Kara listede olanlar kredi alabilir mi

featured

Ülkemizde bir çok kişinin sorunu kara listede yer almaktır. Peki kara listede olanlar kredi alabilir mi, kara listede yer alan kişilere konut ve taşıt kredisi çekebilir mi işte tüm detaylar.

 

Ülkemizde Merkez Bankası denetiminde tutulan Kara Liste, bir çok kişinin korkulu rüyasıdır. Kara Listede yer almayı çoğu kişi istememektedir. Bunun en önemli nedeni bankalarda güveni aşağıya çekmesinden dolayıdır. Peki kara listede olanlar kredi çekebilir mi? Sizler için araştırdık ve yanıtlarını sıraladık.

Kara liste Merkez Bankası ve Bddk tarafından güncellenmekte ve denetlenmektedir. Bir kişinin kara listeye girebilmesi için öncelikle kredi yada kredi kartı borcunu ödememiş olması gerekmektedir. Eğer sizde kredi borcunuzu aksatmış ve takibe düşmüşseniz o zaman Merkez Bankası tarafından kara listeye alınırsınız. Bir kişinin kara listede olup olmadığının sorgulamasını ise sadece bankalar yapabilmektedir. Asıl sorunun cevabına gelmek gerekise, kara listede yer alan bir kişi 5 yıl süreyle kredi ve bankacılık ürünlerini kullanamaz. Yasal olarak tüm bankalarda bu prosedür uygulanmaktadır. İpotek, kefil ve benzeri şeylerle de kara listede yer alıyorsanız bankalardan kredi alamazsınız.

Kara listede olanlar kredi çekebilir mi?

Bir bankadan kredi çekebilmeniz için öncelikle kredi notunuzun iyi seviyede yer alması gerekir. Diğer bir şey ise kara listede olmamanız dikkat edilir ve banka sicilinizi inceleyerek sizin başvurunuza cevap verir. Bir kişinin kredi alabilmesi için aşağıda sıralayacağımız şartları yerine getirmeniz gerekir. Bankalar güvenmedikleri hiç kimseye kredi vermek istemezler. Özellikle batık kredilerin ve kredi kartlarının çoğalmasıyla birlikte bankanın bir kişiye kredi verirken artık daha dikkatli ve titiz çalıştıkları da bilinmektedir. Bunun için kredi başvurusu yapmadan önce aşağıdaki bilgilere dikkat ediniz.

18 Yaşını Tamamlamış Olmak

Bir kişinin bankalardan kredi alabilmesi için reşit olması yani 18 yaşını tamamlamış olması gerekmektedir. Bunun dışında aile razı gelse bile bir bankadan yasal olarak kredi alınamamaktadır. Diğer yandan bankalar 65 yaş üstünde olan kişilere de kredi vermek istemezler.

Gelir Belgeniz Olmalı

Eğer bankalardan konut, taşıt yada ihtiyaç kredisi kullanacaksanız, en az 3 ay devamlı olarak bir iş yerinde çalışmanız gerekiyor. Diğer yandan eğer üzerinize kayıtlı bir işyeri varsa yine 3 ay açık olması kaydıyla kobi kredileri kullanabilirsiniz. Gelir belgenizi resmi olarak belgeletebilmeli ve sgk’da çalışan olarak gözükmelisiniz. Eğer gelirinizi belgeletemiyorsanız bankalardan kredi alamazsınız.

Gelirin %60’ı, Aylık Taksitleri Geçmemeli

Bankalar bir kişiye kredi verirken aylık gelirine göre kredi limiti belirlemektedir. Eğer 2000 TL maaş alıyorsanız, aylık taksiti en fazla 1200 TL olan bir kredi kullanabilirsiniz. İhtiyaç ve taşıt kredilerinde 48, konut kredisinde 120 aya varan vadelerle kredi çekebilirsiniz.

Kredi notunuz oldukça önem taşıyor

Bir bankadan kredi çekebilmek için kredi notunuzun en az 1100 seviyesinde yer alması gerekiyor. Kredi notu ile bir kişinin geçmişi, ödemeleri ve banka durumu anlaşıldığı için bankalar kredi verirlen kredi puanına oldukça dikkat ederler. Eğer 1100 puanın altında bir kredi notunuz varsa kredi çekebilmeniz oldukça zorlaşacaktır.

Kara listede olmamanız gerekiyor

Kredi notunun yanı sıra, kara listede de yer almamanız gerekiyor. Eğer Merkez Bankası kara listesinde isminiz geçiyorsa bankalardan kredi alamazsınız. Ayrıca banka kara liste sorgulama konusundan da detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Kara listede olanlar taşıt kredisi alabilir mi?

Kara listede olanlar hiçbir kredi ürününü kullanamazlar. Bankalardan 5 yıl süreyle konut, taşıt ve ihtiyaç kredilerini ve kredi kartlarını kullanamazsınız. Bddk, bununla ilgili bankalara kesin olarak talimat vermiştir ve kara listede olana kredi veren bankalara ceza uygulanmaktadır. Ayrıca kara listede olanlar konut kredisi alabilir mi konusuna da mutlaka bakınız.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir