete açılmıştı. Emlakbank 2001 yılında 405 şubesiyle hizmet veriyordu ancak bankanın kapatılması kararlaştırılarak tüm şubeleri Ziraat Bankası’na devir edilmişti. Emlakbank kapatıldığında Türkiye’nin 9. büyük bankası konumunda ve birçok projeye imza atmıştı. Bankanın kuruluş amacı arasında “Halkın inşaat isteklerini yerine getirmek, gerekli kredi desteğini sağlamak, yetim haklarını korumak” yer alıyordu.

Emlak Bankası Yeniden Açılıyor

Hükümetin açıkladığı yeni ekonomi programında (2019-2021) yer alan Emlak Bankası’nın yeniden hizmete açılması kararlaştırıldı. Emlak Bankası‘nın yeniden faaliyete geçmesi hakkında kanun da çıkmıştı, yeni ekonomi programına dahil edilmesiyle süreç hızlanmış oldu. Emlak Bankası’nın genel kurulunun da yapıldığını söyleyen Çevre ve Şehircilik Bakanı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı olarak Emlak Bankası’nın en kısa zamanda hizmete başlayacağını bildirdi.

Devlet Bankaları Arasında Yer Alıyor

Türkiye’de hizmet veren devlet bankaları arasında hizmet vermeye başlayacak olan Emlak Bankası, yukarıda da belirttiğimiz gibi “yeni bir banka” değil, en köklü bankalarımız arasında yer almaktadır. 2001 yılında kapatılarak şubelerinin Ziraat Bankası’na devredilmesi sonrasında hizmet vermeyi durdudan Emlak Bankası, 2019 yılından itibaren hizmetine başlayacağı beklenmektedir.

İlginizi çekebilir: Banka sahipleri

Milli Emlak Arazilerini Emlak Bankası Kullanacak

Emlak Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Sayın “Milli Emlak arazilerini bizim değerlendirmemiz istendi. Bu kaynak bize bakanımız tarafından sunuldu, biz de havaya uçtuk” dedi. Emlak Bankası’nın mutlaka emlak projelerine imza atacağını da belirten Sayın şöyle devam etti:

“Benim hedefim Türkiye’de ihracatı artırmak, ithalatı azaltmak. Türkiye’de ithal edilen şey neyse, ülkemizde yapılması gerekenleri yaparak teminatsız kredi desteğini sunacağız. Proje devletimiz tarafından uygun bulundu, teşvikleri almış olacak biz de gerekenleri yapacağız. Melesa yenilebilir enerji birçok unsur yurtdışından geliyor. Güneş enerjileri belli sürelerle yenileniyor. Türkiye’de üretilebiliyorsa niye dışarıdan gelsin. Birçok ithal edilen makine var, onların da Türkiye’de yapılmasını sağlayacağız.” dedi. Emlak Bankası’nın ilk etapta daha çok işletmelere teminatsız kredi desteğinde bulunacağı belirtiliyor.

Ümraniye’de Merkez Ofisi Tutuldu

Emlak Bank için İstanbul Ümraniye’de yer tutuldu. Bölgede Vakıfbank, Vakıf Katılım, Albaraka Trk, TEB bankalarının genel müdürlük binaları yer alıyor. Tasfiye halinde olan Emlak Bankası’nın ismi de Türkiye Emlak Katılım Bankası A.Ş. (Emlak Bank) olarak değiştirildiği de belirlendi.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir