2021 Yılında Emekliler Ne Kadar Kredi Alabilir?

featured

Emekliler maaşının kaç katını kredi alabilir diye merak eden kişiler için bu sayfamızı hazırladık. Aşağıdaki bilgilerden sizde emekliler ne kadar kredi alabilir 2021 sorusunun cevabını bulabilirsiniz.

 

Türkiye’de 13 milyon emekliler bazı durumlarda ekonomik sıkıntılar yaşamaktadır. Maaşların düşük olmasından dolayı çoğu emekli kredi çekmekte ve gelirine göre bu kredileri ödemektedir. Bazı emekliler konut almak için kredi kullanırken, bazılarıyla ihtiyaçlarını gidermek için ihtiyaç kredisi kullanmaktadır. Peki şimdi de gelin emekliler en fazla kaç lira kredi alabilir sorusunun cevabını bulalım. Emekli maaşının kaç katına kadar kredi çekebilir ve emeklilere kredi veren bankalar hangileridir?

Emekliler ne kadar kredi alabilir?
SSK, Bağkur ve Memur emeklilerine hemen hemen tüm bankalar kredi vermektedir. Bankalar, emeklileri devlet güvencesinde maaş alan kişiler olarak gördüklerinden dolayı oldukça yüksek güven duyarlar ve emeklileri bankalara çekebilmek için kampanyalar düzenlerler. Uygun faiz oranları, cazip ödeme seçenekleri ve emekli promosyonlarıyla beraber bankaların bu kampanyalarından yararlanabilirsiniz. İlk olarak emeklilere kredi çekebilmesi için 80 yaşını aşmamış olması gerekmektedir. Özellikle emekli maaşının taşındığı bankadan kredi alabilmek daha kolay ve avantajlı olabilmektedir. Diğer yandan çoğu banka emeklilere krediyi en fazla 50.000 TL ile sınırlandırmıştır. Bunun yanı sıra konut kredilerinde böyle bir limit mevcut değildir. Bu tutar ise ortalama emekli maaşı alan herkes için geçerlidir.

İlgili konu:  Emekli maaşını hangi bankadan almak avantajlı 

Genellikle çoğu bankada emekli maaşının 40 katına kadar kredi verilebilmektedir. Diğer yandan bankalar kredi çekerken hayat sigortasının zorunlu olduğunu belirtir ancak kanunen hayat sigortası yapılması zorunlu değildir. Ancak tüm bankalarda kredi verirken hayat sigortası yapılması gerektiğini, aksi taktirde kredi verilmeyeceğini belirtirler.
Emekliler kredi başvurusu yaptığı zaman maaşının kaç katına kadar kredi çekebilir? Bu soruyu tek bir yanıt üzerinden cevaplamak doğru değildir. Çünkü, çekilecek kredi miktarı, daha önce kullanılan krediler, kredi notunuz, borç durumunuz ve aldığınız maaş miktarı kredi limitine etkili olmaktadır.

Hesapla karşılaştır: ihtiyaç kredisi hesapla

Emekliler ne kadar konut kredisi çekebilir?
Emekliler özel ve kamu bankalarından konut kredisi alırken karşılaşılan bir sorun ise aylık gelirin taksitleri karşıyamaması. Bankaların dikkat ettiği şey ise kredi kullandırırken taksit ödemenizin aylık gelirinizi aşmaması gerektiğidir. Aylık net gelirinizin %60’ı, aylık taksit ödemelerinizi aşamaz demektir. Emekliler konut kredisi kullanmak istediğinde yapması gereken hesaplama ise şu şekildedir;

Örnek olarak 2000 TL aylık maaş alan bir emekli konut kredisi kullanmak istiyor. Maaşın %60’ı 1200 TL olduğuna göre 120 ay vadeli bir konut kredisi için en fazla toplamda faizleri de çıkacak olursak yaklaşık olarak 130 bin lira tutarında bir kredi çekebilmeniz mümkündür. Yine net rakamı banka şubelerine giderek öğrenmeniz de mümkündür. Daha yüksek miktarlarda kredi kullanabilmeniz için ek gelir gösterebilir yada bankaya ipotek gösterebilirsiniz. Diğer yandan bankalarda konut kredisi için konutun değerinin en fazla %80’ine kadar kredi verilmektedir. Yani alacağınız 100.000 TL değerinde bir eve banka en fazla 80.000 TL kredi verecektir. Evin değeri ise bankaya bağlı olarak çalışan ekspertizler belirlemektedir.

Emekliler ne kadar taşıt kredisi çekebilir?
On milyonun üzerinde ülkemizde emekli olduğu bilinmektedir. Arabası olmayan emekli vatandaşlarımız da taşıt kredileri ile araba sahibi olmak istemektedir. Bu durumda yine emekliler en fazla ne kadar taşıt kredisi alabilir diye sorabiliyoruz. Şimdi de detaylara ve örnek açıklamalara geçelim.

Şunu belirtmemiz gerekir ki, emekliler devlet güvencesinde maaşları olduklarından dolayı bankalar tarafından oldukça güvenilir kişi olarak görülürler. Bunun için bankalar emeklilere özel kampanyalar oluşturmaktadır. Bddk tarafından tüm bankalarda uygulanan yönetmeliğe bakılırsa, emekliler maaşının en fazla %60’ına kadar taksit ödemesi olan bir kredi kullanabilmektedir. Bunun yanı sıra alacağınız aracın yaşı 5’i geçmemeli ve arabanın kasko değerinin en fazla %70’ine kadar kredi verilebilmektedir. Bu rakamlar bazı bankalarda değişebilmekte ve aracın yaşı 10’a kadar çıkabilmektedir. Diğer yandan taşıt kredisi kullanacak emekliler için yaş sınırı da 75 yaşına kadar olmasına dikkat edilmektedir. 80 yaşın üstündeki emeklilere de bankalar kolay kolay kredi vermemektedir.

Çoğu bankalar maaşın 18 katına kadar kredi verirken, bazıları bu oranı 24 katına kadar çıkarabilmektedir. Diğer yandan Aktifbank’ın sunduğu Ptt kredileri oldukça yüksek faiz oranlarıyla sunulmaktadır. Bunun için emekli kredisi çekilmeden önce en uygun faizli krediyi araştırmalı ve uygun faizli bankayı tercih etmelisiniz. Ayrıca Ptt Aktifbank kredileri ile bazı özel bankalar emeklilere maaşın 40 katına kadar kredi çekebilmektedir ancak dediğimiz gibi faizler oldukça yüksektir.

Kredi başvurusu yapmadan önce maaş aldığınız bankanın şubesine gidip ne kadar kredi çekebileceğiniz hakkında bilgi almanız sizin için en doğru karar olacaktır. Kredi notunuz ve kredi limitinize bakılarak ne kadar kredi alabileceğiniz hakkında bilgiyi bankanın müşteri temsilcisinden öğrenebilirsiniz.

Asgari ücretle çalışana ne kadar kredi çıkar?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir