Düz Taban Askerlik Muafiyet Şartları

featured

Düz tabanlar askerlik yapar mı diye merak edenler bu sayfadan düz taban askerlik muafiyet şartları ile ilgili güncel bilgilere ulaşabilir. Düz tabanlar askerlik yapabilir mi?

 

Mevcut yasalara göre Türkiye’de 20 yaşına gelen her Türk genci askere gitmek zorundadır. Yine bu yasada askere kimin alınacağı ve alınmayacağı, kimlerin askerlikten muaf olacağı açık şekilde belirtilmiştir. Engelli olanlar, ciddi sağlık sorunları olan kişiler, aşırı zayıf veya aşırı kilolu sınıfında olanlar askerlikten muaf tutularak askerlik hizmetini tamamlamış olarak gözüküyorlar. Peki düz taban askerlik muafiyet şartları nasıldır? Düz tabanlar askere alınıyor mu, düz taban kişiler askerlikten nasıl muaf tutuluyor? İşte düz tabanlık ile ilgili aklınıza takılan tüm detayları araştırarak bu sayfamızda sizler için hazırladık.

 

Düz Taban Askerlik Muafiyet

Düz taban olmak bir hastalık olarak nitelendirildiğinden dolayı derecesine göre düz taban olan kişiler askere alınmazlar. Düz taban olmak en basit şekliyle açıklayacak olursak, ayak tabanlarının normale göre daha düz olmasıdır. Bu durum bazı kişilerde fiziksel hareket kısıtlamasını da beraberinde getirmektedir. Bu durumda olan kişiler de askerlik hizmetini yerine getirememektedirler. Bundan dolayı düz taban olan kişiler askerlikten muaf tutulmakta ve askere alınmamaktadır. Ancak düz tabanlığın da belli bir derecesi vardır. Düz tabanlık derecenizi ise ilgili hastaneye giderek resmi olarak tespit ettirmeniz gerekmektedir. Düz tabanlık askerlikten muafiyet şartları ise askeri hastaneye giderek muayene olmanız gerekmektedir. Normal aile hekimine veya sağlık kuruluşlarına gittiğinizde rapor alsanız bile bu rapor geçerli olmayacaktır ki zaten doktorlar da sizi askeri hastaneye sevk edeceklerdir. Askeri hastanede düz tabanlık dereceniz ölçülerek doktor tarafından rapor oluşturulacak ve askerliğe elverişli olup olmadığınız hastanede belirlenecektir.

 

Düz Tabanlık Nedir?

Doğuştan olarak meydana gelen veya zamanla kişinin ayaklarında fiziksel bir rahatsızlık oluşturan düz tabanlık problemi, taban düşüklüğü olarak da nitelendirilebilir. Ayak tabanının iç kısmının kavisli olmaması veya yetersiz olması durumunda meydana gelen düz tabanlık kişiyi olumsuz olarak etkileyebilir. Ayağın iç kısmının normal durumdaki gibi kavisli değilse, bu durumda kişide yürüme rahatsızlığı ve ağrısı da oluşturur. Düz taban olan kişiler, yürüyüş ve koşu sırasında diğer kişilere göre daha hızlı yorulurlar ve ayaklarda ağrı hissederler. Yürüyüş sırasında ayağın topuktan öne doğru esnemesini sağlayan kaslar normalden küçk oldukları için problem oluşturur. Bundan dolayı düz taban olan kişilerin askerlikten muaf tutulması önemli bir kriter olarak karşımıza çıkmaktadır.

 

Düz Taban Askerlik Muafiyet Şartları

Düz taban olan kişiler askeri hastanede yapılan muayene sonrasında askere gitmeye elverişli olup olmadığına karar verilir. Muayene sırasında aşağıda yer alan tespitler doktor tarafından yapılır:

  • Ayağın bilek kısmında nötral olarak 10 derece üstünde bükülme yapamama bozukluğu veya 10 derece üstünde düşük ayak.
  • Düz tabanda bulunan kemik, kas ve kiriş bozukluğu.
  • Ağrılı topuk dikeni rahatsızlığı.
  • Ayaklarda bulunan uzunluk kısalık farkları.
  • Yürüyüşü engelleyen durumlar.
  • Yürümeyi ciddi şekilde etkileyen çukur taban sorunu.

 

Düz Taban Askerliğe Engel Mi?

Askerlikten muafiyet şartları 1111 sayılı Askerlik Kanunu‘nda açık olarak belirtilmiştir. Düz tabanlığı günümüz teknolojileriyle tespit etmek oldukça basittir. Bu tür ayağı olan kişilerde topuktan öne doğru esneme bulunan kasları daha küçük olmaktadır. Düz taban olmak askerliğe engel bir durumdur çünkü askerlik görevi sırasında bu kişiler zorlanacaktır. Düz tabanlık, sağlık sorunu olduğundan dolayı düz taban olan kişiler askere alınmaz ve askerlikten muaf sayılırlar.

 

Düz Taban Dereceleri

Düz tabanlık, farklı derece ve gruplara ayrılmaktadır. Orta derecede düz taban kişiler koşabilirler ancak koşu sırasında ayaklarda ağrı hissedebilir. İleri derecede düz taban olan kişilerin yürüyüşlerinde bozukluk olmaktadır. Düz tabanlığın derecesini ölçmeniz için yerle temas eden topuk kısmından ayak kavisinin olduğu en yüksek yere doğru bir teğet çizilmesi gerekir. Düz taban açı sınırları 10 ve 19 dahil olmak üzere bu iki derece arasında bulunmaktadır.

 

Düz Tabanlık Tedavisi Nasıl Yapılır?

Her hastalığın gibi düz tabanlığın da tedavisi bulunmaktadır. Hastanelerin ortopedi bölümlerinde özel cihazlar sayesinde yapılan muayene sonrasında ayak kemikleri incelenmektedir. Bu muayene sonrasında hangi tedavi yöntemi uygulanacağına karar verilir. Düz tabanlığın tedavisi genellikle cerrahi müdahaleler gerektirir. Bununla ilgili daha detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz. Askerlik Kanunu’na göre düz tabanlık, yürüyüş ve ayakta durmaya engel bir durum oluşturuyorsa, bu durumda kişinin askerlikten muaf durumu ortaya çıkmaktadır. Ayrıca sahte belgelerle düz tabanlık hastalığı göstererek askerlikten kaçan kişiler için de evraktan sahtecilik, askerlikten kaçma gibi suçlarla 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilmektedir. Zaten geçmiş dönemlerde bu durum bir çok kişi tarafından suistimal edilse de artık teknolojinin gelişmiş olmasıyla birlikte böyle bir durum da söz konusu olmamaktadır. Siz de düz taban askerlik muafiyet şartları merak ediyorsanız bu sayfada yer alan bilgileri ve maddeleri inceleyerek düz tabanların askerliğe elverişli olup olmadığını, askere alınıp alınmadığını öğrenebilirsiniz. Ayrıca ilgili yasa ve mevzuatları da inceleyerek düz tabanların askerlik durumu hakkında daha aydınlatıcı bilgilere de ulaşabilirsiniz.

 

İlginizi çekebilecek askerlik konuları:

Askere gitme yaşı

Askerlik tecil bozdurma

Askerlik tecil ettirme

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir